Yeniden Doğuş

• 》》 Biraz mavi , biraz telaş , biraz bahar , biraz sessizlik ,biraz deniz kokusu, biraz huzur , bir parça turuncu ♧ Hoşgeldin Yaz ♧

efekiz

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
0
"Oruç sırf Benim rızâm için edilen bir ibâdettir. Onun mükâfatını da Ben veririm..." Hadîs-i Kudsî

ORUÇ İBÂDETİ

Oruç Nedir? Oruç, imsak vakti dediĞimiz ferc-i sâdık (ikinci fecir) zamanından güneşin batışına kadar geçen süre içinde hiçbir şey yememek, içmemek, cinsî muamelede bulunmamak demektir. Oruç, kelime olarak, Farsçadan Türkçeye girmiş bir isimdir. Kelimenin aslı "ruze"dir. Türkçede "oruze" şeklinde kullanılırken, zamanla "oruç" hâlini alm1ıştır. Arapçadaki karşılı ı savm ve siyâm kelimeleridir. Oruç tutmaya imsâk de denir. İmsâk, nefsi, meylettiĞi şeylerden uzak tutmak, onları yapmamak mânasındadır. İmsâkin mukabili iftar kelimesidir ki, oruç açmak, oruç bozmak mânalarına gelir.

YaMusaB

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
5
...Ramazan-ı Şerifteki orucun çok hikmetleri, hem Cenâb-ı Hakkın rububiyetine, hem insanın hayat-ı içtimaiyesine, hem hayat-ı şahsiyesine, hem nefsin terbiyesine, hem niam-ı İlâhiyenin şükrüne bakar hikmetleri var.

Cenâb-ı Hakkın rububiyeti noktasında orucun çok hikmetlerinden bir hikmeti şudur ki:

Cenâb-ı Hak, zemin yüzünü bir sofra-i nimet suretinde halk etti i ve bütün envâ-ı nimeti o sofrada min haysü lâ yahtesib bir tarzda o sofraya dizdi i cihetle, kemâl-i Rububiyetini ve Rahmâniyet ve Rahîmiyetini o vaziyetle ifade ediyor. İnsanlar, gaflet perdesi altında ve esbab dairesinde, o vaziyetin ifade etti i hakikati tam göremiyor, bazan unutuyor. Ramazan-ı Şerifte ise, ehl-i iman, birden muntazam bir ordu hükmüne geçer. Sultan-ı Ezelînin ziyafetine davet edilmiş bir surette, akşama yakın "Buyurunuz" emrini bekliyorlar gibi bir tavr-ı ubudiyetkârâne göstermeleri, o şefkatli ve haşmetli ve külliyetli Rahmâniyete karşı, vüs'atli ve azametli ve intizamlı bir ubudiyetle mukabele ediyorlar. Acaba böyle ulvî ubudiyete ve şeref-i keramete iştirak etmeyen insanlar, insan ismine lâyık mıdırlar?

Risale-i NuR

fzehra

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
1,490
Konu
:
Orucun Ve Ramazan Ayının Fazileti
Ravi
:
Ebu Hüreyre
Hadis
:
Resulullah (sav) buyurdular ki: "Ademo lunun her ameli katlanır. (Zira Cenab-ı Hakk`ın bu husustaki sünneti şudur): "Hayır ameller en az on misliyle yazılır, bu yediyüz misline kadar çıkar. Allah Teala Hazretleri (bir hadis-i kudside) şöyle buyurmuştur: "Oruç bu kaideden hariçtir. Çünkü o sırf benim içindir, ben de onu (diledi im gibi) mükafaatlandıraca ım. Kulum benim için şehvetini, yiyece ini terketti." "Oruçlu için iki sevinç vardır: Biri, orucu açtı ı zamanki sevincidir, di eri de Rabbine kavuştu u zamanki sevincidir. Oruçlunun a zından çıkan koku (haluf), Allah indinde misk kokusundan daha hoştur."

HadisNo
:
3107

Ravi
:
Ebu Hüreyre
Hadis
:
Resulullah (sav) buyurdular ki: "Kim Allah Teala yolunda bir gün oruç tutsa, Allah onunla ateş arasına, genişli i sema ile arz arasını tutan bir hendek kılar."

HadisNo
:
3109

Ravi
:
Ebu Ümame
Hadis
:
Ey Allah`ın Resulü dedim, bana öyle bir amel emret ki (yaptı ım takdirde) Allah beni mükafaatlandırsın." "Sana" dedi, "orucu tavsiye ederim, zira onun bir eşi yoktur."

HadisNo
:
3110

fzehra

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
1,490
Konu
:
Ravi
:
Sehl İbnu Sa`d
Hadis
:
Resulullah (sav) buyurdular ki: "Cennette Reyyan denilen bir kapı vardır. Oradan sadece oruçlular girer. Oruçlular girdiler mi artık kapanır, kimse oradan giremez." (Tirmizi`nin rivayetinde şu ziyade var: "Oraya kim girerse ebediyyen susamaz.")

HadisNo
:
3111

fzehra

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
1,490
Ravi
:
Ebu Hüreyre
Hadis
:
Resulullah (sav) buyurdular ki: "Kim bir oruçluya iftar ettirirse, kendisine onun sevabı kadar sevap yazılır. Üstelik bu sebeple oruçlunun sevabından hiçbir eksilme olmaz."

HadisNo
:
3112

Fasil
:
ORUÇ BÖLÜMÜ
Konu
:
Ravi
:
Ebu Hüreyre
Hadis
:
Resulullah (sav) buyurdular ki: "Ramazan ayı girdi i zaman cennetin kapıları açılır, cehennemin kapıları kapanır ve şeytanlar da zincire vurulur."

HadisNo
:
3113

Fasil
:
ORUÇ BÖLÜMÜ
Konu
:
Ravi
:
Enes
Hadis
:
Resulullah (sav)`a, "Ramazandan sonra hangi oruç efdaldir?" diye sorulmuştu, şu cevabı verdi: "Ramazanı tazim için Şa`ban!" Tekrar soruldu: "Hangi sadaka efdaldir?" "Ramazanda verilen!" cevabını verdi.

HadisNo
:
3115

Üst Alt