Bismillahirrahmanirrahim
Cenab-i Hak bir ayet-i kerimede söyle buyurur:
"Kendilerine gelmis hic bir delil olmadigi halde Allah'in ayetleri hakkinda mücadele edenler, gerek Allah katinda gerek iman edenler yaninda büyük bir nefretle karsilanirlar. Allah Teala, kibirlenen yani büyüklük taslayan her zorbanin kalbini böyle mühürler."
(Mü'min, 35)
Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem bir hadis-i seriflerinde söyle buyurmuslardir:
"Kalbinde hardal tanesi kadar iman olan hic bir kimse cehenneme giremez. Kalbinde hardal tanesi kadar kibir bulunan hicbir kimse de cennete giremez."
(Müslim, Iman, 148, 149)
Ahmed er-Rufai Hazretleri söyle buyurur:
Iblis, nefsini gördü:
"–Ben Adem'den hayirliyim!" dedi. Bu sözü onun helakine sebep oldu. Karun malina bakip:
"–Bunu kendi ilmimle kazandim!" dedi. Bu sözü, bütün hazineleriyle birlikte yerin dibine batmasina sebep oldu.
Melekler, Allah'i tesbih ve takdise yönelerek:
"–Biz Sen'i tesbih ve takdis ederiz!" dediler. Bu sözleri sebebiyle Allah, onları Adem aleyhisselam'a secde ettirdi ve yüceltti.
Bu yüzden, bir kimsenin agzindan: "Ben!" lafzi cikarsa, Allah Teala:
"–Hayir, Ben!" buyurur, sonra da benlik sahibi insana karsi varlik ve kudretini ispat eder. Lakin bunu idrak edecek akil ve isitecek kulak lazimdir… Hasili Cenab-i Hakk'in:
"–Ben!" diyen kullarini yerin dibine gecirdigini bilmek icab eder. Her kim:
"–Sen'sin Allah'im!” derse, Allah onu yücelerin yücesi eyler.
(Ahmed er-Rufai, Onlarin Alemi, s. 258-259)
Kibirlik seytanin vasfidir ki o yüzden cennetten kovulmus ve lanetlenmistir...
elinde hic bir kudreti bulunmayan ve acziyet icinde bulunan insanoglunun kibir ve gurur tasimasi ne büyük gaflet...
Ya Rabb! sen bizi gaflete düsenlerden eyleme...
Rabbim bizleri her türlü kibir hastaligindan temizlenip,
Haddini bilen,nereden geldigini ve nereye gidecegini kavramis,
Doldurdugu mananin hakikatine ulasip
Aczini idrak etmis said kullarindan eylesin...
...Salatu Selam Ile...
...Fi Emanillah...
Son düzenleme: