Yeniden Doğuş

• 》》 Biraz mavi , biraz telaş , biraz bahar , biraz sessizlik ,biraz deniz kokusu, biraz huzur , bir parça turuncu ♧ Hoşgeldin Yaz ♧

Rabia A'tul Adviyye

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
2
Sual: Ölümü hatirlamanin fazileti nedir? Ölüm nedir, ölümden korkmali midir?

Rabia A'tul Adviyye

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
2
CEVAP

Her müslüman, Cennet ve Cehenneme inanir. Cehennemden kurtulmak, Cennete girmek isteyen akilli kimsenin ölüme hazir beklemesi gerekir. Çünkü Peygamber efendimiz, (Akilli kimse, kendisini hesaba çekip ölüm için hazirlanan kimsedir) buyuruyor. Bir sey için hazirlanmak, onu devamli hatirlamakla olur. Hatirlamak ise, hatirlatici seylere bakmakla, onlari yapmakla mümkündür. Genel olarak bütün insanlar ölümden gafildir. Bir âyet-i kerimede, (Hesap görme zamani yaklasmasina ragmen, insanlar gaflet içinde, bundan yüz çeviriyorlar) buyuruluyor. (Enbiya 1)

Dünyanin faydasiz zevklerine aldanan, ölümden habersiz yasar. Yaninda ölümden bahsedilince, nefret eder. Peygamber efendimiz, (Kim ölümden nefret ederse, Allah da ondan nefret eder) buyuruyor. Allahü teâlâ da, (Kendisinden kaçtiginiz ölüme mutlaka yakalanacaksiniz) buyuruyor. (Cuma 8)

Rabia A'tul Adviyye

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
2
Ölümü istemeyenler

Günahlardan kaçip ibadetlerini yapan kimse, ölümü istemese, ölümden nefret etmis sayilmaz. Çünkü, o kusurlarini telafi pesindedir. Bir kimseye sevgilisi hemen gel dese, o kimse de, yikansa, tras olsa, yeni elbiseler giymekle, sevgilisine hediyeler almakla mesgul olsa, geciktigi için sevgilisine kavusmaktan nefret etmis sayilmaz. Yani ölümden hoslanmamasinda mazurdur. Çünkü ölüm için hazirlik yapmaktadir.

Ebu Süleyman Darani hazretleri, saliha bir hanima, (Ölümü sever misin?) dedi. O da (Hayir sevmem) dedi. Sebebini sorunca, (Birisine karsi bir kabahat islesem, onun yüzüne bakmaya utanirim. Onu görmek istemem. Bu kadar günah içinde iken, günahlardan kurtulmadan, nasil olur da Allahin huzuruna çikmayi sevebilirim?) dedi.

Arifler ise, ölümü devamli hatirlar. Çünkü onlar ölüme her zaman hazirdir. Ayrica onlar bilir ki, ölüm sevgili ile bulusma zamanidir. Ölüm, dostu dosta kavusturan bir köprüdür. Bu köprüden geçmeyen sevgiliye kavusamaz. Arifler bunun için ölüm köprüsünü severler.

Hz. Mevlana da Azrail aleyhisselama, (Tez gel, haydi canimi çabuk al, beni Rabbime hemen kavustur) demistir. Öyle ya, seven sevgilisi ile bulusacagi günü hiç hatirindan çikarir mi, o günün bir an gelmesini siddetli sekilde arzu etmez mi? Hatta ölümün gecikmesine cani sikilir. Bir an önce ona kavusmaya can atar.

Rabia A'tul Adviyye

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
2
En üstün rütbe

Hz. Huzeyfe ölüm döseginde iken, (Dost ani bir baskinla geldi, pismanlik fayda vermez. Ya rabbi, yasamak hakkimda hayirli ise yasamami nasip eyle, ölüm, hakkimda hayirli ise, ölüm yolunu bana kolaylastir) diye dua etmistir. Müslümanlar da böyle dua etmelidir.

Hz. Huzeyfe gibi, ölümü de, yasamayi da degil, hangisi hakkinda hayirli ise onu tercih eden, yani isi Allaha havale eden, Allahin takdirine riza gösteren, en üstün rütbeye kavusmus demektir.

Her zaman, iyi ve kötü hallerde de ölümü hatirlamanin fazileti çoktur. Çünkü dünyanin faydasiz zevklerine simsiki sarilan kimse bile, ölümü ana ana dünyanin kirli islerinden uzaklasmaya baslar. Zamanla dünyanin külfeti, ona agir gelir, zevklerinden hoslanmaz. Böylece dünyanin faydasiz islerinden sogutan her sey, bir kurtulus sebebidir.

Ölümü hatirlamak, ölüme hazirlanmakla olur. Bir arkadas, bilgisayari ile cep telefonuna, (Ölüm var, istigfar eyle) diye yazmis, her okuyusta estagfirullah diyormus.

Ölümü hatirlatici sebeplere yapismaya çalismali, ölümden gafil olmamalidir.

Rabia A'tul Adviyye

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
2
Ölmeden önce ölmek ne demektir?

