Yeniden Doğuş

• 》》 Biraz mavi , biraz telaş , biraz bahar , biraz sessizlik ,biraz deniz kokusu, biraz huzur , bir parça turuncu ♧ Hoşgeldin Yaz ♧

turangida

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
14,607
Takım
Galatasaray
Neden Merkez Efendi?
Asıl adı Mûsâ Muslihiddin olup (V.1552) Merkez lakabı sonradan verilmiştir.

Kendisine intisap ettikten sonra Sünbül Sinan Hz. bütün dervişânını imtihâna çekmek için demiş ki; ''Acaba size dünyayı değiştirme kudreti verilseydi ne yapardınız?''

Her biri sıralamış; Şöyle olsa iyi olurdu! Sular şuradan gelseydi! Dağlar daha alçak olsaydı! İnsanlar birbirlerine daha yakınlık kesbetseydi! Kötüler yok olup sadece iyiler kalsaydı dünyada... ‘’ gibi herkes mevcut düzeni değiştirmek konusunda fikirlerini söylemiş. Sıra Merkez Efendi'ye geldiğinde cevâben;
‘’Ben her şeyi olduğu gibi bırakırdım. Öylesine bir ilâhî nizam var ki, her şey öylesine ölçülü ki ne bir fazla ne bir eksik… Bir iyi giderse yerine bir iyi, bir kötü giderse yerine bir kötü gelmesini temin ederdim.’’
Bunun üzerine Sünbül Sinan Hz. ; ‘’Bundan sonra senin adın 'Merkez' olsun.’’ diyor.
(Belki de bu imtihanı neden onu çok sevdiğini anlatabilmek için yapıyor. Çünkü onun halîfesi ve has mürîdi.)

Üst Alt