Yeniden Doğuş

• 》》 Biraz mavi , biraz telaş , biraz bahar , biraz sessizlik ,biraz deniz kokusu, biraz huzur , bir parça turuncu ♧ Hoşgeldin Yaz ♧

x_usta

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
1
kardeşlerim günümüzde iyice yaygınlaşan kredi kartları benim kafamı karıştırıyor dorusu .
Tanıdıgım en mütedeyin İnsanlar bile faizci bankaların cıkardıgı bu kredi kartlarını kullanıyor bende şu ana kadar bunlarlailgilihiçbir İslami degerlendirme duymadım .
Ben şahsen bunun caiz olmadıgını düşünüyorum ,bu konuyla ilgili bir malümatı olan kardeşlerimiz var sa ve bizimle paylaşırlarsa memnun olurum.

ALLAH yar ve yardımcımız olsun

Hekimoglu

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
191
Soru : Kredi kartı ile faizsiz alış veriş yapılır mı? Yapılırsa dikkat edilmesi gereken hususlar var mıdır? Varsa nelerdir?

Cevap:

Kredi kartı ile alış veriş caizdir. Çünkü kredi kartı ile aldı ınız malın borcunu ödemeniz için size bir müddet tanınmıştır. Bu müddet içinde borcunuzu öderseniz faiz filan ödemek zorunda kalmıyorsunuz. Aldı ınız malın tutarı ne ise onu ödüyorsunuz. Öyle ise bunda bir sakınca yoktur.

Bununla beraber, ideal olanı, keşke kredi kartı kullanmayı tercih etmeseniz de kendinizi borçlu alış verişe alıştırmasanız.. Çünkü kredi kartı ile
alışverişte para peşin ödenmedi inden sanki bedava imiş gibi bir israflı alış veriş arzusu gelişiyor. Ödeme günü gelince ise eldeki miktar borca
yetmeyebiliyor; bu defa da faizli ödemek zorunda kalınabiliyor. Mahzur da bundan meydana geliyor.

Kredi kartı ile satış yapana gelince, sattı ı malın parasını alış tarihleri bellidir. Bekler, günü gelince parasını alırsa mesele yoktur. Malını veresiye satmış, ödeme günü gelince parasını almış, mesele bitmiştir. Ancak, ödeme gününü beklemez de eline peşin para geçsin diye bankaya komisyon ödeyerek parayı peşin alırsa ne olur?. İşte faizle para alma görüntüsü burada meydana gelir!.

En iyisi, kredi kartıyla veresiye satış yapan esnaf, parasını, günü gelince almalı; günü gelmeden peşin para almak için faiz ödüyor görüntüsüne
girmemelidir...

Kart sahibi, ödemelerini gününde yapar da gecikme faizine düşmezse, ma aza sahibi de, (veresiye satışını peşine çevirmek için bankaya komisyon ödemeye teşebbüs etmez de) günü gelince almayı beklerse, kredi kartıyla alış da satış da caiz olur!..

Bununla birlikte, bir faiz kuruluşu olan banka, kredi kartıyla yapılan alışverişlerde parayı kısa bir süre de olsa alıkoymakta ve bunu kendisi
kullanmaktadır. Böylece faize vesile olma gibi bir sakınca da yok de ildir. Bunu da dikkate alarak mecbur kalmadıkça bu tip alışverişe girmemek en iyisidir.

Ahmet Sahin

Kaynak:SorularlaIslamiyet.com

arimseli

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
0
2 yıldır Kredi Kartı kullanıyorum. 1 tane kartım var. Daha önce kullanma gereĞi duymamıştım. Araba alınca Benzin için mecburen aldık bizde bi tane. Banka kelimesinden tiksindiĞim için uzak durmaya çalışıyordum.

Esasında Kredi Kartı kullandıĞımızda yaptıĞımız şey şudur.

Biz alıcıyız,

Birde Satıcı var.

Banka da aracı(simsar) oluyor.

İşte Kredi Kartı kullandıĞımızda satın aldıĞımız malın bedelini direkt satıcıya vermiyoruz da Bankaya veriyoruz.

Yani satıcıya, "Git kardeşim sattıĞın malın parasını felanca Bankadan al" demiş oluyoruz.
Şayet satıcı parasını hemen almaya kalkışırsa Banka parasının bir miktarını kesiyor.
Yok 1 Ay sonra almaya kalkışırsa parasının tamamını alıyor. Ancak bu seferde Banka satıcının Parasını 1 Ay kullanmış oluyor.
İşte alıcı olarak, satıcının parasını direkt kendisine vermeyipte aracı(simsar) Bankaya verdiĞimiz ve Bankaya Para kazandırdıĞımız için Banka'da bize rüşvet olarak Cüz'i bir Puan veriyor.

-Bu durumdan Bankanın nasıl kazançlı çıktıĞı belli oldu.

-Alıcının kazancı da aldıĞı malın parasını 1 Ay sonra ödemek ve Bankanın rüşvet olarak verdiĞi Puan oluyor.

-Satıcının kazancı ise sattıĞı malın parasını alması garanti oluyor. Şayet malı veresiye satmış olsa parayı alması garanti olmadıĞı gibi uzun zaman sonra alabilmesi de muhtemeldir.

