Yeniden Doğuş

• 》》 Biraz mavi , biraz telaş , biraz bahar , biraz sessizlik ,biraz deniz kokusu, biraz huzur , bir parça turuncu ♧ Hoşgeldin Yaz ♧

sürmeli

Bir_Katre

Aldığı Beğeniler
26
Takım
Diğer
Allah yolunda muvaffak olamayisimizin sebebi, takdire karismamiz, sabirsiz olusumuzdur. Biz Mevla'ya itimat etmeyiz, tevekkül etmeyiz, usulüne göre hareket etmeyiz. Sonra da yolda kaliriz.
Saadat-i kiramin feyzi hazirdir. Allah'in rahmeti hazirdir. Bizde de istidat var. Ama noksan olan sey gayret. Iste tasavvufun maksatlarindan biri de zaten bu gayreti harekete gecirmektir.
Evliyaullah, gayretin artmasina vesile olur, usulü ögretir, amelin yolunu acar.
Gavs k.s. Hazretleri'ne:
-Efendim, biz ameli seviyoruz ama amel edemiyoruz, denildiginde Hz. Gavs-i Kasrevi söyle cevap vermistir:
-Hayir; siz ameli degil, kendi nefsinizi, hevanizi seviyorsunuz. Sevginiz gercek bir muhabbet degil, mecazidir. Buna meyil denir.
Kulun katkisi olmadan kalbe dogan seylere hatir denir. Allah'tan, melekten; nefisten veya seytandan gelen hitaplar, kalpte bir meyil olusturur. Biz kalbe gelen bu meyili niyet zannediyoruz. Halbuki bu meyil önce iradeden gecer. Eger iradeden gecip kasit halini alirsa, o zaman niyet olur.
Bir misal vereyim: 'Benim elime filan vakitte filan para gecerse, ben buraya iki hali alayim' diye düsünüyorum. Hakikaten o para elime gectiginde iki haliyi almaya muhakkak azimli isem, bunun adi niyet olur. Para elime gecer de, hele sonra alirim dersem, iste buda meyil olur.
Biz ameli sevmiyoruz. Nefsimizi seviyoruz. Yani bizdeki muhabbet degil, meyildir. Zira sevgi kalbin sermayesidir. Sevdi de itaati celbeder.
Su halde Allah'i seviyorum diyen bizler isyan icinde isek, bu Allah'i sevmek olmaz, meyil olur. Yani sadece Allah'i sevmeye özenmektir. Allah' sevende itaat olur. Itaat hareketi meydana getirir. Hareket bereketi getirir. Nerede Allah'a itaat yolunda bir insan görürsen, onda muhabbet ve ilahi bereket vardir. Asik olan Mecnun, Leyla'nin beldesinden gelen köpege kosar. Yani seven sevgilide kusur aramaz. Itaatten ayrilmaz, isyana gitmez.
Allah'a hakkiyla amel edemiyor, Ramazan gelince askla oruc tutamayip, acliktan dolayi üzüntüye kapiliyorsak; Hac ayi gelince ibadetten ziyade gezi planliyorsak, bu muhabbet degil meyildir.
Iste tasavvuf, bu meyli gercek muhabbete, itaate cevirmek icindir.
Islamiyet'in izzetinin disi takva, ici ihlastir. Ihlasi kazanmak gerekir. Bunun icin tasavvuf en etkili yoldur. Evliyaullah, ihlasi kazanabilmeleri icin taliplerine muhabbet-i ilahiyeyi kazandirirlar
Anlattigimiz bu meseleler kalbe, akla, letaife hitaptir. Arif Billah'in bereketiyle, enbiyanin serefiyle, Allah'in izzetine talip olmanin yoludur. Bu talip olunan yol böylece kurulup gecmistir. Bu yolun nirengisi, sedef tasi zikrullahtir. Zikirsiz Allah bulunmaz.Zikreden kulun gündüzleri Cuma, geceleri Mirac'dir.

semerkand

Necmeddin

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
179
Takım
Diğer
Iste tasavvuf, bu meyli gercek muhabbete, itaate cevirmek icindir.

RABBIM razı olsun....

Üst Alt