Allah-u Teala nefsi yarattığında ona sordu;
-"Ey nefs ben kimim?" nefs cevap verdi;
achilles-"Sen sensin ben de benim" dedi.
Görüldüğü üzere nefs "Sen beni yaratan rabbimsin" demedi. Bunun üzerine Allah-u Teala nefsi uzun bir süre (1000 yıl gibi) cehennem ateşinde yaktıktan sonra çıkartıp tekrar sordu;
-"Ey nefs, ben kimim?"
Nefs cevap verdi;
-"Sen sensin ben de benim" dedi.
Bu cevap üzerine Allah-u Teala nefsi Zemherir cehennemine attı.Orası öyle bir cehennem ki soğuğu ateşten daha kötü yakıcıdır. Orada uzun süre kalan nefsi çıkartıp tekrar sordu;
-"Ey nefs ben kimim?"
Nefs olanca ahmaklığı ile yine aynı cevabı verdi "Sen sensin.."
Bu cevap üzerine Allah-u Teala nefsi açlık ile cezalandırdı. Birkaç gün gibi kısa bir süre sonunda nefse tekrar sordu;
-"Ey nefs ben kimim?"
Nefs cevap verdi;
-"Ya Rabbi, Vallahi sen benim Rabbımsın"
Görüldüğü üzere
at timsali olan bu mahluk hiç bir şekilde söz anlamaz. Hiç bir ceza ona tesir etmez.
Mitolojide Achilles (Aşil) isimli bir savaşçı vardır. Bu savaşçı ölümsüzdür ancak topuğundan vurulursa ölmektedir. Nefs de bu hikayedeki savaşçı gibidir. Siz onu hiçbir şekilde öldüremez, iman ettiremezsiniz. Ancak onu topuğundan vuracak bir kahramana ihtiyacınız vardır.
Böyle bir kahramanın varlığı için de Allah-u Teala rahmeti ilahiyesinden Sadat-ı Nakşibendiyi vazifelendirmiştir. Onlar her nefsin zayıf noktalarını bilirler ve darbelerini oraya vururlar.
İmam-ı c İhya'sında bildirdiğine göre nefsin 6000 den fazla hilesi mevcuttur. Kul bunlardan 5-10 tanesini ya hisseder ya da hiç hissedemez. Oysa Mürşid-i Kamil bunların tamamını bilir ve müridinin kalbini bunların tesirinden muhafaza eder.
Onlar ki her kimin elini tuttularsa, o nasipli kişinin içindeki canavardan mutlaka kurtarırlar.
alintidir
-"Ey nefs ben kimim?" nefs cevap verdi;
achilles-"Sen sensin ben de benim" dedi.
Görüldüğü üzere nefs "Sen beni yaratan rabbimsin" demedi. Bunun üzerine Allah-u Teala nefsi uzun bir süre (1000 yıl gibi) cehennem ateşinde yaktıktan sonra çıkartıp tekrar sordu;
-"Ey nefs, ben kimim?"
Nefs cevap verdi;
-"Sen sensin ben de benim" dedi.
Bu cevap üzerine Allah-u Teala nefsi Zemherir cehennemine attı.Orası öyle bir cehennem ki soğuğu ateşten daha kötü yakıcıdır. Orada uzun süre kalan nefsi çıkartıp tekrar sordu;
-"Ey nefs ben kimim?"
Nefs olanca ahmaklığı ile yine aynı cevabı verdi "Sen sensin.."
Bu cevap üzerine Allah-u Teala nefsi açlık ile cezalandırdı. Birkaç gün gibi kısa bir süre sonunda nefse tekrar sordu;
-"Ey nefs ben kimim?"
Nefs cevap verdi;
-"Ya Rabbi, Vallahi sen benim Rabbımsın"
Görüldüğü üzere
at timsali olan bu mahluk hiç bir şekilde söz anlamaz. Hiç bir ceza ona tesir etmez.Mitolojide Achilles (Aşil) isimli bir savaşçı vardır. Bu savaşçı ölümsüzdür ancak topuğundan vurulursa ölmektedir. Nefs de bu hikayedeki savaşçı gibidir. Siz onu hiçbir şekilde öldüremez, iman ettiremezsiniz. Ancak onu topuğundan vuracak bir kahramana ihtiyacınız vardır.
Böyle bir kahramanın varlığı için de Allah-u Teala rahmeti ilahiyesinden Sadat-ı Nakşibendiyi vazifelendirmiştir. Onlar her nefsin zayıf noktalarını bilirler ve darbelerini oraya vururlar.
İmam-ı c İhya'sında bildirdiğine göre nefsin 6000 den fazla hilesi mevcuttur. Kul bunlardan 5-10 tanesini ya hisseder ya da hiç hissedemez. Oysa Mürşid-i Kamil bunların tamamını bilir ve müridinin kalbini bunların tesirinden muhafaza eder.
Onlar ki her kimin elini tuttularsa, o nasipli kişinin içindeki canavardan mutlaka kurtarırlar.
alintidir
kardeşm