Yeniden Doğuş

• 》》 Biraz mavi , biraz telaş , biraz bahar , biraz sessizlik ,biraz deniz kokusu, biraz huzur , bir parça turuncu ♧ Hoşgeldin Yaz ♧

cüneyd-i

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
1
Mehteri iyi tanıyın

İki adım ileri, bir adım selam: Mehter Takımı

Mehterbaşı Sami Gül, "İşler kötü gittiğinde veya Milli Takım kötü oynadığında, 'mehter gibi iki adım ileri, bir adım geri' benzetmesi yapılıyor. Bizde 'geri' diye bir adım yok. Sadece dönüp sağı-solu selâmlama vardır" diyor.

"Ceddin deden, neslin baban/Hep kahraman Türk milleti/Orduların, pek çok zaman/Vermiştiler dünyaya san/Türk milleti, Türk milleti/Aşk ile sev milliyeti/Kahret vatan düşmanını/Çeksin o melun zilleti"...
Kara ordularını destekleyen, coşturan mehterin Osmanlı'daki temelleri, Selçuklu Sultanı 2. Gıyaseddin Mesud'un Osman Gazi'ye gönderdiği tuğ, zil, alem, davul ve nakkare ile atıldı. Yüzlerce yıllık mehter geleneği Başkent'te de Ankara Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımı ile yaşatılıyor. Türkiye'nin dört bir yanını gezen 6 yıllık mehter takımı, İsrail, Hollanda, Rusya gibi ülkelerde de mehter marşını dinletti.
"OSMANLI RUHU TAŞIMALI"
Mehterbaşı Sami Gül, mehter takımı bünyesinde şu anda 43 kişinin yer aldığını, görev yapacak sanatçıların seçiminde nota ve makam bilgisini gözettiklerini söyledi. Bunun yanında başka faktörlerin de önem taşıdığına işaret eden Gül, "Mehter takımına girmek isteyen, önce Osmanlı ruhu taşımalı" dedi. Gül, mehter takımına girmek için çok fazla talep bulunduğunu da belirtti. Türkiye'de, konser için gitmedikleri yer kalmadığını ifade eden Sami Gül, yurtdışında verdikleri konserlerde çok ilginç olaylarla karşılaştıklarını söyledi. Bir etkinlik için gittikleri Amsterdam'da Hollandalı bir ailenin kendisiyle görüştüğünü anlatan Gül, "Hollandalı kadın, 'Bu müziği duyunca ayaklarım yerden kesildi, çok etkilendim' dedi. Hollandalılar da Türkler kadar bize ilgi gösterip, ayakta alkışladı" diye konuştu.
"BIYIĞI KİFAYET ETMEZSE"
Mehter takımlarında tab (davul), kös, nakkare, zil, trompet ve zurnanın yer aldığını belirten Gül, mehter takımlarının enstrümanlarının "kaç katlı" olduklarına göre değiştiğini söyledi. Bıyıklarını özellikle etkinliklerin fazla olduğu dönemlerde uzattıklarını kaydeden Gül, "Bıyığı kifayet etmeyen arkadaşlar için takma bıyık alıyoruz" dedi.
Mehter Marşı başta olmak üzere mehter takımlarının seslendirmesi gereken eserlerin modern yorumlarını da hoş karşılamadıklarını ifade eden Gül, bunu yapanlara da şöyle seslendi: "Bu eserler çok önemli eserlerdir. Bunların ritmini bozarsanız özelliğini kaybeder. Bunlar, Batı ritmine uydurulamaz. Herkes kendi işini yapsın, mehter marşlarını çalmayı da mehter takımlarına bıraksınlar..."

Mehterde iki ileri, bir geri yok
Mehter takımı olarak kendilerini en çok rahatsız eden konulardan birinin "mehter adımı"nın yanlış anlaşılması olduğunu belirten Gül, "Milli takım kötü oynar 'mehter gibi iki adım ileri, bir adım geri', ekonomi bozulur aynı. Ünlü futbol yorumcumuz Erman Toroğlu da sürekli bu mehter takımı benzetmesini yapıyor. Bu yanlıştır" dedi. Mehter takımında "iki ileri, bir geri" diye bir adımın olmadığını anlatan Sami Gül, mehter adımını da şöyle anlattı: "Osmanlı döneminde 'gasp' diye bir şey yoktu. Her gittikleri yerde insanların dilini kullanmasını, dinin gereklerini yapmasını serbest bırakırlardı. Mehter de iki adım atar, bir defa sağa, iki adım atar bir defa sola selam verir. 'Siz dilinizi konuşun, dininizi yaşayın, istediğiniz ticareti yapın' diyor. Bunun selamını veriyor. Osmanlı'da mehter takımının amacı bu..."

cüneyd-i

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
1
ORiJiNAL YAZARI : cüneyd-i
Mehteri iyi tanıyın

İki adım ileri, bir adım selam: Mehter Takımı

Mehterbaşı Sami Gül, "İşler kötü gittiğinde veya Milli Takım kötü oynadığında, 'mehter gibi iki adım ileri, bir adım geri' benzetmesi yapılıyor. Bizde 'geri' diye bir adım yok. Sadece dönüp sağı-solu selâmlama vardır" diyor.

OSMANLI RUHUNU YAŞATMALIYIZ...

Başak

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
5
Teşekkürler paylaşım için...

Şanlı ecdadımızın ne güzel bir adeti mehter...

Rabbim ruhlarını şad etsin...

zübeyde

abim seni cok özledim:(

Aldığı Beğeniler
4
Takım
Galatasaray
çok güzeldi allah razı olsun

Üst Alt