- Aldığı Beğeniler
- 0
- Takım
- Diğer
MODEL İNSAN
( Sitemiz üyelerinden Zühre Kardeşimizin yazmış olduğu ve büyük bir zevkle okuduğum " MODEL İNSAN " başlıklı yazısını sizlerle paylaşmak istedim, dilerim sizlerde beğenirsiniz. )
İlim ilim bilmektir
İlim kendin bilmektir
Sen kendini bilmezsin
Bu nice okumaktır?
Diyen Yunus, acaba yüzyıllar ötesinden bu zamana bir pencere açıp bakmıştı da bu mısraları dile getirmişti? Bilimin doruk noktasına geldiği şu zaman her bir fertte bir öğrenme furyasıdır gidiyor. Öyle veya böyle... Kurslar, mesleki eğitim programları, seminerler, konferanslar vesaire vesaire... Nereye kadar? Beşikten mezara kadar ilim Evet beşikten mezara kadar ilim de beşikten mezara kadar hangi ilim?
Zamanın birinde bir sultanın huzuruna bir adam gelir.
Sultanım! Şimdiye kadar hiç kimsenin yapamadığı bir şeyi yapıyorum.
Sorar sultan
nedir?
Şu kadar metre mesafeden iğneye ipliği geçiriyorum.
Ve hakikaten de yapar bunu. Der sultan
Elli altın elli de sopa
İtiraz eder adam:
Sultanım, elli altını anladım, elli sopa da nedir?
Tebessümle cevap verir sultan
Elli altın kimsenin yapamadığı bir şeyi yaptığın için, elli sopa ise ömrünü hiçbir fayda sağlamayan bir şeye harcadığın için
Evet bu da bir ilim. Belki biz de güldük o adamın haline veya o sultanın nüktedanlı sözlerine... Yunus boşa dememiş:
İlim ilim bilmektir
İlim kendin bilmektir
Sen kendini bilmezsin
Bu nice okumaktır?
Önce kendimiz, hani ben kavramı var ya.
İlk emir oku. Ama neyi? Ey kendini insan bilen insan, kendini oku!
Neyi?
Kendini....
Kimi?
Kendini....
Ama niye?
Çünkü kendini bilen Rabbini bilir. Peki ne demek kendini bilmek? Kendini bilmek demek:Yaratılış gayesini bilmek demek. Yani kamil insana ulaşmak. Yani mükemmel insana. Model insana... Kriterimiz nedir peki model insan da. Evet mükemmel bir örnek var önümüzde.. hep ihmal ettiğimiz, görmezden geldiğimiz. Belki Onun hayatı hakkındaki bilgimizin, yeni yetme bir sanatçı(???) dan daha az olduğu bir zat. Ve sadece hakkında hakaret yapıldığı zaman vaveylalar kopardığımız zat. Yaradanın Habibim, sen olmasaydın felekleri yaratmazdım hitabına mazhar olan zat. Varoluş sebebimiz.Biz ki nerde kaldı bize Onu hatırlatan sünnetleri yapmak, farzları yapmada bile milyonlar sebepleri öne sürerek ihmal ediyoruz. Sonra da ahkam kesiyoruz. Neden bu gençlik düzelmiyor diye. Neden bu ülke düzelmiyor? Biz düzelmeden, başka insanlara nasıl deriz haydi kendini düzelt, dürüst ol, yalan söyleme, velhasıl adam ol, kendini bil. Nasıl deriz peki? Her bir fert kendi nezdinde model insan olmalı. Söz ağızdan çıkarsa kulağa kadar gider, ama kalpten çıkarsa kalbe kadar gider. Kal dili değil hal dili. Halimiz örnek olacak insanlara. Model insan olacağız hepimiz. Biz yaşamayınca insanlara nasıl yaşatacağız?
İmam-ı Azamın huzuruna bir çocuk getirirler.
Ya İmam! Bu çocuğun bal yememesi gerekiyor. Ona söyle de bal
yemesin.
İmam der:
Gidin, kırk gün sonra gelin
Kırk gün sonra gelirler. İmam-ı azam çocuğa der
çocuğum bal yeme
Çocuk der
tamam
İtiraz ederler
ya İmam bunu neden kırk gün önce söylemedin?
İmam-ı azam der:
Siz geldiğiniz zaman henüz yeni bal yemiştim. Sözlerimin etkili olması için önce benim bal yememem gerekiyordu. O yüzden size kırk gün sonra gelin dedim.
Fazla söze ne hacet... İşte model insan olmuş bir insan. Hedef model insan olmak.....Hedef örnek insan olmak... Başkalarını değil yalnız nefisin eleştirerek. Nefsini düşman bilerek. Kötülük gibi iyilik de bulaşıcıdır. O halde ne duruyoruz. Haydi, model insan olmaya....