- Aldığı Beğeniler
- 29
- Takım
- Galatasaray
Hazreti Peygamberin hayatından, günümüzde uygulanması gereken muhteşem örnekleri Prof. Dr. Mehmet Emin Ay Moral Kuşağı’nda yorumladı
Cihan Dinar'ın haberi
Hazreti Peygamberin hayatından, günümüzde uygulanması gereken muhteşem örnekleri Prof. Dr. Mehmet Emin Ay Moral Kuşağı’nda yorumladı
Moral FM’de Mehmet Paksu’nun sunduğu Kutlu Doğum haftasına özel “Moral Kuşağı” programına Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Emin Ay katıldı.
Prof. Dr. Mehmet Emin Ay, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bu yılki Kutlu Doğum haftası gündem konusunu belirlediğini, bunun da “Küreselleşen Dünyada Aile Problemleri” olduğunu söyledi. Dünyanın teknolojiyle birlikte küçük bir köy haline gelmesinin ailelerde çeşitli sıkıntılara yol açtığını kaydeden Prof. Dr. Mehmet Emin Ay, “Karı-koca arasında iletişim, ebeveyn–çocuk arasında kuşak sorunları ve yetişkinlerin birbiri arasında anlaşmazlıklar oluyor.” dedi.
Hazreti Peygambere insanların her zaman ihtiyacı olduğunu söyleyen Mehmet Emin Ay, insanlığın Resulullah’a daha çok muhtaç olduğuna dair şunları söyledi: “Kutlu Doğum haftası vesilesiyle veya başka vesilelerle benzeri seminerlere, konferanslara katılıyorum. İnsanlar, ‘Hocam bunları bilmiyoruz.’ diyorlar. Ben de kendimce Peygamber Efendimizle ilgili bir portre oluşturdum. Eşleriyle, çocuklarıyla, torunlarıyla, akrabalarıyla ilişkileri irdelendiğinde Hazreti Muhammed’e (s.a.v) olan hayranlığımız yüzlerce kez artar. Rabbim, Resulullah’ı, hem fiziki hem de manevi yönden muhteşem donatmış. Bu özellikler mutlaka insanlığa ulaştırılmalıdır.”
“Hazreti Aişe (r.a), Hazreti Peygamber hakkında şöyle buyuruyor: ‘Ailesiyle yalnız kaldığı zaman, hanımlarına yardım eden, elbisesini kendisi yamayan, ayakkabısını tamir eden, koyunlarını elleriyle sağan bir peygamberdi.”
Prof. Dr. Mehmet Emin Ay, Hazreti Peygamberin kişilik haklarına riayet etmesini, aile üyelerine karşı güzel sözler ve tatlı ifadeler kullanmasını da şöyle yorumluyor:
“Bir gün evliliklerinin ilk yıllarında Hazreti Aişe (r.a),
– Ya Resulallah beni seviyor musun, diye sorar.
Hazreti Peygamber,
– Tabii ki seviyorum, der.
Hazreti Aişe,
– Peki, bana olan sevgini neyle ifade edebilirsin, dediğinde de Allah Resulü’nden,
– Sana olan sevgim, bir kördüğüm gibidir, cevabını alır.
Bu cevap Hazreti Aişe’nin çok hoşuna gider. Hazreti Aişe zaman zaman,
– Ya Resulallah kördüğüm ne âlemde, diye sorduğunda Hazreti Peygamberden aldığı,
– İlk günkü gibi ey Aişe, cevabına sevinir.”
“Peygamber Efendimiz bir gün Hazreti Safiye’nin (r.a) ellerinden tutarak onu kendi mübarek dizlerine bastırıp bineğine bindiriyor. Hazreti Enes, daha önce hiç kimseden görmediği bu davranışı naklediyor.”
Prof. Dr. Mehmet Emin Ay, cahiliye döneminde kadının kıymeti olmadığına değinerek Hazreti Peygamberin örnek davranışını şöyle yorumladı:
“Mesela bir vasıtaya binerken bir Müslüman, hanımının kapısını açsa ve buyur etse Hz. Peygamberin sünneti seniyyesini yerine getirmiş gibi sevap alır. Hangi hanım kendisine kapıyı açma nezaketini gösteren eşine karşı kendisini şükran borçlu hissetmez? Hanımına yardımcı olmak bir Müslüman erkeğin nezaketidir, zarafetidir. Müslüman olmayan biri sizin bu güzel hareketinizi görse ve sorsa ‘Niçin böyle yapıyorsunuz’ diye, ‘Bunu Peygamberimizden öğrendik’ diyen kimse Allah Resulü’nün adını yücelten biri olmaz mı?”