Yeniden Doğuş

• 》》 Biraz mavi , biraz telaş , biraz bahar , biraz sessizlik ,biraz deniz kokusu, biraz huzur , bir parça turuncu ♧ Hoşgeldin Yaz ♧

durmuş göktekin

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
0
KENDİME NASİHAT

Aklımın değerini bilmeli ve şükretmeliyim. Bir belgeselde seyrettim. Bir leopar yavrusunun arka sol ayağı; ağacın toprağa yakın yerindeki çatalına sıkışmış ve kalçasından kırılmış bir türlü kurtulamıyor. Annesi yanına geldi, ağzıyla dikkatlice ensesinden yakaladı, başka bir yere götürmek istedi, fakat başarılı olamadı. Yavru leopar ayağından sanki ağaca bağlanmış gibiydi. Kokladı, etrafında gezindi onunla biraz oynadı. Bu son oynaşmamız der gibi sağa sola bakındı ve yavrusunu terk edip gitti.

Bu ibretamiz manzarayı görünce aklıma aklım geldi. Aklımın en büyük sermayem olduğunu anladım. Akıl gücümü, hiçbir fiziki güçle mukayese edemem. İnsandan daha güçlü olan canlılar gerektiğinde kendilerini veya yavrularını bile kurtaramazken ben aklımla dağların yerini bile değiştirebiliyorum. Çocuğum bir tehlikeye düştüğünde onu kurtarmak için bin türlü çare bulabiliyorum. Akıl gücümle kurtarabiliyorum. Aklımın kıymetini bilmeliyim. Ondan çokça yararlanmaya çalışmalıyım. Çünkü ben, beni yaratana karşı aklımla sorumluyum. Allah başımı akıl tacıyla taçlandırmış. Başka taçlar izafi ve geçicidir. Kâinatın sultanıyla aklımla konuşmakta ve O’na muhatap olmaktayım. Şereflerin en büyüğü bana verilmiş.

Düşüncesizlik etmemeliyim! Ahmaklaşmamalıyım! Dostluk ve yardımlaşma insanların seviyesine göredir. Cahil, gösterilen dostluğu anlayamaz. Öyleyse çok okumalıyım ve cahillikten uzak durmalıyım. Cahiller, ilişkilerinde sınır tanımazlar. Kendilerine samimi davrananları zor durumda bırakırlar. Zamansız ve yersiz isteklerde bulunurlar! İlgi ve yakınlık göstereceğin kimselerin belirli bir düzeyi olmalı. İçinde bulunduğun ortamda sınır tanımaz olmamalısın. Senden bilgili ve sorumlu kişilerin yanında düşünerek hareket etmelisin! Yersiz davranışlardan kaçınmalısın. İkram ve iltifatlarını yerinde ve zamanında yapmalısın.

Aklın en büyük sermayendir, gücündür. Onu iyi kullandığın zaman pek çok şeyleri kazanabilirsin. Kazanmak ve kaybetmek aklını kullanmayla büyük çapta ilgilidir. Düşünürsen kazandıklarından fayda görürsün. Aklın olmasaydı kazandıklarının hiçbirinin değeri olmazdı. Yaratılmış ne varsa hepsi aklınla değerlenir.

Akıl alınıp satılan bir meta değildir. Aklınla yaptığını hiçbir şeyle yapamazsın! Dengeyi onunla kurar, tercihlerini onunla yapabilirsin. Aklını geliştirmek için bir uğraşın ve anlayışın olsun. Bulunduğun toplumu yorumlamaya çalış. Yaşadıklarından ders al, yanlışlıklarına engel ol. Ne kadar yaşlansan da yanlışlıklar yapabilirsin.

