Yeniden Doğuş

• 》》 Biraz mavi , biraz telaş , biraz bahar , biraz sessizlik ,biraz deniz kokusu, biraz huzur , bir parça turuncu ♧ Hoşgeldin Yaz ♧

turangida

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
14,607
Takım
Galatasaray
Bir insanda on tane akıl yoktur, bir insanda on tane nefs yoktur. Bunun dereceleri vardır. Bize Allah'ın yüklemiş olduğu aklı siz aşağı alemi tanımak için kullanırsanız onun adına akl-ı cüzi denir. Ama siz o aklı biraz cilalandırır yüksek metafiziği algılar hâle getirirseniz, aynı akıl kendi içinde tahavvüle uğramak suretiyle akl-ı külli halini alır. Ondan dolayı tasavvufu bilmeyenler, bazıları derler ki tasavvuf akla karşıdır, biz akılcıyız tasavvuf ise kalpçidir derler. Böyle kalp-akıl ayrımı diye bir şey yoktur. Kalp, akl-ı küllinin adıdır aslında. Bir tane varlık vardır, o da kalptir. Allah böyle söylüyor: Lehum kulûbun lâ yefkahûne bihâ. Onların kalpleri vardır aklederler. Allah demiyor ki onların beyinleri vardır aklederler. Ayet çok açık, çok net. Bu ayeti göre göre insanlar nasıl anlıyor...

Mahmud Erol Kılıç

#SudoSu

Buda'mı Gol' Değil

Aldığı Beğeniler
3,492
Takım
Galatasaray
bazıları derler ki tasavvuf akla karşıdır, biz akılcıyız tasavvuf ise kalpçidir derler. Böyle kalp-akıl ayrımı diye bir şey yoktur
Burayı netleştirmek gerekir ben anladım burdaki anlamı... ama şunu bi anlaşılır şekilde anlamak lazım..

Kalp akıl ayrımı var.. burdaki akıl AKİT olarak benimsenmeli..

Allahın istediği çok basit birşey... ben senin kalbini zaten bilenim.. sen benim adımı sevgimi akitle söyle konuş diyor..

Bu şu gibi kalp çok derin birşey muhabbeti manevidir.. islamiyet dışı yaşayan bir insanı sen dinsiz olarak bilirsin .. çünkü gördüğün duydugun bildiğin o dur.. ölürkende öyle bilirsin.. ama o can vermeden nasiplene bilir. Allahın hikmeti..
Çok uzun yazıp detaylı anlatmam lazım bunu aslında şuan yapamam.. ince mesele sayılır bu nereden çekersen ordan gelir bu konu sana.. ( kısıtlıyım biraz yazamadım )

Muallem.

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
241
Takım
Diğer
Lehum kulûbun lâ yefkahûne bihâ. Onların kalpleri vardır aklederler.
Hoca burda olumlu kelime kullanmış,
Oysaki olumsuz olmalı.
Bundan başka ;

Akıl ve kalbin imtizacında hakikat tecelli eder.
Bir birinden iftirak ettiklerinde
Birinde taassup,
Diyerinde hile ve şüphe tevellüd eder.

...vuslat

gökyüzünü bilmeyen leke sanıyor kuşları...

Aldığı Beğeniler
19,193
Hoca burda olumlu kelime kullanmış,
Oysaki olumsuz olmalı.
Bundan başka ;

Akıl ve kalbin imtizacında hakikat tecelli eder.
Bir birinden iftirak ettiklerinde
Birinde taassup,
Diyerinde hile ve şüphe tevellüd eder.
@Muallem. Kardeşim
Risale'i nurlarla tanışsınız galiba
Yalnış anlıyor da olabilirim

Üst Alt