Yeniden Doğuş

• 》》 Biraz mavi , biraz telaş , biraz bahar , biraz sessizlik ,biraz deniz kokusu, biraz huzur , bir parça turuncu ♧ Hoşgeldin Yaz ♧

Gökkuşağı1

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
3
Takım
Galatasaray
Ebu Bekir Sıdık (ra)’ın buyurduğuna göre karanlıklar beştir.(Onu aydınlatan)Kandiller de beştir.

1-Dünya sevgisi karanlıktır,kandili takvadır.

Allah-u Teala,Hücurat Suresi 13.ayet-i Kerime’sinde:’’Allah-u Teala katında sizin en iyiniz,en keriminiz takvası çok olanınızdır.’’buyuruyor.

Ömer Bin Hattab (ra)K’ab-ül Ahbar’a:’’Bana takvadan haber ver.’’dediğinde K’ab-ül Ahbar ona:’’Dikenli yoldan hiç geçtin mi?’’dedi.

Hz.Ömer:’’Evet’’dedi.Kaab:’’Ya Ömer’’ dedi.’’Dikenli yolda ne yaptın ve nasıl hareket ettin?’’Hz Ömer:’’Dikenlere basmamak için çekinerek,dikkat ederek yürüdüm.’’dedi.

Kaab-ül Ahbar:’’Ey Ömer!’’dedi.’’İşte takva da böyledir.Şüpheli ve dikenli bir yolda yürüyen insan nasıl ki o dikenler batmasın,kendisine zarar vermesin diye onlardan sakınıyorsa,küçük olsun,büyük olsun günahlardan sakınmalıdır,kaçınmalıdır.İşte takva, günahı terk etmek,din yolunda yapabildiğinin en iyisini yapmaya çalışmaktır.

Bir dağ düşünelim.Nelerden meydana gelmiştir?Ufak tefek taşlardan ne topraktan değil mi?İşte önemsemeden,’’adam sende’’ diyerek işlediğimiz küçük günahlar da birike birike bir dağ gibi olur ve bizi götürür.İşte bu nedenle takvayla hareket etmeli,Allah-u Teala’nın haram ettiklerini terk etmeliyiz.

2-Günah karanlıktır,kandili tövbedir.

Ömer Bin El-Hattab’ın rivayetinde Peygamber efendimiz (sav) buyuruyor ki:’’Cebrail bana gelerek dedi ki,Allah-u Teala;

Bir kulum kılıcını çekip bütün insanları öldürse,sonra tövbe edip benden bağışlanma istese onun suçunu bağışlar,tövbesini kabul ederim. ‘’buyurdu’’demiştir.

Kul ne günah işlerse işlesin gönülden,bir daha yapmamak üzere tövbe ederse Allah(c.c) bağışlar.Hatta son nefese kadar tövbeyi kabul eder.Ama Rabbimizin huzuruna eli boş mu gitmek isteriz yoksa eli dolu ve yüksek derecelerle mi?

Resulullah (sav) efendimiz buyurdu ki:’’Cebrail A.s bana gelerek Allah-u Teala ölümünden bir yıl önce tövbe edenin geçmiş günahlarını bağışlarım’’buyurmuştur.’’dedi. Ben ‘’Uzun bir süre’’dedim.

Cebrail A.s Allah-u Teala’ya gitti geldi ve ‘’Bir ay önce tövbe edenin Allah tövbesini kabul eder.’’dedi.Ben ‘’Bir ay çoktur.’’dedim.

Cebrail A.s gitti,geldi ve:’’Bir hafta önce tövbe ederse yine tövbesi kabul olur.’’dedi. Ben ‘’Bir hafta da ümmetime çoktur.’’dedim.

Cebrail A.s gitti geldi ve:’’Allah-u Teala’nın sana selamı var.Bir gün önce tövbe edenin de tövbesini kabul ederim.’’buyuruyor.’’dedi.Ben’’ümmetime bu da çoktur.’’dedim.

Yine gidip gelen Cebrail:’’Ölümünden bir saat önce tövbe edenin tövbesini Allah kabul eder.’’dedi.’’Bir saat de çoktur dedim.

Yine gelip giden Cebrail A.s:’’Allah-u Teala’nın sana selamı var.Bir yıl,bir ay,bir hafta, bir gün,bir saat uzun bir süre ise de can boğaza gelmeden tövbe eden ümmetinin tövbesini kabul ederim hatta dili ile tövbe edemezse o anda kalbiyle yaptığı tövbeyi de kabul ederim.’’ Buyurdu.’’dedi.

Günlerden bir gün birisi evliyadan birine gelip efendimizin:’’Allah-u Teala,
günahkar kulunun tövbesini canı son nefese gelmeden kabul eder.’’Hadis-i Şerifi hakkında ne buyuruyorsunuz?’’diye sordu.

‘’Evet,öyledir.Senin mesleğin nedir?’’
‘’Terziyim,elbise dikerim.’’

‘’Terzilikte en kolay şey nedir?’’
‘’Makası tutup,kumaş kesmektir.