Aklın yaşa bağlı değil. Öyle olsaydı en akıllı kişiler yaşlılar olurdu. Akıl pazara çıkarılmış, herkes dönüp kendi aklını almış. Başkalarının aklından faydalanmak akıllılık alametidir. Sen kendini kendi gözünle değil, başkalarının gözüyle görmeye çalış! Düşünmeden konuşma! Düşünmeden konuşmak, nişan almadan tetiğe basmaya benzer. Attığın kurşunun nereye gideceği belli olmaz. Akıllı düşünerek konuşur, akılsız düşünmeden konuşur. Akılsız başın cezasını ayaklar çeker. Düşünmeden yapılan işlerin ve konuşmaların cezasını yine sen ve yakınların çeker.

Aklın yolu bir olmasına rağmen, akıl, herkeste farklılık gösterir. O bakımdan bir başka akıldan istifade etmeye çalış. Aptal düğünden, çocuk oyundan bıkmaz. Bunların ortak yanı akıllarını kullanamamalarıdır. Deli ile zenginin ne yapacağı belli olmaz. Akıldan uzak olanlar, olayların sonunu ve zararlarının nereye varacağını düşünmedikleri için diledikleri gibi hareket ederler. Sen öyle yapma!

Deliye bal tattırmışlar, pazarda katran bırakmamış. Cehalet büyük hatalar yapmaya açık tutar insanı. Bilgi ile güçlenmelisin. Yoksa küçük ikramlarla kötüye kullanırlar seni. Deliye her gün düğün bayram. Sorumluluk ve görevlerini bilmelisin. Yoksa hiçbir şeyi dert edinemez, dertlilerle dertlenemezsin. Dertler ve sevgiler paylaşılmazsa mutluluk yakalanamaz. Eşeğe cilve yap demişler, eşek tekme atmış. Görgü ve bilgini artırmalısın. Yoksa güzel davranışlarda bulunamazsın.

Rüzgâra karşı tükürme. Tükürüğün kendi yüzüne gelir. Güç yetiremediğin düşmanla uluorta mücadele etmen sana zarar verir. Böyle durumlarda konumunu, durumunu, bilgi, beceri ve gücünü gözden geçirmelisin. Aksi halde kendine savaş açmış gibi olursun. Uygun olmayan yöntemlerle başarılı olunmaz. Tatsız aşa tuz neylesin, akılsız başa söz neylesin. Bir işte başarılı olmak istek ve kabiliyete bağlıdır.

Yolda giden yorulmaz. Hedefe belirli bir yol ve yöntemle ulaşılır. Gereğinden fazla güç ve para kullanmamak için her işi yolu yöntemiyle yapmalısın. Bilenlere danış, sevenlerinle dayanışma içinde ol. Dünya ve ahiret işlerinde işin ehli ile buluşmaya çalış. Kendi kafana göre gitme, cahillerden olma. Her işin bir yöntemi, senin de bir rehberin olsun. Böylece hayat boyu fazla yorulmaz ve zaman kaybetmezsin.

Sadece aklının şükrünü yapamazken; seni sonsuz nimetler içinde yaşatan ve hayatını devam ettirene ne yapmalısın? Benim sana son sözüm kulluk yapmalısın!..

23. 05. 2013
Durmuş Göktekin

Geceler

Sükut_u Sonbahar

Aldığı Beğeniler
22,175
Takım
Fenerbahçe
Güzel manidar bir yaziydi yüreginize bereket tesekkürler
Cenab-i Hak razi olsun herdaim
Selam ve Dualarimla.......

Necmeddin

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
179
Takım
Diğer
RAHMAN razı olsun,aklımızı kulluk bilinci ile hakkı ile bilip ,rızasına yönelik kullananlardan eylesin cümlemizi...

YaRêN

GüIefşaN

Aldığı Beğeniler
11,197
Takım
Galatasaray
Allah razı olsun güzel paylaşım için teşekkürler...

derviş2

فَأَيْن&

Aldığı Beğeniler
46
Nasiahat... Payımı nasibimi aldım Allah (cc) razı olsun inşâallah. Rabbimiz yanlışlaradan bizi beri eylesin.

Üst Alt