(Dünyaya en az kim ragbet eder?) diye sual eden bir zata, Peygamber efendimiz buyurdu ki:

(Kabri ve kabirde çürüyüp toprak olacagini unutmayan, dünya ziynetini terk eden, ecri baki olan ahireti, fani dünyaya tercih eden, bugünün isini yarina birakmayan, kendini ölmüs sayan, ölmeden önce ölen kimsedir.) [Ibni Ebiddünya]

Demek ki, ölmeden önce ölmek, öldükten sonra basina gelecekleri düsünerek, dinin emri ve yasaklarina riayet etmektir.

Rabia A'tul Adviyye

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
2
Ölümü hatirlamak
Ölümü hatirlamak, ömrü uzatir, çok yasama arzusu ömrü kisaltir. Hadis-i seriflerde buyuruluyor ki:
(Ölümü anmak sadaka vermek gibi sevaptir.) [Deylemi]

(En akilliniz, ölümü çok hatirlayan, ahiret için azik toplamakta acele edendir. Ölümü çok hatirlayan dünya ve ahiret saadetine kavusur.) [Taberani]

(Ölümü çok hatirlayanin kalbi ihya olur, ölümü de kolaylasir.) [Deylemi]
(Ölümü çok anmak, insani dünyadan çeker, günahlardan siyirir.) [Ibni Lal]

(Ölümü anmak, günahlardan korur.) [Ibni Ebiddünya]
(Demir gibi, kalbler de paslanir. Kalblerin cilasi ölümü çok anmaktir.) [Beyheki]

Bir zati çok övdüler. Orada bulunan Resulullah efendimiz, (O kimse ölümü hatirlar mi?) buyurdu. (Ölümden söz ettigini duymadik) dediler. (Ölümü anmayan degerli olmaz) buyurdu. (I.Ebiddünya)

fzehra

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
1,490
RABBİM CÜMLEMİZE ÖLÜMÜNDE YAŞAMINDA HAYIRLISINI VERSİN

İMANDAN KURANDAN AYIRMASIN

ELLERİNE SAĞLIK KARDEŞİM

ÇOK GÜZEL BİR KONUYA DEĞİNMİŞSİN

x_usta

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
1
Allah razı olsun kardeşim güzel yazmışsın .
Ölümü hatırlamak vem daima hazırlıklı olmak konusun da bi diyecegim yok bu konu da size katılıyorum ancak ,ölümü istemek ve arzulamak fıtrata terstir bunun aksi durumu psikolojik bir rahatsızlıktır diye düşünüyorum.
Peygamber efendimizin de ölümü arzuladıgına dair bir hadis duymadım zaten buda pek mümkün olmaz zira Resulullah Efendimiz tüm hayatını Allahın dinini insanlara yaymaya ve insanlıga adamıştır yani onun bir davası vardı ve bu davasını bırakmayı istemedi hiç bir zaman.
Ölüm döşeginde bile her nekadar Rabbine kavuşacagına seviniyor olsada kendi yoklugun Ümmetinin durumunu düşünüyordu .

ALLAH yar ve yardımcımız olsun.

Rabia A'tul Adviyye

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
2
Orjinal Yazarı fzehra
RABBİM CÜMLEMİZE ÖLÜMÜNDE YAŞAMINDA HAYIRLISINI VERSİN

İMANDAN KURANDAN AYIRMASIN

ELLERİNE SAĞLIK KARDEŞİM

ÇOK GÜZEL BİR KONUYA DEĞİNMİŞSİN

AMIN kardesim AMIN...

Rabia A'tul Adviyye

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
2
Orjinal Yazarı x_usta
Allah razı olsun kardeşim güzel yazmışsın .
Ölümü hatırlamak vem daima hazırlıklı olmak konusun da bi diyecegim yok bu konu da size katılıyorum ancak ,ölümü istemek ve arzulamak fıtrata terstir bunun aksi durumu psikolojik bir rahatsızlıktır diye düşünüyorum.
Peygamber efendimizin de ölümü arzuladıgına dair bir hadis duymadım zaten buda pek mümkün olmaz zira Resulullah Efendimiz tüm hayatını Allahın dinini insanlara yaymaya ve insanlıga adamıştır yani onun bir davası vardı ve bu davasını bırakmayı istemedi hiç bir zaman.
Ölüm döşeginde bile her nekadar Rabbine kavuşacagına seviniyor olsada kendi yoklugun Ümmetinin durumunu düşünüyordu .

ALLAH yar ve yardımcımız olsun.

Aciklamaniz icin ALLAH razi olsun! Yorumunuz cok guzel... Su siir mizralarini muhakkak biliyorsunuzdur (kusuruma bakmayin tam olarak hatirlayamadim :()

...
Iste budur perde ardindan haber.
Hic guzel olmasaydi,
Olurmuydu Peygamber

Size maalesef bir hadis ornegi vermedim, fakat insaALLAH zamanla bulursam, eklerim.

Olum derken akla gelmesi gereken dosta kavusmak, hasretligin son bulmasi... Benim aklima bunlar gelince olumu arzulamak geliyor... Cunku olum beni insaALLAH Rabbime kavusturur. Fakat olum kurtulmak mahiyetinde dusunulurse ve bunalimda olan birisi olumu arzularsa, bunu psikolojik rahatsizlik olarak gormemiz dogaldir. InsaALLAH iki arzu arasindaki farki anlatabilmisimdir =)

Vesselam,

Üst Alt