- Aldığı Beğeniler
- 29
- Takım
- Galatasaray
Anadolu velilerinden Ziyâeddin Nurşînî hazretlerine, bir gün bâzı sevdikleri gelerek; - Efendim, yeni Müslüman olan bir kimse önce ne yapmalıdır? diye sordular. - Evvelâ Kelime-i şehâdeti söylemesi ve bunun manasını öğrenip, inanması lâzımdır, buyurdu.
Ve ekledi:
- Sonra, Ehl-i sünnet âlimlerinin kitaplarında yazılı olan îman bilgilerini öğrenip, bunlara inanması gerekir.
- Sonra efendim?
- Sonra da Ehl-i sünnetin dört mezhebinden birinin kitaplarında yazılı olan fıkıh bilgilerini öğrenmelidir.
- Fıkıh bilgisinden maksat hocam?
- Yâni İslâmın beş şartını ve helâl, haram olan şeyleri öğrenmesi, inanması ve bunlara uygun yaşaması lâzımdır.
- Öğrenmezse efendim?
- Öğrenmezse îmanını kaybedebilir.
- Nasıl yâni?
- Bunları öğrenmek ve uymak lâzım olduğuna inanmaz, önem vermez, aldırmaz, yâni hafife alırsa, Müslümanlıktan çıkar, mürted olur.
- Mürted mi dediniz?
- Evet. Yâni şehâdet getirip Müslüman olduktan sonra, tekrar küfre girer.
Şöyle bitirdi:
- Mürted, Cehennemin en derin ve en şiddetli yerinde yanacaktır.
> Mümin olmak için
Bir gün de sohbetinde;
- Kardeşlerim, bir insanın Müslüman olabilmesi için, Îman ve itikat sahibi olması, yâni Müslümanlığın kanûnlarına ve emirlerine inanması şarttır, buyurdu.
Ve ekledi:
- Hattâ yalnız inanması da kâfî değildir.
- Başka ne yapması lazım? dediler.
- Bu emirleri beğenmesi ve sevmesi de lâzımdır ki, bu da bir bilgi işidir tabii.
Şöyle devam etti:
- İnanmak, yâni Îman çok mühimdir kardeşlerim. Ufak bir şüpheyi götürmez.
- Şüphesi olan ne yapmalı efendim?
- Hemen bir din âlimi bulup, o meseleyi ona sorarak öğrenmeli ve şüphesini gidermelidir.
- Öğrenmezse hocam?
- Öğrenmezse, Îman nîmeti elden gider.
Ve ekledi:
- Sonra, Ehl-i sünnet âlimlerinin kitaplarında yazılı olan îman bilgilerini öğrenip, bunlara inanması gerekir.
- Sonra efendim?
- Sonra da Ehl-i sünnetin dört mezhebinden birinin kitaplarında yazılı olan fıkıh bilgilerini öğrenmelidir.
- Fıkıh bilgisinden maksat hocam?
- Yâni İslâmın beş şartını ve helâl, haram olan şeyleri öğrenmesi, inanması ve bunlara uygun yaşaması lâzımdır.
- Öğrenmezse efendim?
- Öğrenmezse îmanını kaybedebilir.
- Nasıl yâni?
- Bunları öğrenmek ve uymak lâzım olduğuna inanmaz, önem vermez, aldırmaz, yâni hafife alırsa, Müslümanlıktan çıkar, mürted olur.
- Mürted mi dediniz?
- Evet. Yâni şehâdet getirip Müslüman olduktan sonra, tekrar küfre girer.
Şöyle bitirdi:
- Mürted, Cehennemin en derin ve en şiddetli yerinde yanacaktır.
> Mümin olmak için
Bir gün de sohbetinde;
- Kardeşlerim, bir insanın Müslüman olabilmesi için, Îman ve itikat sahibi olması, yâni Müslümanlığın kanûnlarına ve emirlerine inanması şarttır, buyurdu.
Ve ekledi:
- Hattâ yalnız inanması da kâfî değildir.
- Başka ne yapması lazım? dediler.
- Bu emirleri beğenmesi ve sevmesi de lâzımdır ki, bu da bir bilgi işidir tabii.
Şöyle devam etti:
- İnanmak, yâni Îman çok mühimdir kardeşlerim. Ufak bir şüpheyi götürmez.
- Şüphesi olan ne yapmalı efendim?
- Hemen bir din âlimi bulup, o meseleyi ona sorarak öğrenmeli ve şüphesini gidermelidir.
- Öğrenmezse hocam?
- Öğrenmezse, Îman nîmeti elden gider.