Yeniden Doğuş

• 》》 Biraz mavi , biraz telaş , biraz bahar , biraz sessizlik ,biraz deniz kokusu, biraz huzur , bir parça turuncu ♧ Hoşgeldin Yaz ♧

*zehra*

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
38
Takım
Diğer
Hz.Peygamber (s.a.v), içten gelerek dahi olsa bir insanı yüzüne karşı övmeyi sevmezdi. Bir gün mübarek huzurunda bir şahsın adı geçti. Orada bulunanlardan biri onu çok övdü. Bunun üzerine "Arkadaşının boynunu kestin" buyurdu ve bu sözü bir kaç kere tekrarladı. Sonra: "Eğer birini övmek durumunda kalırsan, "Benim kanaatim böyle, de!" buyurdu. (Tirmizi)

Bir gün adamın biri, bir yöneticiyi övüyordu. Mikdâd da oradaydı. Yerdeb toprak alarak onun yüzüne serpti ve: "Hz.Peygamber (s.a.v), insanları aşırı övenlerin yüzüne toprak serpin." buyurdu, dedi.

Bir keresinde Hz.Peygamber (s.a.v) mescide geldi, orada bir kişinin namaz kıldığını gördü. Mihcen es-Sekafî'ye "Bu kim?" diye sordu. Mihcen onun adını söyledi ve çok övdü. Bunun üzerine Hz.Peygamber (s.a.v): "Bak, o bunu duymasın, yoksa mahvolur." Yani kalbinde böbürlenme ve gururlanma meydana gelir. Bu da onun manen mahvolmasına sebep olur, buyurdu. (Tirmizi)

*zehra*

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
38
Takım
Diğer
Hz.Peygamber (s.a.v)'in bizzat kendisi misafirlerle uğraşmış, onlara ikramda bulunmuştur. Şu veya bu şekilde gelen hiç kimse yedirilip içirilmeden geri dönmemiştir. Habeş heyeti gelince onları bizzat kendi evine misafir etti ve doğrudan doğruya kendisi onlara hizmet etti. (eş-Şifa)

Bazen öyle olurdu ki misafir geldiğinde evde ne varsa ikram edilir, ev halkının hepsi aç kalırdı. (Ahmed bin Hanbel)

Allah Resulü gece arasıra kalkar, misafirini kontrol eder, bir ihtiyacı olup olmadığına bakardı. (Buhari)

Suffe ashabından Ebu Hureyre, kendi açlık ve yoksulluğunu anlatarak şöyle demiştir:

"Bir gün açlıktan bîtab düşmüş halde herkesin gelip geçtiği bir yere oturdum. Oradan Hz.Ebubekir geçti. Aslında açlık halimi arzederek bana birşeyler ikram etmesini umarak ona Kur'an'ı Kerim'in bir ayetini sordum. Fakat soruma cevap vermekle birlikte halimi anlamamıştı. Hz.Ömer'e de aynı şeyi yaptım, o da Hz.Ebubekir gibi durumumu anlamadı ve gitti. Sonra Hz.Peygamber (s.a.v) geçti. Bana baktı ve tebessüm ederek: "Benimle gel!" buyurdu. Birlikte evine vardığımda bir bakraç su getirdi ve "Git, suffe ashabını çağır gelsinler." buyurdu. Gidip onları çağırdım. Hepsi gelince Hz.Peygamber (s.a.v) hepsine teker teker içirmem için bakracı bana verdi." (Tirmizi)

Hz.Peygamber (s.a.v)'in evinde ancak dört kişi tarafından taşınılabilecek büyüklükte bir kazan vardı. Öğle yemeği vakti gelince bu kazan getirilir, suffe ashabı onun çevresine dizilerek Hz.Peygamber (s.a.v)'le birlikte ondan yerlerdi. Bazen o kadar kalabalık olurdu ki, Hz.Peygamber (s.a.v) oturmaya yer bulamayıp çömelirdi. (Ebu Davud)

Mikdad şöyle anlatmıştır: "Benimle kalan iki arkadaşımla açlıktan öyle perişan olurduk ki, bir gün şiddetli açlıktan dolayı gözlerimiz görmez olmuştu. Birçok kişiye başvurarak bizi doyurmalarını rica ettik. Fakat hiç kimse ricamızı kabul etmedi. Sonunda Hz.Peygamber (s.a.v)'e gittik ve durumumuzu anlattık. Bizi alıp evine götürdü. Üç keçiyi gösterdi. "Bunların sütüyle karnınızı doyurun." buyurdu. Biz de keçileri sağarak hissemize düşen sütü içip karnımızı doyurduk. (Müslim)

Berrak_Su

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
44
Takım
Galatasaray
yüregıne saglık abla ALLAH razı olsun

Üst Alt