NECAŞİ’NİN (R.A.) VEFATI
Receb ayı içinde iken, Habeş Necâşîsi vefât etti.
Allâh Rasûlü -sallâllâhu aleyhi ve sellem-, arada deniz bulunduğu ve karadan da günlerce gidilecek mesâfe olduğu hâlde Necâşî’nin vefâtını hemen o gün ashâbına haber verdi ve:
“–Uzak bir beldede ölen kardeşinizin cenâze namazını kılınız!” buyurdu.
Sahâbîler:
“−Yâ Rasûlallâh! Kimdir o?” diye sorduklarında. Fahr-i Kâinât -sallâllâhu aleyhi ve sellem-:
“–Necâşî Ashama’dır! Bugün Allâh’ın sâlih kulu Ashama öldü! Kardeşiniz için Allâh’tan mağfiret dileyiniz!” buyurdu ve gıyâbî cenâze namazı kıldırdı.
(Müslim, Cenâiz, 62-68; Ahmed, III, 319; IV, 7)
Sonradan Necâşî’nin gerçekten tam da Allâh Rasûlü’nün haber verdiği gün vefât ettiği öğrenildi.
Yasin süresi ikinci sayfada bahsi geçiyor! Okuyanlar hemen hatırlayacaktır..
إِنِّىٓ ءَامَنتُ بِرَبِّكُمْ فَٱسْمَعُونِ
İnnî âmentu bi rabbikum fesmeûn(fesmeûni).
(25) “Şüphesiz ben sizin Rabbinize inandım. Gelin, beni dinleyin!
قِيلَ ٱدْخُلِ ٱلْجَنَّةَ ۖ قَالَ يَٰلَيْتَ قَوْمِى يَعْلَمُونَ
Kîled hulil cenneh(cennete), kâle yâ leyte kavmî ya’lemûn(ya’lemûne).
(26-27) (Kavmi onu öldürdüğünde kendisine): “Cennete gir!” denildi. O da, “Keşke kavmim, Rabbimin beni bağışladığını ve beni ikram edilenlerden kıldığını bilseydi!” dedi
Rabbim bizlere hem geçmişten hemde gelecekten haber veriyor..
Geçmişi bilmeyen insan, geleceğinde güvenli ve ihlaslı olamaz..
Bize Rabbilâlemin geçmişten bahsederken ders almamızı tavsiye ediyor..El Baki. cc. Olan hem geçmiş ve gelecekte varolan, Allahu Teâlâ'dır. Bunu idrak etmemizi ifade ediyor..
Hakimler hakimi Allahu Teâlâ değilmidir?
Diye bize tin süresi son ayette sual soruyor?
Evet yarabbi sen hakimler hakimisin..dememiz gerekiyor..bizim..
Receb ayı içinde iken, Habeş Necâşîsi vefât etti.
Allâh Rasûlü -sallâllâhu aleyhi ve sellem-, arada deniz bulunduğu ve karadan da günlerce gidilecek mesâfe olduğu hâlde Necâşî’nin vefâtını hemen o gün ashâbına haber verdi ve:
“–Uzak bir beldede ölen kardeşinizin cenâze namazını kılınız!” buyurdu.
Sahâbîler:
“−Yâ Rasûlallâh! Kimdir o?” diye sorduklarında. Fahr-i Kâinât -sallâllâhu aleyhi ve sellem-:
“–Necâşî Ashama’dır! Bugün Allâh’ın sâlih kulu Ashama öldü! Kardeşiniz için Allâh’tan mağfiret dileyiniz!” buyurdu ve gıyâbî cenâze namazı kıldırdı.
(Müslim, Cenâiz, 62-68; Ahmed, III, 319; IV, 7)
Sonradan Necâşî’nin gerçekten tam da Allâh Rasûlü’nün haber verdiği gün vefât ettiği öğrenildi.
Yasin süresi ikinci sayfada bahsi geçiyor! Okuyanlar hemen hatırlayacaktır..
إِنِّىٓ ءَامَنتُ بِرَبِّكُمْ فَٱسْمَعُونِ
İnnî âmentu bi rabbikum fesmeûn(fesmeûni).
(25) “Şüphesiz ben sizin Rabbinize inandım. Gelin, beni dinleyin!
قِيلَ ٱدْخُلِ ٱلْجَنَّةَ ۖ قَالَ يَٰلَيْتَ قَوْمِى يَعْلَمُونَ
Kîled hulil cenneh(cennete), kâle yâ leyte kavmî ya’lemûn(ya’lemûne).
(26-27) (Kavmi onu öldürdüğünde kendisine): “Cennete gir!” denildi. O da, “Keşke kavmim, Rabbimin beni bağışladığını ve beni ikram edilenlerden kıldığını bilseydi!” dedi
Rabbim bizlere hem geçmişten hemde gelecekten haber veriyor..
Geçmişi bilmeyen insan, geleceğinde güvenli ve ihlaslı olamaz..
Bize Rabbilâlemin geçmişten bahsederken ders almamızı tavsiye ediyor..El Baki. cc. Olan hem geçmiş ve gelecekte varolan, Allahu Teâlâ'dır. Bunu idrak etmemizi ifade ediyor..
Hakimler hakimi Allahu Teâlâ değilmidir?
Diye bize tin süresi son ayette sual soruyor?
Evet yarabbi sen hakimler hakimisin..dememiz gerekiyor..bizim..