Yeniden Doğuş

• 》》 Biraz mavi , biraz telaş , biraz bahar , biraz sessizlik ,biraz deniz kokusu, biraz huzur , bir parça turuncu ♧ Hoşgeldin Yaz ♧

YaRêN

GüIefşaN

Aldığı Beğeniler
11,197
Takım
Galatasaray
Şems-i Tebrizî Hazretleri’ne sordular;
“Madem ki kader var. Neden bu çaba?”
Şems-i Tebrizî Hz. dedi ki;

“Kader yolun tamamını değil, sadece yol ayrımlarını verir. Güzergâh bellidir. Ama tüm dönemeç ve sapaklar yolcuya aittir. Öyleyse; ne hayatın hâkimisin, ne de hayat karşısında çaresiz.!”

FB_IMG_1608665267823.jpg

Muallem.

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
241
Takım
Diğer
Kader; Allah’ın ilmi ezelisidir.
Ezerl; Geçmiç, hal ve geleceği aynı anda görme ve bilmek tir.

Allah cc ilmi ezelisiyle
geçmişte ne yaptığımızı bildiği gibi,
şimdiki halimizi de bilir,
yarınımızı da bilir.

Dikkatinizi çekmek istediğim iki fiil var.
1 Yapmak
2 Bilmek fiili.
İşleme alalım şimdi bu iki fiili.
Kul yaparsa ( hayır yada şer )
Allah cc bilir.

Buraya dikkat edildiğinde
Kul yaptıklarını kendi özgür iradesi ile yapar,
Allah cc da kulun yaptığını bilmesi söz konusu.

Kaderi anlama noktasında küçük bir ayrıntı.

Talep olursa kısa kısa nüanslar olarak düşeriz kaderli satırlara...
☕

#SudoSu

Buda'mı Gol' Değil

Aldığı Beğeniler
3,492
Takım
Galatasaray
Kader 2020 senesi zamanında yazılmışı oynamaktır... var oluş statüsüne göre ise.. belirli yolun seçimidir..
Kelimeler ile şu kelime şu demek . Bu kelime bu demek ile kader meselesi çözülmez... çözülmüşün çözüme ihtiyaçı yokki..
Neye inanırsa inanır insanlar biz inanmamız gerktiği gib inanıyorsak gerisi bizi bağlamaz..

Muallem.

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
241
Takım
Diğer
Kader 2020 senesi zamanında yazılmışı oynamaktır... var oluş statüsüne göre ise.. belirli yolun seçimidir..

Yazılanı oynamak,
Senaryo dışına çıkmamak/çıkamamak demktir.

Dediğiniz gibiyse
Yani;
Önceden yazılan bir hayatı oynamaksa
Cehenneme giden kulun suçu ne ?
......
gibi sonuçlar çıkar ki buda kulunun ihtiyar sahibi olmamasını gerektirir.
“ halbu ki kul muhtardır.”

#SudoSu

Buda'mı Gol' Değil

Aldığı Beğeniler
3,492
Takım
Galatasaray
Önceden yazılan bir hayatı oynamaksa
Cehenneme giden kulun s
Ama cennete gidenler benim mukafatım bu derken sorgulamayı iyi yönde yapıyor olurlardı.. neden herkes cehenneme gideceğini biliyormuş kesinleş gibi bu soruyu sorarki.. cehennemi bu yazgıya göre hakettiğini düşünüyorsa ibadet etsin.. kaderi içsel olarak herkes biliyor anlıyor aslında ne demek oldugunuda biliyor.. kelimelere dökemedikleri için bu tür sorular soruyorlar :D

Allahın bu dünyadaki işleyiş kanunları vesileseldir..
Allah iki kulu yarattı. Birine cennet birine cehennemi yazdı... bu ölünce sen cennet ölünce sen cehennem diye değil.. dediki yarattıgım şu hatayı yarattıgım şu iyiliği yapacak.. ama ben ona nefs vericem akıl vericem ben hangi kapıdan girecegini bilicem.. o yönünü belirliyecek seçecek...

