Yeniden Doğuş

• 》》 Biraz mavi , biraz telaş , biraz bahar , biraz sessizlik ,biraz deniz kokusu, biraz huzur , bir parça turuncu ♧ Hoşgeldin Yaz ♧

Gölge

Dost İstersen Allah Yeter

Aldığı Beğeniler
29
Takım
Galatasaray
Anadolu evliyasından Atâ Efendiye, bir gün mahalleden birkaç kişi gelip,
- Efendim, Mümin, müminin aynasıdır deniyor. Bu ne demek? diye sordular.
- Anlatayım, buyurdu.
Ve şöyle anlattı:
Bir gün, Peygamber Efendimiz, Eshabın büyükleriyle bir yerde otururken yanlarına edepsiz biri gelip hakaret etti.
- Efendimize mi hakaret etti?
- Evet. Senin kadar kötü, senin kadar çirkin birini görmedimdedi Efendimize.
- Eshab-ı kiram ne yaptılar peki?
- Efendimize baktılar. Bir işaret etse, parçalayacaklardı adamı.

Doğru söylüyorsun!
Sordular yine:
- Efendimiz bir şey buyurdular mı?
- Evet, Doğru söylüyorsunbuyurdular.
Ve devam etti anlatmaya:
O edepsiz adam gitti. Az sonra hazret-i Ebu Bekir geldi oraya. Efendimizi görünce,
- Yâ Resulallah! Ömrümde senin kadar güzel, senin kadar sevimli bir kimse görmedimdedi.
- Efendimiz ne buyurdular peki?
- Yine Doğru söylüyorsun, buyurdular.
- Çok şaşırdık efendim, ikisine de Doğru söylüyorsun buyurmuşlar.
- Evet. Eshab-ı kiram da şaşırdılar ve Yâ Resulallah! O adama da doğru söylüyorsun dediniz, Ebu Bekire de. Hikmeti nedir? diye sordular.
- Efendimiz ne buyurdu peki?
- Ben aynayım, buyurdular. Bana bakan, kendini görür. İkisi de kendilerini görüp, gördüklerini söylediler.

Kul hakkı mühimdir
Bir gün de cemaatine;
- Ahirette her şeyden hesap var, buyurdu. Hele kul hakkı çok mühimdir.
- Efendim, kul hakkı, sadece maddî şeylerde mi olur? diye sordular.
- Hayır, manevî de olabilir, buyurdu. Mesela gıybet.
- Gıybet kul hakkına girer mi ki?
- Elbette. İftira da kul hakkıdır, Su-i zan da. Hatta Mümine sert bakmak bile kul hakkına girer.
- Peki ne tavsiye edersiniz efendim?
- Ölmeden önce helallaşın. Yoksa çok zor olur ahirette, çaresi bulunmaz. Çünkü cenab-ı Hak kul hakkını affetmiyor. Helallaşmaktan başka çare yoktur.

eslem

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
2
Birgün Ebû Cehil geldi Resûlullahın (asm) yanına. Her zamanki incitici tavır ve sözleriyle Allah Resûlüne (asm), Haşim Oğulları soyunda senden daha çirkin yüzlü birini göremedim demesin mi?

Olgunlukta zirve Resûl (asm), Doğru söylüyorsun demekle yetindi sadece.

Sonra Hz. Ebû Bekir geldi, Yüzün güneş gibi parlıyor. Senin yüzünden daha güzel ve göz kamaştırıcı bir yüz görmedim ya Resûlallah dedi.

Yine Doğru söylüyorsun buyurdu Allah Resûlü (asm).

Orada bulunanlar hayretle sordular: Ey Allahın Resûlü, iki zıt şeye de doğru dediniz. Sebebini öğrenebilir miyiz?

Buyurdular ki:

Ben Allahın cilâladığı, parlattığı bir aynayım. Bana bakan bende kendini görür. Daha sonra Allah Resûlü bu hükmü genişletip, Mümin müminin aynasıdır buyuracaklardı.

Bu demektir ki kişi inanç, eğitim, görgü seviyesine göre insanları değerlendirecek, olaylara bakacak, herşeyi güzel gösteren iman gözlüğüyle baktığında güzel görmeyi, güzellikleri görmeyi alışkanlık edinecek, hayatının tadını alabilecektir.

Ama inançsızlık gözlüğüyle kişilere ve olaylara bakan bir insan çirkin görmekten kurtulamayacak, hep eksik ve kusurları araştıracak, şikâyet üstüne şikâyet yağdıracaktır.

İmanın sayısız güzellikleri eli, ayağı, gözü, kulağı ve tüm davranışlarına akseden, kısacası imanı nefis nefis meyveler veren bir mümin bu güzellikleriyle mümin kardeşine baktığında bunlarda, kısacası kendini görecektir.

Sen tebessüm ediyorsan, bu gülümseme kardeşine de yansıyacak, asık suratlı isen seni yüzü sirke satan bir kimseyle yüzyüze getirecektir.

Bir de aynayı eline alıp kendi güzelliklerini seyredebilme var. Hani bir dostu bir gün Hz. Yusufa hediye olarak ayna getirmiş. Bunun sebebini sorduğunda da dostundan şu cevabı almış:

Sana ne getirebileceğimi uzun süre düşündüm. Altın mı götürsem dedim, ama her şeyiyle altın olan maden menbaına küçük bir altın hediye etmişsin ne kıymeti olurdu. Bir yudumluk su okyanusa nasıl hediye edilirdi? Can fedâ edilse lâyıktı. Ama bu da Hindistana baharat götürmek gibi birşey olurdu. Sonunda baktığında cemalini görebileceğin bir ayna getirmeye karar verdim. Baktığında güneş gibi parlayan güzelliğini görür, şükreder, beni de hatırlarsın.

Ayna denilince kâinattaki herşey Cenâb-ı Hakkın güzel isimlerini gösteren birer ayna, en mükemmel ayna da insandır.

İnsan Esmâ-i Hüsnaya güzel bir ayna olabildiği ölçüde kıymet kazanır.

fzehra

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
1,490
ELLERİNİZE SAĞLIK

EVET MÜMİN MÜMİNİN AYNASIDIR

ZATIMA MİRAT EDİNDİM ZATINI BİLE YAZDIM ADIN İLE ADIMI

Üst Alt