‘’Kaç senedir bu işi yapıyorsun?’’
‘’Otuz senedir.’’

‘’Canın son nefese geldiği zaman kumaş kesebilir misin?’’
‘’Hayır,kesemem.’’

‘’Uzun bir müddet zahmet çekip,otuz sene kolaylıkla yaptığın bir işi o zaman yapamazsan,ömründe hiç yapmadığın tövbeyi o zaman nasıl yapabilirsin?Bugün gücün yerindeyken tövbe et,o zaman belki yapamazsın.’’buyurdu.
Ve bu konuşma üzerine terzi hemen tövbe edip,iyi bir Müslüman oldu.

Gelelim üçüncü karanlığa ve onun kandiline.

3-Kabir karanlıktır,kandili ‘’Laa ilahe illallah,Muhammeder Rasulallah’dır.

4-Ahiret karanlıktır,kandili Salih ameldir.

Bir gün Hz.Ali Medine’nin dışında bir yerde oturuyordu.Yanına bir Arabi geldi,bir şey söylemeden oturdu.Halinden fakir ve muhtaç olduğu anlaşılıyordu.Hz.Ali:’’Bir isteğin var mı?’’diye sordu.

Arabi derdini dili ile anlatmaya utandı.Yere toprağın üzerine’’Fakir ve muhtaç biriyim.’’ Diye yazdı.

Hz. Ali ona iki giyecek verdi.Arabi bu giyeceklerden birini belinden aşağıya,öbürünü de (belinden) yukarı giydi.Hz.Ali’nin yanında o sırada iki giyecekten fazlası yoktu.Arabi elbiseyi giydikten sonra yerinden kalktı ve son derece güzel bir şiir okudu.Arabi’nin bu şiiri Hz.Ali’nin çok hoşuna gitti.O sırada yanında Hz.Hasan ve Hüseyin için ayırdığı üç dinar vardı.Arabi’ye verdi.O da onu aldıktan sonra:’’Ey mü’minlerin emiri!’’dedi.’’Beni ailemin en büyük zengini yaptın.’’

O zaman Hz.Ali:’’Peygamberimizden işittim.Bir kimsenin değeri söylediği söze,yaptığı işe ve Allah’a olan yakınlık derecesine göredir.’’buyurmuştur.’’dedi.

5-Sırat köprüsü karanlıktır,kandili yakini iman’dır.Yani insandaki iman gücü sahibini sırattan geçirecektir.

Cüneyd-i Bağdadi bir gün çölde gezerken halsiz,kuvvetten düşmüş,kocamış,
dişleri dökülmüş bir köpek gördü.

Genç ve dinçken yaban öküzlerine,geyiklere saldıran,onları yakalayan o köpeği o halde görünce acıdı.Yanından bir parça yiyecek verdi ve ağlayarak:

’’Ey köpek ‘’dedi.’’Bilmem yarın ikimizden hangimiz daha iyi çıkacağız?Görünüşe bakılırsa insan olduğum için bugün ben senden iyiyim.Fakat bilmiyorum ki sonum ne olacak?Eğer imanımın ayağı kaymazsa,bu yolda tökezleyip düşmezsem Allah-u Teala’nın af tacını başıma giyeceğim.Allah korusun bunun aksi olursa bil ki senden çok daha aşağı olacağım.Sen ne kadar kötü huylu olursan ol,seni Allah-u Teala ateşinde yakmaz.Çünkü imtihanda olan biz insanlarız,akıl sahibi olan bizleriz.Eğer Hak yoldan ayrılmazsak en güzel dereceleri hediyeleri kazanacak olan yine biziz.’’

Cennet bizleri bekliyor.Nakledildiğine göre Hz.Musa A.s:’’’’Yarab!En aşağı cennetliğin derecesi nedir?’’Diye sorar.

Allah-u Teala:’’Cennettekiler cennete girip yerlerini aldıktan sonra cennete gelen kimse

’’Yarab!Herkes yerini aldı,ben ne olacağım?Nereye gideceğim?’’diye sorar.

Allah-u Teala:’’Sana dünyada bir padişahın ülkesi kadar yer versem,razı mısın?’’
Adam’’Razıyım,Yarab.’’der.

Allah-u Teala:’’Ben de ona bu dünya kadar yer veririm.’’buyurur.
İşte en aşağı cennetliğin hediyesi bu dünya kadar yer olacaktır.

İster miyiz?İsteriz.
O zaman çalışmaya devam edelim!

alıntı

dilsitan

Ya HaY

Aldığı Beğeniler
9,655
Takım
Galatasaray
ALlah c.c razi hosnut olsun bacicim
cok degerli bi paylasim..

Gökkuşağı1

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
3
Takım
Galatasaray
Cümlemizden,canımcım..

Düşünen ve hisseden yürekleriniz dert görmesin.

YeNi

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
2
Rabbim razi olsun. Kiymetli ve önemli bir paylasim olmus. Gafletten cok gec kalmadan uyanmak ümidi ile.

Üst Alt