Kader dediğimiz şey bizim bildiğimiz şey değil..
Allah seni yaratırken kötülüğe iyiliğe zorlamıyor.. cehenneme giden diyecekki madem girecegimi biliyordun neden yarattın ? diyecek diyorum ama sence sizce bunu diye bilecekmi ? :D
Ben sana akılı neden verdim ? sen bana neden ibadet etmedin diye soruldugunda.. kul cevaplarsa buraya birisi yazsın bizde öğrenelim :D

#SudoSu

Buda'mı Gol' Değil

Aldığı Beğeniler
3,492
Takım
Galatasaray
Ama cennete gidenler benim mukafatım bu derken sorgulamayı iyi yönde yapıyor olurlardı.. neden herkes cehenneme gideceğini biliyormuş kesinleş gibi bu soruyu sorarki.. cehennemi bu yazgıya göre hakettiğini düşünüyorsa ibadet etsin.. kaderi içsel olarak herkes biliyor anlıyor aslında ne demek oldugunuda biliyor.. kelimelere dökemedikleri için bu tür sorular soruyorlar :D

Allahın bu dünyadaki işleyiş kanunları vesileseldir..
Allah iki kulu yarattı. Birine cennet birine cehennemi yazdı... bu ölünce sen cennet ölünce sen cehennem diye değil.. dediki yarattıgım şu hatayı yarattıgım şu iyiliği yapacak.. ama ben ona nefs vericem akıl vericem ben hangi kapıdan girecegini bilicem.. o yönünü belirliyecek seçecek...

Kader dediğimiz şey bizim bildiğimiz şey değil..
Allah seni yaratırken kötülüğe iyiliğe zorlamıyor.. cehenneme giden diyecekki madem girecegimi biliyordun neden yarattın ? diyecek diyorum ama sence sizce bunu diye bilecekmi ? :D
Ben sana akılı neden verdim ? sen bana neden ibadet etmedin diye soruldugunda.. kul cevaplarsa buraya birisi yazsın bizde öğrenelim :D
Bak burdaki ikili yorumda şu var ince düşünün... ben şuan cehennemdeyim.. dedimki zaten yazılıymış neden beni sorguladın.. denecekki belkide bana.. sen verdiğimiz akılı kullandın cehennemi hakkettin kaderi suçlama yenidogus sitesinde çözmemişmiydin ? gibi gibi

Örnek veriyorum ha linç yemiyek.:D

#SudoSu

Buda'mı Gol' Değil

Aldığı Beğeniler
3,492
Takım
Galatasaray
3. Post olarakda bir örnek vercem günümüz şartına göre.. kendime anlatır gibi anlatıcam.. yöneticiler kızmasın lütfen..

Kaderi önceden bilen bir yaratan ?
neden cehenneme gidecek insan yarattı ?
şimdi kelimelere dikkat edin.. biz insanlar gerçekten Allahın kelamlarını iyi anlayamıyoruz.. bu eğitimsizlikten..

Bakın şimdi kadere hükmede biliyormuyum...

Xenforo sisteminde bir yazılım yazdım..
Tasarımcısı imarı benim.. haşaa yaratıcı örnegi değil ama sahibi benim diyelim..

Çalışma mantıgı random seçim yapması..

Kodlara bilgi işledim . Dedimki yazılımca.

1000 Kişiyi karıştır çekilişte 100 kişiyi sıralamaya sok .. 300 kişiyi yedekte tut.. 350 kişiyi sıralama altında beklet 50 kişiyide diskalifiye et..

Kaderi yazdım senaryoyu belirledim dimi şuan örnek vermiş olursak..
Bir kod algoritmasınada bir kural koydum yazdım.. kodlarken dedimki . Bu randoma katılan kişiler bana tabi olarak giriş yaparsa hepsini listele ve hediye ver...

Şimdi ben burda yazdıgım kodları serpiştirdim.. kişi şahıs ismi veya müdahale gerektiren birşey yapmadım..

Ve dedimki ben kimin bu sistemde elenecegini biliyorum kimin geçecegini biliyorum.. çünkü bunu ben yazdım kuralı ben koydum.. ama o sisteme girmek isteyenlerin iradesi onlara ait :)
Şimdi ben koydugum kurallara hür iradeli insanları koydum şu şunu yaparsa şu olacak ben biliyorum diyince kadere hükmetmiş yönmü vermiş oldum ?

Son düzenleme:
Üst Alt