Yeniden Doğuş

• 》》 Biraz mavi , biraz telaş , biraz bahar , biraz sessizlik ,biraz deniz kokusu, biraz huzur , bir parça turuncu ♧ Hoşgeldin Yaz ♧

Firak-i Nigah

~ Ya Bâkî Entel Bâki ~

Aldığı Beğeniler
3
Takım
Galatasaray
Abilerim,Ablalarım
Organ Nakli Hakkında ne düşünüyorsunuz.Dinimiz cevaz vermiş anladıgım kadarıyla..
Beyin ölümü gerçekleşen hastadan organları alıyorlarmış..
Ama kişinin makineye baglı olarak bile olsa yaşamaya devam ediyor..?(
Kafam çok karışdı...sizler ne düşünüyorsunuz...Organlarınızı gönül rahatlıgı ile bagışlar mıydınız...?

İsrâ

"Özlem"imsin

Aldığı Beğeniler
12,753
Takım
Galatasaray
Sevgili kardeşim bende bu konuda düşünceliydim.

İlmihal kitaplarından baktım.

Ömer Öngüt'ün ilmihalinde uygun olmadığı,
Yeni Asya'nın ilmihalinde uygun olduğu yazıyordu.

En son vicdanıma sordum. Bence uygundur. Çünkü bir başkasının bir problemini çözüyor. Hastalığını gideriyor ve belkide can kurtarıyor.

EkSen

Çelİşkilli

Aldığı Beğeniler
13
Mahalle camimizin avlusunda dilenen bir garip vardı .. Dilenmek derken; ayakta durur, bir avucunu açar, başını önüne eğer ve öyle beklerdi ..
Cemaat bu adama pek dikkat etmeseler de ben ne hikmetse bir çok defa avucuna bir tekliği koyar geçerdim ..
Bir gün cemaatten biri uyardı ben .. " Ona para veriyorsun ama o şarapçının tekidir, aldığı paraları içkiye verir " diye ..
" Olsun " dedim .. " Ben parayı şişenin içine atmıyorum ki " ..
Organ nakli meselesi de nereden baktığınıza bağlı bir mesele aslında ..
Kendi adıma organlarını bağışlamayanların günaha girmediklerini, bağışlayanlarında yanlış yapmadıklarını zannetmekteyim ..

ArorA

Attractive-Heart

Aldığı Beğeniler
3,056
arkadaşlar gördüm uyarmadım olmaz.. konuda ciddi bir hata yapılmış, oda şu ki;

fetva konusunda fıkıh konusunda bence diye birşey olmaz olamaz...

Organ nakli konusu Ulemanın icmasına bile sahip değilken ilim konusunda onlara göre avam sayılacak bizlerin bence olur bence olmaz dememiz bize vebalden başka birşey kazandırmaz çünkü fetva olayının bencesi olmaz.

literatürde denirki ehil olan yanlış bile fetva verse (o ilmi aldığı ,gerekli şartlara sahip olduğu,şartlarınıda yerine getirdiği,iyi niyetininde bulunduğu kısaca ehil olduğu için) sadece bir sevap alır.. doğru fetva verse 100 sevap alır..

ama buna karşılık ehil olmayan kişi verdiği kararda isabet bile etmiş olsa (ehil olmadığından dolayı) Allah muhafaza iyi niyeti onu kurtarmaz bu konu hassas cehenneme zümera olur...

sonuçta ben bu ameliyattan anlıyorum diyen birine hakikaten anlasa bile ameliyat teslim edilmez...

sonuçta soru organ nakli ile ilgili.. bu konudaehil kişilerce verilmiş fetvaların örnek gösterilmesi en uygun olan olur...

yukarıda ejder 2011 arkadaş bir link verm
iş ama baktım inceledim malesef o sitede alimlerin fetvası bölümünde bile organ nakliyle pek alakalı şey yok.

sadece şafi ye göre kısmı eh ilgili denilebilir gerisi insan etinin yenmesi ile alakalı... veya verilmezse fiş çekilmezse durumu hikayeleriyle dolu..

okuduklarımdan özet aktaracak olursam

bu konuda evet olur diyen alimler de var
hayır olmaz diyenlerde her iki tarafında kendine göre delilleri...

ama icma yok o kesin..
bu durumda Allahu alem insan başına böyle bir hal gelmesi halinde verilmiş fetvalardan sanırımki kendine uygun olanı ruh haline ve açmazına göre seçecektir... çok zor bir durum zira...
Allah o ikilemde kalan kim varsa yardımcısı olsun inş...

selam ve dua ile dedim gitti :gul:

nicksiz

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
1
İnsan organları mülk olmadığı için, satılamaz, bağışlanamaz; fakat zaruret halinde kullanılması için izin verilir. İzin verilince, organı paralı veya parasız almak ve zaruret halinde kullanmak caiz olur.

Müslüman ve uzman bir doktor, bir hasta için, diri veya ölüden organ naklinden başka çare olmadığını bildirdiği zaman, organ nakli caiz olur. Din ayrılığı gözetilmez. (El-Hedyül-İslami)

bu konu tartışmaya acık bir konu,iyice araştırmak gerekiyor.bazı hocalar günah bazıları hayır değil diyor...

rabbim bir ayetinde "nasıl geldiyseniz öyle döneceksiniz" buyuruyor.Sonuçta bu beden de bizlere yaradanın bir emaneti...

Destinα

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
215
Takım
Fenerbahçe
Doğru bulmuyorum, her hoca farklı açıklamada bulunuyor zaten.
Beyin ölümü gerçekleşmiş hastaları bildiğin öldü diye katlediyorlar yani cinayet işliyorlar.
Kalbi atan, canı içinde olan birine sırf beyin ölümü gerçekleşti diye ölü demek ve fişini çekmek nedir ya?

Bi kaç insanın hayatını kurtarmak için 1 insanı katlediyorlar ve bunuda çok güzel birşeymiş gibi duygu sömürüleriyle şu kadar hastaya umut oldu diye lanse ediyorlar.
Gerçekten iğrençler.
Ha yolda giden birini öldürmüşsün, ha makinelere bağlı birinin fişini çekip öldürmüşsün aynı şey.
Ama tabiki birini öldürüp güzel süslüyorlar organları bağışlandı diye. (:

Günebakan

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
971
Ben de vicdanıma sordum ve bağışımı yaptım benim organlarım toprakta cürüyeceğine birilerine neden can olmasın

Üst Alt