Yeniden Doğuş

• 》》 Biraz mavi , biraz telaş , biraz bahar , biraz sessizlik ,biraz deniz kokusu, biraz huzur , bir parça turuncu ♧ Hoşgeldin Yaz ♧

fzehra

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
1,490
ORiJiNAL YAZARI : Onur
"Takip eden Allah"

Yalan söyleyerek insan ancak kendi kendini kandırır..Yalan söylemek dogru diyen çıkacagını pek zannetmiyorum ama :)

onurcum ben yalanı söylemek doğru diyen çıksın diye açmadım bu konuyu

açmamdaki sebeb YALANIN ne kadar kötü bir FİİL olduğunu vede sonuçalrının çok acı hüsran olduğunu açıklamak için hepimiz bu konuyla alakalı bildiğimiz yalanın zararlarını burda paylaşabiliriz

bu bir AYETİ KERİME olur bir HADİSİ ŞERİF olur bir MAKALE olur bir büyüğün bu konudaki görüşleri olur HİKAYELER OLUR hemen kestirip atmamak lazım...

MESALA BEN İLK OLARAK YALANIN HARAM OLDUĞUNA DAİR BÖYLE BİR YAZIYI SİZLERLE PAYLAŞIYORUM DEVAMINIDA SİZ GETİRİN

YALAN SÖYLEMEK HARAMDIR

İnsanların en büyük hatalarından biri, Allah'ın Kuran'da belirttiği mantık ile değil de kendi mantıkları veya toplumda yaygın olan değer yargıları ile hareket etmeleridir. Bunun için kolaylıkla, hiç düşünmeden, Allah'ın hiç sevmediği ve ahirette cezalandıracağı davranışları onaylayabilmekte, görmezlikten gelebilmekte veya pervasızca uygulayabilmektedirler.

Yalan söylemek de bu tür davranışların başında gelir. Her ne kadar toplumda yalancılık kötü bir ahlak özelliği olarak bilinse de, bu kimi zaman sözde kalır. Çünkü insanların önemli bir bölümü, ciddi bir kişilik bozukluğu olan yalancılığı alışkanlık haline getirmiştir. Allah bir ayetinde bu gerçeği şöyle bildirir:

Yeryüzünde olanların çoğunluğuna uyacak olursan, seni Allah'ın yolundan şaşırtıp-saptırırlar. Onlar ancak zanna uyarlar ve onlar ancak 'zan ve tahminle yalan söylerler.' (Enam Suresi, 116)

İlginç olan ise, yalan söyleyen insanın çevresindekiler tarafından genellikle anlaşılması, ancak buna rağmen deşifre edilmemesi ve o kişinin de bunu bile bile yalanlarını sürdürmesidir. Yalancılık insanlar arasında yaşatılan gizli bir lisan gibidir. Herkes birbirine bu konuda göz yumar, anlamazlıktan gelir. Örneğin yalan söyleyerek çevresindekilere gösteriş yapan bir insanı, o ortamda bulunanlar çoğu zaman deşifre etmezler. Hatta kendileri de gösteriş yapmak için yalanlar uydurarak, ilk yalan söyleyene yetişmeye çalışırlar.

Ya da iki kişinin bulunduğu bir yerde bir şey kırıldığında, "bunu kim kırdı?" sorusuna dahi gerek yoktur. Çünkü soran kişi kırmadığına göre, diğeri kırmıştır. Ancak, buna rağmen kıran kişi "ben kırmadım" diyerek yalan söyleyebilir ve kendi aklına göre "o anını kurtarır".

Oysa, kendini çok kötü bir duruma sokmuştur ve bunun farkında değildir. Çünkü hem yalancı olduğu görülmüştür ve bu nedenle kurtarmaya çalıştığı gururu aslında çok daha fazla zedelenmiştir, hem de -daha önemlisi- Allah'ın hoşnut olmadığı bir davranış göstermiştir. Çünkü yalan söylemek haramdır.

Nasıl ki bir Müslüman haram olduğu için domuz eti yemez ve buna büyük bir titizlik gösterirse ya da 5 vakit namazını kılarsa yalan söylemek de aynı şekilde titizlik gösterilmesi gereken haram bir fiildir.

Ancak yalanın haram olduğunu düşünmeyen insanlar, zorda kaldıkları her durumda, kendilerini kurtarmak için hemen yalana başvururlar. Belki o an gerçekten zor bir durumdan kendilerini kurtarırlar ya da kurtardıklarını sanırlar, ancak tevbe etmedikçe ve dürüst bir insan olmadıkça, yalancılıklarından dolayı, ahirette sorumlu olabilirler.

