Yeniden Doğuş

• 》》 Biraz mavi , biraz telaş , biraz bahar , biraz sessizlik ,biraz deniz kokusu, biraz huzur , bir parça turuncu ♧ Hoşgeldin Yaz ♧

keremm

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
9
Takım
Galatasaray
Şamil imamlı ı bir türlü kabul etmiyordu. İmamlı a kahraman naiblerden birini teklif ediyor, kendini hep geri planda tutuyordu.

Şamil'in bu alçak gönüllülü ü karşısında halk telaşlanıyor, naibler sabırsızlanıyor, şanlı kıyamları zaafa u rama tehlikesiyle karşı karşıya kalıyordu.

1797 Şubatında Da ıstan'da Dimri Kasabası' nda do an Büyük Mücâhid Şeyh Şamil, 1871 yılında Medine-i Münevvere'de alem-i bakaya intikal buyurmuşlardır.

1700'lü yıllarda Kafkasya'da başlayan Rus işgal ve zulmüne karşı müslüman kafkas halkı imam Mansur önderli inde kıyama kalkmıştı. Bu kıyam her ne kadar İmam Mansur'la başlamışsa da Şeyh Şamil ile tarihteki muhteşem yerini almıştır.

Kafkasya İstiklal harbinin büyük mürşidi imam Mansur'un şehid olmasının arkasından sırayla Gazi Muhammed ve Hamzet Bey imamlık makamına seçildiler. Kısa aralıklarla her biri şahadet şerbetini içtiler.

Rus zulmüne karşı Kafkas halkı imamsız kalmıştı. Naibler Meclisi Şeyh Şamil'i imamlı a getirme kararı almasına ra men, Şamil imamlı ı bir türlü kabul etmiyordu. İmamlı a kahraman naiblerden birini teklif ediyor, kendini hep geri planda tutuyordu. Şamil'in bu alçak gönüllülü ü karşısında halk telaşlanıyor, naibler sabırsızlanıyor, şanlı kıyamları zaafa u rama tehlikesiyle karşı karşıya kalıyordu. Sonunda Şamil ısrarlara dayanamaz ve kabul etmek için tarihi bir şart ileri sürer.

Çar ordularına karşı kıyama kalkan kafkas halklarının iman ve inançlarından başkaca bir üstünlükleri yoktur. Ça ın teknolojisiyle donanmış çar orduları, silah ve mühimmat olarak üstün oldu u gibi, sayısal olarak da bire karşı yüz, hatta bire karşı bin durumundadır. Bu kıyaslamayı çok iyi hesab eden Şamil, Çar ordularıyla amansız bir cihada başlama kararındadır. Kesin zafer kazanıncaya kadar çarpışma gerekece inden Şamil' in şartı Kafkas halkı ve naibler meclisi tarafından memnuniyetle kabul edilecektir. Büyük mücâhid derki;

"Son derece, metanet ve şiddetle hareket edece im. Bana tahammül edece inizi ve asla şikayet etmeyece inizi vaad edermisiniz?"

Memmuniyetle kabul edilir. İmam Şamil'in liderli inde tarihin en şanlı kıyamı başlar. Yıllarca süren savaşlarda büyük zaferler kazanır. İnsan aklının alamayaca ı zorluklarla karşılaşır. İlk günkü aziminden ve cesaretinden hiç birşey eksilmedi i gibi yıllar Şamil'i daha azimli ve daha cesur yapmıştır.

Uzun yıllar sürecek bu amansız mücadeleden Çeçenler'in bir kısmı bıkmış ve bezginlik belirtileri göstermeye başlamıştır. Bu düşünce Kafkas halkı arasında taraftar bulmaya başlamıştı.

Deniyordu ki, "Ruslar barış yapmaya yanaşıyor, bizler de Ruslar'la barış yapalım. Yıllardır süren bu savaşlar da son bulsun."

Fakat işin zor tarafı, İmam Şamil'e anlatılmasıydı. Böyle bir iste in cezasının idam oldu unu herkes biliyordu. Çözümü imamın annesiyle görüşmede buldular. Vaziyeti İmam'a annesi anlatacaktı.

Yaşlı kadın o lunu ziyaret etti. Uzun görüşmenin sonunda Şamil halkı topladı. Onlara anasının teklifini anlattı. Sonra da camide inzivaya çekilece ini, oruç tutup ibadet edece ini ve Allah'tan kalbine bir ilham gelinceye kadar öylece kalaca ını söyledi.

Üç gün üç gece sonra caminin kapısı açıldı ve iki müridinin arasında İmam kapıda göründü. İmam bitkin bir vaziyetteydi. A lamaktan gözleri şişmişti. Annesinin getirilmesini emretti.

İmam, bir müddet konuşmadan annesinin yüzüne baktı. Sonra ellerini semaya kaldırarak niyazda bulundu.

"Ey büyük peygamberimiz Muhammed, Senin Allah'ın emriyle getirdi in mesajlar kutsaldır ve de iştirilemezler. Allah'ım emirlerinin tüm inanlara örnek olacak şekilde uygulanmasına izin ver!" der.

Kalabalı a döner ve imam secilerken ortaya koydu u ve herkesin ittifakla kabul etti i şartını hatırlatır. Çeçenlerin sözlerinden dönmek istediklerini ve bunun için de aracı olarak annesini kullanmak istediklerini söyler.

"Annemin ısrarları ve benim ona duydu um sonsuz ba lılık beni bu konuda, Allah ve Rasülü'nün emirlerini araştırmaya itti. Burada üç gün üç gece yaptı ım dua ve yakarışlardan sonra, ne yapmam gerekti ini buldum. Fakat bu cevap beni bir yıldırım gibi çarptı. Allah'ın bu konudaki emri, bu teklifi bana getiren ilk insanın yüz kırbaçla cezalandırılmasıdır. Bu insan da annemdir."

İmam Şamil'in emriyle kırbaçla annesine vurulmaya başlandı. İhtiyar annesi beşinci kırbaçta dayanamayıp bayıldı. Şamil olaya müdahale ederek vuruşları durdurur.

İmam Şamil üzerindeki elbisesini çıkarır, elinde kırbaçla bekleyen müride emir verir. "Şeriatın hükmünü yerine getir. Geri kalan 95 kırbacı bana vur." der. Hüküm yerine getirilir. Aya a kalkar, şaşkın bir şekilde hadiseyi izleyen halka hitap eder.

"Annemin böylesine bir cezaya çarptırılmasına sebep olan günahkar insanlar nerede? Kafkasya'ya insanların arasına dönünüz. Onlara yaptı ınız bu aptalca teklifin karşılı ı olarak bu gördüklerinizi anlatınız." der.

Üst Alt