Çok cimri ve münafık bir adam var imiş.Bu adam, hiç kimseye sadaka vermemek üzere karısına yemin verdirmiş, verirse boşayacağını söylemiş. Bir gün kapılarına bir dilenci dikilmiş ve " Ey ev halkı, Allah hakkı için bana bir şeyler verin! " demiş.Evin hanımıda kalkıp üç çörek vermiş. O münafık dilenciyi yolda görmüş ve " Bu çörekleri sana kim verdi?" diye sormuş. Dilenci "Şu evin hanımı verdi!" diye kendi evini göstermiş. Adam hemen eve gelmiş ve kızarak hanımına şöyle demiş:
- Ben sana, kimseye bir sadaka vermemen için yemin verdirmedim mi?
- Allah c.c için verdim! diye cevaplamış hanımı.
Adam kalkmış tandırı yakmış ve tandır iyice ısınınca hanımına demiş ki:
- Kalk kendini Allah için şu tandıra at bakalım!
Kadın kalkmış, ziynetlerini takınmış. Münafık, ziynetleri bırakmasını isteyince ona demiş ki hanımı:
- Seven sevdiği için süslenir. Ben de sevdiğimi ziyarete gidiyorum!
Bu sözlerden sonra tandıra girmiş, münafık koca da tandırın kapağını kapatmış ve gitmiş. Tam üç gün geçtikten sonra , münafık gelip tandırı açmış.. Kadının Allah'ın izni ile tandırın içinde yanmadan sapasağlam durduğunu görünce şaşırıp kalmış. Bu sırada gaybden şöyle bir ses işitmiş:
"Sevdiklerimizi ateşin yakmadığını bilmiyor musun?"
İmam-ı Gazali Kaplerin Keşfi (Semerkand Yayınları)
- Ben sana, kimseye bir sadaka vermemen için yemin verdirmedim mi?
- Allah c.c için verdim! diye cevaplamış hanımı.
Adam kalkmış tandırı yakmış ve tandır iyice ısınınca hanımına demiş ki:
- Kalk kendini Allah için şu tandıra at bakalım!
Kadın kalkmış, ziynetlerini takınmış. Münafık, ziynetleri bırakmasını isteyince ona demiş ki hanımı:
- Seven sevdiği için süslenir. Ben de sevdiğimi ziyarete gidiyorum!
Bu sözlerden sonra tandıra girmiş, münafık koca da tandırın kapağını kapatmış ve gitmiş. Tam üç gün geçtikten sonra , münafık gelip tandırı açmış.. Kadının Allah'ın izni ile tandırın içinde yanmadan sapasağlam durduğunu görünce şaşırıp kalmış. Bu sırada gaybden şöyle bir ses işitmiş:
"Sevdiklerimizi ateşin yakmadığını bilmiyor musun?"
İmam-ı Gazali Kaplerin Keşfi (Semerkand Yayınları)