Allah, Kuran'da ayetlerine inanmayanların yalan söylediklerini şöyle bildirmektedir:

Yalanı, yalnızca Allah'ın ayetlerine inanmayanlar uydurur. İşte yalancıların asıl kendileri onlardır. (Nahl Suresi, 105)

İnsanların bir kısmı ahireti düşünmedikleri için, bir kısmı da, söyledikleri yalanların zararsız olduğunu zannettikleri için kolaylıkla yalan söyleyebilmektedirler. Toplumda son derece yaygın olan "beyaz yalanlar" ifadesi de bunun bir örneğidir.

Sözde beyaz yalanlar, kimseye zarar vermeyen, masumane, insanı o an bir sıkıntıdan kurtaran, küçük yalanlardır. Bu tür yalanların hiçbir sakıncası olmadığına inanılır. Ancak, yalan her durumda samimiyetsizlik, ikiyüzlülük ve sahtekarlıktır. Yalan söyleyen kişi, karşısındaki insanı kandırmakta, ona karşı samimiyetsiz davranmakta, ona saygı ve sevgi duymadığını göstermektedir. Bu nedenle yalanı, siyah veya beyaz gibi sıfatlarla sınıflandırıp, "bu yalandan bir şey olmaz", "bu zararsızdır" gibi çıkarımlar yapmak doğru değildir.

Yalan, Allah'ın hoşnut olmadığı ve insanlara yasakladığı bir tavırdır. Peygamber Efendimiz (sav) de, bunu sık sık dile getirmiştir.

Peygamber Efendimiz (sav)'in bu konuyla ilgili sözlerinden bazıları şöyledir:

"1"Yalanın her çeşidi günahtır.

" 2 "Ey insanlar, pervanenin ateşe atılması gibi sizi yalanın peşine düşmeye sevkeden şey nedir?

" 3 "Yalan söz, büyük günahlardandır.

sürmeli

Bir_Katre

Aldığı Beğeniler
26
Takım
Diğer
Ablam güzel bir konuya değinmişsin Allah cc razı olsun. Yalan' ı aciz insanlar söyler . Yalan söyleyen kendini kandırır... Allahu Teala insanın her hareketini ve her sözünü biliyor hepsinden hesaba çekileceğimizi bile bile neden yalan söyleriz ahh bu insanoğlu ve acizlik !!! Fakat insanoğlu zaten acizdir ama yalanda ısrar eden münafıktır yalan söylemek münafıklığın alametidir

Siz hiç yalan söyledinizmi???
kardeşlerim itiraf edelim büyük bi yüreklilikle ve pişmanız diyerek tövbe edelim
Rabbim tövbeleri kabul eder pişmanlıkla yapılan tövbeleri pişman olarak tövbe edelim...
Ne Dersiniz ?

Not: Sanal veya normal hayatta olsun farketmez çünkü Allahu Teala insanı heryerde görüyor

Bayram

LA İLAHE İLALLAH

Aldığı Beğeniler
51
Takım
Galatasaray
Sanal alemde yalan zaten fazla uzun sürmez eninde sonunda ortaya cıkacaktır bu yalanları.

Peki o zaman ne olur rezim rüsvay olur bu alemde ve onca bu alemdeki kişiliğini ve söyledikler birden ucu veriri kimsenin yerinde değeri kalmaz.

Eğer chat yoluyla yalan söylüyorsa o kimse bence kişilksiz bir insandır ve hemen farkedilir toplumda.Zaten Hali ve yazılarıyla akıllı olanlar hemen farkeder bu gibi insanları.

İnsanları bi zaman gönül eğlendirmek için insanlar kandırılmamalı düşüncesindeyim.Bunun hem Allah katında hemde toplumda büyük vebali vardır.Dürüst olmak lazım eğer saygınlığını korumak istiyosan.

Ama her chat yapan insanlarıda süizan beslememek lazım.

Belki niyetleri halistir.Allah dan başka kimse bilemez.

Acizane

hizmet..hicret..sehadet..

Aldığı Beğeniler
27
Takım
Diğer
HAKLISINIZ ABİLERİM ABLALARIM YALANIN HER ÇEŞİDİ GÜNAHTIR
RABBİM YALANA SEVKEDECEK HER ŞEYDEN KORUSUN BAZEN SÖYLENİR BİR DE AMA ŞU OLDU DİYE SEBEBLER ÜRETİLİR MAZERETLERİN HEPSİ ŞEYTANDAIRDIR SANKİ YALAN SÖYLEMEDE HAKKIN VAR MIŞ GİBİ GÖSTERİR

KALP KIRIKLIKLARINI DÜZELTMEK İÇİN EŞLER ARASINDAKİ AYRILIĞI DÜZELTMEK MESUT BİR YUVALARININ DAİMİNİ SAĞLAMAK İÇİN SÖYLENİLEN YALANLAR NİYET HALİS İSE GÜNAH OLMUYO İNŞAALLAH

ŞU AN TEK BAŞIMA OTURUYORUM VE ÇOK RAHATSIZ OLDUM BOŞ DURMAKTAN
ACABA BOŞ ZAMANIMIZ MI VAR BOŞA GEÇİRDİĞİMİZ ZAMANIMIZ MI?

