Yeniden Doğuş

• 》》 Biraz mavi , biraz telaş , biraz bahar , biraz sessizlik ,biraz deniz kokusu, biraz huzur , bir parça turuncu ♧ Hoşgeldin Yaz ♧

@Cihan**

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
9
Takım
Beşiktaş
Orucun farzlari

Sual: Orucun farzi kaçtir?

CEVAP

Orucun farzi üçtür. Bunlar:

1- Niyet etmek.

2- Niyeti, ilk ve son vakitleri arasinda yapmak.

3- Imsak vaktinden günesin batmasina kadar olan zaman içinde, orucu bozan her seyden sakinmaktir.

Sual: Oruca niyetin vakti ne zaman baslar?

CEVAP
Ramazan ve nafile oruçlara niyetin ilk vakti, günes battiktan sonra baslar. Son vakti ise, ertesi günü Pgleye bir saat kalincaya kadardir. Kaza ve kefaret oruçlarinda ise, aksamdan imsak vaktine kadardir.

Ramazanda oruca niyet ederken, aksamdan imsak vaktine kadar, Yarin oruç tutmaya, imsaktan sonra ise Bugün oruç tutmaya denir. Yanilip yanlis sPylense de, oruç tutulacak gün bilindigi için mahzuru olmaz. Ramazanda bir aylik oruca toptan niyet edilmez, her gün ayri ayri niyet etmek farzdir.

Gece yatarken yemegi yiyip veya yemek yemeden niyet edilse, sonra gece uyaninca, sahura kalkinca yemek yemekte mahzur yoktur. Aksam yemegi yerken niyet etmek iyi olur. Niyetten sonra da, imsak vaktine kadar yiyip içmekte mahzur yoktur. Ramazanda, Yarin disim agrimazsa oruç tutarim, agrirsa tutmam diye aksamdan niyet edilse, bPyle süpheli niyet ile oruç tutmak sahih olmaz.

Sual: Bozulursa kefaret olmasin diye, Ramazan orucuna imsaktan sonra niyet etmek caiz mi?

CEVAP

Caizdir, fakat bPyle bir seye lüzum yoktur.

Sual: Ramazanda gece niyet etmeyi unutan ne yapmali?

CEVAP
ogleye bir saat kalincaya kadar niyet edilir. Sahura kalkmak niyettir, oruç tutmak niyetiyle yatmak da niyettir, sahura kalkilmasa da oruca niyet edilmis olur.

Sual: Takvimlerde yazili olan imsak ne demektir? Bu vakitte sabah namazi kilinir mi?

CEVAP

Imsak, gecenin bitimi, yiyip içmenin yasak olan vaktin baslamasi demektir. Türkiye Gazetesi Takviminde yazili olan imsak vaktinde, yiyip içmeyi kesmelidir! Bundan 20 dakika kadar sonra sabah namazi kilinabilir! Yanlis takvimlere gPre hareket edip de, yiyip içmeye ezan okununcaya kadar devam eden kimsenin, suçu yanlis takvime bulmasi, kendini mesuliyetten kurtaramaz!

Sual: Babam oruç tutarken, takvime gPre degil, Kurana gPre hareket ediyor. Siyah iplikle beyaz iplik birbirinden ayrilincaya kadar yiyip içiyor. Ortalik agardigi için süpheleniyorum. Dogru mu?

CEVAP

Bekara suresindeki, (Beyaz iplik siyah iplikten ayirt edilinceye kadar yiyip için) mealindeki 187. âyetindeki iplikler, gündüzün beyazligi ile gecenin siyahligidir. "yet-i kerimenin anlami, (Gündüzün aydinligi ile gecenin karanligi, iplik gibi birbirinden ayrilincaya kadar yiyip için) demektir. Bu âyet-i kerimeyi duyan bir zat, (Ya Resulullah, ben gündüzün geceden ayrildigini Pgrenmek için yastigimin altina bir beyaz iplik ile bir siyah iplik koydum. Fakat gecenin bitisini yine de tespit edemedim) dedi. Bunun üzerine, Peygamber efendimiz, (O iplikler, gündüzün aydinligi ile gecenin karanligidir) buyurdu. Eger Peygamber efendimiz açiklamasa idi, beyaz ipligin aydinlik, siyah ipligin karanlik oldugunu nereden bilecektik? Kuran-i kerimden anladigimiza uyarak, gencin babasi gibi, bilhassa bulutlu havalarda, daha ortalik karanlik diye, günes dogana kadar yiyip içerdik.

x_usta

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
1
Kardeşim çok saol Allah razı olsun
Niyet konusun da kafama takılan şey benim bildigim kadarıyla ramazan orucun da kalp den niyet de yeterlidir yani ben mesele ramazan ayın da oruç tutmaya niyetliyim ama hiç bir zaman her gün içn neyet etmem hep unuturum bu şekilde de oluyor biliyorum ben şimdi senin sölediklerin beni şüpheye düşürdü dorusu.

ALLAH yar ve yardımcımız olsun

fzehra

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
1,490
ramazan orucunda niyet sahura kalmakta yeterlidir

takvası niyet olsa daha iyidir

ama nafile oruçta niyet şartır kardeşim

acizane ben böyle biliyorum

@Cihan**

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
9
Takım
Beşiktaş
yatmadan once kalbinizden o gun oruc tutacaginizi gecirseniz yeterlidir...

hatta o gun sahura kalkacaginizi bilsenizde....
farketmez...

yada kalktiginizdauykudan yada baya bi vakit sonra...
hafiften aginizi calkalayip ..

tekrar niyet edebilirsiniz...

tabi bisi yemeden..
yesenizde bilmeden oldu ise yinede orucunuz kabul oldugu buyrulur hadisi seriflerde

Zaten oruc tutmayacagini bilen kisi ..
gece yatmadan oncede ne aklindan gecirir orucu ...
nede kalktiginda oruc aklina gelir...

rabbim bizlere huzur dolu bir ramazan ayi gecirmemizi nasib eylesin ...amin..

x_usta

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
1
Allah razı olsun kardeşim ben hiç ramazan orucu için
Namaza niyet eder gibi niyet ettigimi hatır lamam genel de bu niyetim kalbi olur yani sahura kalksam da kalkmasmda ramazan orucu tutarım ama hiç ( Niyet ettim Allah rızası için bu günkü ramazan orucunu tutmaya ) diye niyet etmem ve benim bildigim etmesemde olur.

sizin dediginize göre sahura bu niyetle kalkmak ta niyet sayılıyor peki hiç sahura kalkmasam da ancak kalben oruç tutmaya niyetli olupta niyet etmesem olmazmı yani.
Yanlış anlamayın benim niyet etmememin sebebi sadece unutmak yani aklıma hiç niyet etmek gelmiyor nedense

ALLAH yar ve yardımcımız olsun

AZ EVVEL DEDİĞİM GİBİ KARDEŞİM RAMAZAN ORUCUNDA BU ŞART ARANMIYOR SENİN KALBEN NİYET ETMEN YETERLİ

AMA NAFİLEDE BU YETERLİ DEĞİL MUTLAKA NİYET ŞART

HACI BORAN

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
6
Bizlere tekrar hatırlattı ın için sa ol kurban
Allah senden razı olsun.

Üst Alt