Durum bundan ibarettir.

Şahsen ben çok rahatsızım. Lakin çarkın dişlileri arasında ezilmeMEk için kullanıyoruz.

En iyisi aldıĞımız malın parasını şıppadanak satıcıya vermemizdir.

Maalesef olmuyor...

Maximillian

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
3
Sinimizin yasakladı ı tefeciliktir.yoksa kredi kartı olayında sana vade veriyorlar ve sonra 45 güne kadar ödersen bir faiz olmuyor.aynen şöyle düşün: bakkala sanki borç yazdırmışlsın gibi ve diyelim ki borcunu ödeyemedin 250 ytl'lik borcunu bakkal 300 yaparsa bu tefecili e giriyor ki dinimizn yasakladı ı da bu yani tefe dir.
ve faizden dolayı yargılanmamam için enflasyon denilen olay islami devlette olmaz.

Ş

ŞEVVAL

Guest
kredi kartlarından falan anlamam ama bence kredi ve nakit arasında pek fark yok zamanında paranı ödersen hiç bir sorun kalmaz..yani borçlarımıza sadık oldu umuz taktirde kredi kartınıda kullanabiliriz bence..

YaMusaB

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
5
Peki bende şunu soraca ım, benim geçende kredi kartı borcumu ödemem gerekiyodu, sonra yatırırım sonra yatırırım son güne kaldı, ama o gün gitti imde okuldan sonra çok sıra vardı, bana sıra gelmeyecekti... yani anlayaca ınız, bugünün işini yarına bırakma dusurundan bi tokat yiyerek yatıramadım malesef...

Haliyle günü geçince faiz koyuyorlar, mecbur yatırdık, burada ben istemeyerek faiz vererek suçlumuyum...

Hekimoglu

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
191
Orjinal Yazarı YaMusaB
Peki bende şunu soraca ım, benim geçende kredi kartı borcumu ödemem gerekiyodu, sonra yatırırım sonra yatırırım son güne kaldı, ama o gün gitti imde okuldan sonra çok sıra vardı, bana sıra gelmeyecekti... yani anlayaca ınız, bugünün işini yarına bırakma dusurundan bi tokat yiyerek yatıramadım malesef...

Haliyle günü geçince faiz koyuyorlar, mecbur yatırdık, burada ben istemeyerek faiz vererek suçlumuyum...

Degerli kardeşim,

Buna karar verecek olan vicdanınızdır. E er bir ihmalkarlık varza sorumlu olursunuz.

İnsan hem iyilik hem de kötülük yapmaya uygun yaratılmıştır. Onun için zaman zaman isteyerek veya istemeyerek günahlara girebiliyor. Bu konuda Kuranı Kerim de, Allah, kendisine şirk koşulmasının dışındaki istedi i kimselerin bütün günahlarını ba ışlar.(Nisa Süresi,48;116) buyurarak hangi günah olursa olsun affedebilece ini bildirmektedir.

Kitaplarımız da canı gönülden yapılan tövbenin Allah tarafından kabul edilece i ifade edilir. Nitekim Allahu Teala, Ey iman edenler, nasuh tövbe ile tövbe edin ki Allah da sizin kabahatlerinizi affetsin ve altlarından ırmaklar akan cennetlerine koysun. (Tahrim Suresi,8) buyurarak yapılan tövbelerin kabul edilece ini beyan eder. Ayette geçen nasuh tövbe ise şöyledir:

1-Allaha karşı günah işledi ini bilerek, bu günahtan dolayı Allaha sı ınmak ve pişman olmak.
2-Bu suçu işledi i için üzülmek, Yaratıcıya karşı böyle bir günah işledi inden dolayı vicdanen rahatsız olmak.
3-Bir daha böyle bir suça dönmeyece ine dair bir karar içerisinde olmak.
4-Kul hakkını ilgilendiriyorsa onunla helalleşmek.

Bir hadiste Peygamberimiz şöyle buyurmuş. Nasuh tövbe şudur:
-Günahlara pişmanlık.
-Farz ibadetleri yapmak.
-Zulüm ve düşmanlık yapmamak.
-Kırgın ve küskünlerle barışmak.
-Bir daha o günaha dönmemek üzere karar vermek.

İnşallah bu şartları yerine getirirsek Allahın tövbelerimizi kabul edece inden ümitli oluruz.
Ancak insan her zaman korku ve ümit içerisinde olmalı. Ne ibadetlerimize güvenip övünebiliriz. Ne de günahlarımızdan ümitsizli e düşebiliriz. Ben çok iyiyim, bu işi hallettim demek ne kadar yanlışsa; ben bittim, beni Allah kabul etmez demek de o kadar yanlıştır. Ayrıca, suçunu anlayıp tövbe edip, Allaha sı ınmak da büyük bir ibadettir.

Selam ve dua ile

NOT:Sorunun Cevabi Sorularlaislamyet sitesi Tarafindan Cevaplanmistir....

YaMusaB

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
5
Allah razı olsun Hekimo lu kardeşim...

Üst Alt