Yeniden Doğuş

• 》》 Biraz mavi , biraz telaş , biraz bahar , biraz sessizlik ,biraz deniz kokusu, biraz huzur , bir parça turuncu ♧ Hoşgeldin Yaz ♧

Necmeddin

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
179
Takım
Diğer
Örnek almamız mümkün değil diyen bir insan o mübarek ize basmak istemez. Oysaki o iz, bir insan ayak izi, Bir iki deneme yapıldığında mümkün olduğu net bir şekilde görülecektir aslında. Ama ön yargı her şeyi berbat ediyor. Şeytanın, bu mazerete sığınanları nasıl kandırdığını çok merak diyorum. Acaba neler fısıldadı kulaklarına! Onun gibi yaşamanın imkânsız olduğunu söylemek için yaşanmaya çalışılmış ama becerilememiş olması gerekmez mi acaba? Ne dersiniz?

Acaba Allah Resulünün hangi adımının ayak izi bizim ayak ölçümüzün dışında? Bu satırları yazarken aklıma peygamberimizin örnek alınmasının mümkün olacağını ispat eden bir sahabenin kıssası geldi. Hemen yazalım;

Abdullah İbnu Amr İbni'l-As (r.a) anlatıyor. Hz. Peygamber (s.a.v)'e benim "Hayatta kaldığım müddetçe vallahi gündüzleri oruç tutacağım geceleri de namaz kılacağım" dediğim haber verilmiş. Beni çağırtarak: "Sen böyle böyle söylemişsin doğru mu?" dedi. "Annem babam sana feda olsun, evet böyle söyledim ey Allah'ın Resulü" dedim. "İyi ama dedi, sen buna güç yetiremezsin, bazen oruç tut, bazen ye; gece kalk, uyu da. Ayda üç gün tut (bu yeter), zira hayırlı işleri Allah on misliyle kabul ederek ücret veriyor. Bu üç gün, aynen yıl orucu yerine geçer" buyurdu. Ben: "Söylediğinizden daha fazlasına güç yetiririm" dedim. "Öyleyse, dedi, bir gün oruç tut, iki gün ye" Ben tekrar "Bundan başkasına da güç yetiririm" dedim. "Öyleyse, dedi, bir gün tut, bir gün ye. Bu Hz. Dâvud aleyhisselam'ın orucudur. Bu en kıymetli oruçtur -veya en efdal oruçtur.-" Ben yine: "Ben bundan daha fazlasına güç yetiririm" dedim. Resûlullah (s.a.v): "Bundan efdali yoktur" buyurdu.(Buhârî)

Abdullah İbn-u Amr isimli sahabenin bu kıssasında okadar çok dersler ve ibretler var ki! Şimdi birkaçına bakalım.

Bu imanı güzel sahabe Resulullah (s.a.v) in ramazan ayı dışında oruç tuttuğunu ve geceleri namaz kıldığını biliyor. Allaha olan imanı daha çok salih amel işlemeye zorlayınca gece ve gündüzleri boş geçirmemeye karar vermiş. Oysaki yapmak istediği ibadetler Allah resulünün ayak izinde yoktu. Ama o ibadetleri yapmaya güç yetirebilirim demesi Demek ki insan isterse çok rahat bir şekilde Peygamberimizi örnek alabilir tezini doğrulamaz mı sizce?

Başka bir örnek daha verelim;

İbn-u Ömer (r.a) anlatıyor: "Resulullah (s.a.v) kendisine altından bir yüzük yaptırdı. Bunun üzerine halk da altın yüzükler yaptırdı. Bilahare aleyhissalâtu vesselâm minbere çıkıp oturdu, yüzüğü çıkardı ve:"Vallahi bunu ebediyen takmayacağım!" dedi. Halk da yüzüklerini çıkarıp attılar."Buhâri, Libas 45, Müslim, Libas 53, 55.

Evet Resulullah (s.a.v) yeni bir adım atmaya hazırlanıyor. Adımını atmadan önce kendisine ve tüm erkeklere helal olan altın takı, ikinci bir adıma haram olarak yazılıyor ve bunu da parmağından çıkararak insanların kendisini örnek almasını istiyor.

İki saniye öncesine kadar helal olan altın takılar artık haram olmuş. İlk adım Allah resulünden Ve o ize basılan onlarca hatta yüzlerce ayak izi. Hem de hiç düşünmeden Hesap kitap yapılmadan Başka zamana ertelemeden Altının biz ne zararı olabilir ki? Diye akıl yürütmeden Resulullah (s.a.v)i örnek almaya çalışmak sizce gerçekten zor mu? Eğer sahabeler peygamberimizi örnek almayı beceremeselerdi haklılık payımız olabilirdi Ama o ayak izini takip etmek test edildi ve onaylandı. Allah aşkına şu sahabenin yaptığına bir bakın;

İbnu Abbas (r.a) anlatıyor: "Resulullah (s.a.v) bir adamın elinde altından bir yüzük gördü. Onu çıkarıp attı ve:"Biriniz tutup ateşten bir parçayı alıp eline koyuyor!" buyurdu. Resulullah (s.a.v) gidince adama: "Yüzüğünü al (başka sürette) ondan faydalan" dediler. O:"Hayır! Vallahi ebediyen almayacağım, onu Resulullah (s.a.v) attı" dedi."Müslim, Libas

52, (2090).

Helalken pırıl pırıl olan altın harama dönüşünce ateşten bir paça oluyor Resulullah (s.a.v)in hatırlatması anında elinde sıcaklık hisseden sahabe onu yerden almayı bile düşün müyor? Oysaki alıp değerlendirmesinde hiç bir sakınca yok Şahsen ben olsaydım elimde tutmasaydım bile cebime kor bir şekilde değerlendirirdim Eminim ki siz de öyle yapardınız Aslında insan isteyince örnek alabilir O sahabelerin de nefisleri yokmuydu? Onların da özel zevkleri yokmuydu? Bizler gibi et, kemik ve kan taşımıyorlar mıydı? Peki, ne oldu da peygamberimizin örnek alınmasını imkânsız görüyoruz?

Gücümüz, imkânlarımız, bilgimiz ve imanımız oranında Peygamber efendimizi örnek almamız mümkün. yeterki doğru adreslerden bilgilenelim ve imanımızı artırmaya karar verelim İnanın ki Onun izleri hala aynı tazelikte ve izlememizi bekliyor, İnanın hiç te zor değil

fzehra

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
1,490
Gücümüz, imkânlarımız, bilgimiz ve imanımız oranında Peygamber efendimizi örnek almamız mümkün. yeterki doğru adreslerden bilgilenelim ve imanımızı artırmaya karar verelim İnanın ki Onun izleri hala aynı tazelikte ve izlememizi bekliyor, İnanın hiç te zor değil

evet RABBİM layık kılsın .

Sevval

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
0

evet abim gerçekten zor değil....
RABBİM bizleri iman yağında kavurup resule layık ümmet olmayı nasip etsin inşallah...

MuhacirEnsar

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
40
Takım
Fenerbahçe
Acaba Allah Resulünün hangi adımının ayak izi bizim ayak ölçümüzün dışında? Bu satırları yazarken aklıma peygamberimizin örnek alınmasının mümkün olacağını ispat eden bir sahabenin kıssası geldi. Hemen yazalım;

paylaşım için sağol allah razi olsun abe.....

MeLeK

Benim aşkım askı Verene!

Aldığı Beğeniler
49

zor degildir tabi...Rabbim uyanlardan...örenk alıp hayatının akışını o yöne kaydıranlardan eylesın..Allah razbı olsun abimmm

Üst Alt