ZAMANIMIZI ACABA NASIL VE NELER İLE GEÇİRİYORUZ ?

nurseza

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
6
Takım
Galatasaray
Yalan

Abartma, dürüst insanların yalanıdır. Maistre
Az yalan söylenemez, yalan söyleyen her yalanı söyler.VICTOR HUGO
Doğru söylediğin zaman kimse inanmayacak. İşte, yalan söylemenin cezası budur. Talmud
Gerçek, çizmelerini giyerken, yalan bütün dünyayı dolaşır. Spurgeon
Günah işlemenin birçok araçları vardır, fakat yalan bunların hepsine uyan bir saptır. Oliver Wendell Holmes
Hayır için söylenen yalan, fitne çıkaran doğrudan iyidir. Hadis-i Şerif
Hoşumuza giden yalanları avuç dolusu yutarız da, acı gerçekleri yudum yudum içeriz. DIDEROT
İnanılmayacak şeylere inanıyorum demek yalan söylemektir. VOLTAIRE
İnsanlar, yalan söylemek zorunda kaldıkları kimselerden nefret ederler. Victor Hugo
Suçların en büyüğü yalan söylemektir. Hadis-i Şerif
Üç türlü yalan vardır: Basit yalan, kuyruklu yalan ve istatistik. BENJAMIN DISRAELI
Yalanın dostu, gerçeğin de düşmanı çoktur. De Girardin
Yalan, güven ve emniyeti, huzur ve itimadı yok eder. ŞAFİİ
Yalan söylemeye kalkanın önce kendini inandırması gerekir. GOETHE
Yalan söyleyen herkes mutlaka nefsinin alçaklığını ortaya atmıştır.CAHIZ
Yalan söyleyen, unutkan olmamalı. Atasözü
Yalancı, Allah'a karşı kafa tutan, fakat insanlardan korkan bir serseridir. FRANCIS BACON
Yalana borçlu olduğumuz saadet, gerçek saadet gibidir. HENRICH HEINE
Yalancının cezası, kendisine inanılmaması değil, onun kimseye inanmamasıdır. BERNARD SHAW

bende yalanla ılgılı bır kac söz ekledım..

Acizane

hizmet..hicret..sehadet..

Aldığı Beğeniler
27
Takım
Diğer
selamunaleyküm m m m m
kimse yok mu :tıktık:

birazdan iş görüşmesine gideceğim
dua isteyebilir miyim acizane
hayır ALLAH ın seçtiğidir hayırlı olsun bakalımmm

hayat bir mücadele işte rabbim kendi yolunda ayırmasın işimizle aşımızla malımız la evladımızla ve canımızla Ona götüren yollarda hizmeti daim ve ihsan eylesin

Rabbim ya bize da dine ,millete ve insanlığa hizmet yollarını aç ya da bu can emanetini al,bizii burada beyhude tutmasın!

sağlıcakla kalın
Rabbime emanetsiniz
:p :bye:

ve boş kalmış bu raaaa
nerdesiniz ....

MeLeK

Benim aşkım askı Verene!

Aldığı Beğeniler
49
s.a
ben geldımmmmmm ;)
Rabbımın selamı rahmetı bereketı ve razı olup guzel saydıgı hersey uzerınıze olsun
sonunda tatılım bıtıyor
sıkıldım
ogrencılerımı ozledım
=)
tatılın sonunda sıfayıa kaptım grıp oldum ama
her hale sukurr
sız nasılsınız yaa
ozledım yaa
;(

YaBaNGuLu

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
6
s.a ozel uyelerr..

araniza yeni katildimm.. :)

sürmeli

Bir_Katre

Aldığı Beğeniler
26
Takım
Diğer
ORiJiNAL YAZARI : YaBaNGuLu
s.a ozel uyelerr..

v.a.s özel üye aramıza hoşkatıldın ;)
hayırlı olsun

ilminur

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
128
Takım
Fenerbahçe
ORiJiNAL YAZARI : sürmeli
ORiJiNAL YAZARI : YaBaNGuLu
s.a ozel uyelerr..

v.a.s özel üye aramıza hoşkatıldın ;)
hayırlı olsun
Evet bende muhabbete katılım dedim ama herhangibi konu yok ben konu açmayı pek beceremem açan olursa peşinden gelirim ama :) .
buarada burda daha sık sohbet edip birbirimizi daha iyi tanıya biliriz.Çünkü sadece yaptığımız yorumlarla anlaşıyoruz buda birbirimizi tanımamıza engel oluyor bence haksız mıyım ?Ben bu sitede bulunmaktan çok mutluyum iyiki üye olmuşum ama birazda sohbet ortamı olsa çok daha iyi olur .
Selamlar herkeze.

Üst Alt