Bismillahirrahmanirrahim
Cenab-i Hak buyuruyor:
"Arkadan cekistirmeyi, yüze karsi eglenmeyi adet edinen herkesin vay haline!"
(Hümeze, 1)
Rasulullah (sav) buyurdular:
"Ashabimdan kimse bana bir baskasindan söz ulastirmasin! Zira ben sizin karsiniza (pesin hükümlerle degil) selim bir kalble cikmak istiyorum."
(Ebu Davud, Edeb, 28/4860)
Gercekten giybet, islam kardesligini bozan, toplum düzenini altüst eden, birlik ve beraberlik ruhunu öldürerek kalblere kin ve husumet sacan büyük günahlardan biridir. Böyle olmakla beraber bircok kimse, cahilane bir düsünce ile, söylediginin gercek olmasiyla kendisini avutur. Halbuki giybet, esasen gercek olan bir kusurun söylenmesidir. Gercek olmayani söylemek ise iftiradir. Bunu düsünmeyerek, bir kisinin, sözlerinin dogru olmasiyla teselli bulmasi ve yanlis yolda devam edip gitmesi, ne büyük bir gaflettir!
Rasulullah (sav) birgün:
"–Giybet nedir, bilir misiniz?"diye sormustu. Ashab-i kiram:
"–Allah ve Rasulü daha iyi bilir." dediler. Hazret-i Peygamber:
"–Giybet, din kardesini hoslanmadigi bir seyle anmandir." buyurdu.,
"–Söylenen ayip, eger o kardesimde varsa, ne dersiniz?" diye soruldu.
"–Eger söyledigin sey onda varsa giybet ettin; yoksa, o zaman ona iftira ettin demektir." buyurdu.
(Müslim, Birr, 70; Ebu Davud, Edeb, 40/4874)
Hazret-i Aise validemiz söyle der:
"Ne tuhaftir ki insan, müslüman kardesi icin sarf ettigi cirkin sözden dolayi degil de, yedigi helal lokmadan dolayi agzini yikar!"
( Faziletler Medeniyeti 2)
Rabbim hasta kalblerimize sifa versin...
Rabbim bizleridi kalbi selim kullarindan eylesin...
...Amin...
...Salatu Selam Ile...
...Fi Emanillah...
Cenab-i Hak buyuruyor:
"Arkadan cekistirmeyi, yüze karsi eglenmeyi adet edinen herkesin vay haline!"
(Hümeze, 1)
Rasulullah (sav) buyurdular:
"Ashabimdan kimse bana bir baskasindan söz ulastirmasin! Zira ben sizin karsiniza (pesin hükümlerle degil) selim bir kalble cikmak istiyorum."
(Ebu Davud, Edeb, 28/4860)
Gercekten giybet, islam kardesligini bozan, toplum düzenini altüst eden, birlik ve beraberlik ruhunu öldürerek kalblere kin ve husumet sacan büyük günahlardan biridir. Böyle olmakla beraber bircok kimse, cahilane bir düsünce ile, söylediginin gercek olmasiyla kendisini avutur. Halbuki giybet, esasen gercek olan bir kusurun söylenmesidir. Gercek olmayani söylemek ise iftiradir. Bunu düsünmeyerek, bir kisinin, sözlerinin dogru olmasiyla teselli bulmasi ve yanlis yolda devam edip gitmesi, ne büyük bir gaflettir!
Rasulullah (sav) birgün:
"–Giybet nedir, bilir misiniz?"diye sormustu. Ashab-i kiram:
"–Allah ve Rasulü daha iyi bilir." dediler. Hazret-i Peygamber:
"–Giybet, din kardesini hoslanmadigi bir seyle anmandir." buyurdu.,
"–Söylenen ayip, eger o kardesimde varsa, ne dersiniz?" diye soruldu.
"–Eger söyledigin sey onda varsa giybet ettin; yoksa, o zaman ona iftira ettin demektir." buyurdu.
(Müslim, Birr, 70; Ebu Davud, Edeb, 40/4874)
Hazret-i Aise validemiz söyle der:
"Ne tuhaftir ki insan, müslüman kardesi icin sarf ettigi cirkin sözden dolayi degil de, yedigi helal lokmadan dolayi agzini yikar!"
( Faziletler Medeniyeti 2)
Rabbim hasta kalblerimize sifa versin...
Rabbim bizleridi kalbi selim kullarindan eylesin...
...Amin...
...Salatu Selam Ile...
...Fi Emanillah...
Son düzenleme: