Yeniden Doğuş

• 》》 Biraz mavi , biraz telaş , biraz bahar , biraz sessizlik ,biraz deniz kokusu, biraz huzur , bir parça turuncu ♧ Hoşgeldin Yaz ♧

Gölge

Dost İstersen Allah Yeter

Aldığı Beğeniler
29
Takım
Galatasaray
Sigara salgınına karşı mücadelesine, son on yılını her yönü ile adamış Sivil Toplum Kuruluşu Başkanı olarak, son yıllarda sigara konusunda önümüze gelen ciddi bilgi ve rakamlar karşısında ne derece dehşete düşmekte olduğumu kelimelerle tam olarak anlatma gücüne sahip değilim. Bu sebeple, sigarayı önümüze insanları aldatmaya yönelik hangi süslemeler ve yaldızlarla çıkarırlarsa çıkarsınlar, bilinen insanlık düşmanlarının başında yer aldığına kesinlikle inanıyorum. Yine bu sebeple, halkımızın ve gençlerimizin sağlığı konusunda sorumluluklar taşıyan herkesi, resmi merciler başta olmak üzere bütün vatandaşlarımızı, eğitimcilerimizi, anne ve babaları sigaraya karşı başlattığımız sigaraya karşı yanımızda yer almaya çağırıyorum. En önemlisi de belki bir tiryaki daha sigarasız hayatı seçer umudumu hiç kaybetmiyorum.

İnsan sağlığı ve hayatı yönünden:
1) Belli başlı hastalıklarda, sigaranın yüzde olarak payları: Beyin tümörlerinin % 99'u, beyin kanamalarının % 85'i, akciğer kanserlerinin % 97'i, gırtlak kanserlerinin % 98'i sigara kaynaklıdır.
2) Sigara içenlerin vücuduna % 15 ila % 33 daha az oksijen girmektedir. Bu öncelikle beyinin, kalp ve damarların tahribatına yol açar. Dudaklarımıza dumanın değdiği andan itibaren 8 saniyede beyne ulaşan nikotin, her nefes sigara çekiminde yaklaşık 50 bin beyin hücremizin ölümüne sebep olur. Ve bu ölen hücreler asla yenilenmez. ABD Uzay Araştırma Merkezi'nce yapılan açıklamada: tütündeki üç yüze yakın radyoaktif maddenin başlıcaları olan, kurşun ve uranyumun türevi olan polonyumun, radonun beyin hücreleri dışındaki hücreleri de perişan ettiği belirtilmiştir. 55 yaşın altındaki erkeklerde kalp krizinden ölenlerin % 80'i sigara kaynaklıdır.
3) Bacak damar tıkanıklıklarının % 90'ı sigaradandır. Günde bir paket sigara içenlerin vücudunda 20 yılda 7 kg. is ve katran birikimi olmaktadır.
4) Tütün dumanında siyanürden, fare zehiri arseniğe kadar 4.000 adet zararlı madde vardır.
5) Sigara içen bayanlar, içmeyen bayanlardan 15 yaş daha fazla ihtiyarlamaktadır.
6) Sigara içen hamile annelerin düşük yapma ihtimali çok yüksektir. Erken doğum ve düşüklerin % 80'inin sebebi sigaradır. Doğacak çocuklarının sakatlık ihtimali, içmeyen annelere göre % 65 gibi çok ciddi bir boyuttadır. Doğan bebekler, içmeyen annelerin bebeklerine göre yaklaşık % 10-15 eksik kilolu aynı oranda zeka eksikliği ile doğmaktadır.
7) Tiryaki erkeklerin genlerinden P54 geni yok olduğu için çocuklarının ileri yaşlarda kanser olma ihtimali hiç sigara içmemiş bir babanın çocuklarına göre 5 kat fazladır.
8 Sigara içen kadınlarda kısırlık 10 kat fazladır.
9) Sigara hem kadınlarda hem erkeklerde spor ve cinsel yaşamın erken bitmesine yol açtığı en bilinen gerçeklerden biridir.
10) Bir adet sigara, insan vücudunda 2.5 mg. C vitaminini yok eder. Bu ise hastalıklara karşı vücut direncinin büyük ölçüde azalması sonucunu getirmektedir.
11) Sigaranın sebep olduğu ölümler, diğer uyuşturuculara göre 13 kat fazladır.
12) Sigara içenlerde ani ölüm, içmeyenlere oranla 10 kat fazladır.
13) Sigara ülkemizde yılda 106.000 insanın erken yaşta ölümüne yol açmaktadır (Trafik kazalarından ölenler 3000 kişi).
14) Dünyada yılda ölenlerin sayısı 4.900.000 kişiye ulaşmıştır. Her 7 saniyede bir kişi ölmektedir.
15) Sigara içenler, kendilerini öldürdükleri kadar, kendi yanlarında bulunan zavallı pasif içicilerin de ölümüne neden olmaktadır. Her yıl 4000 sigara içen eşler içmeyen eşinin, 4500 sigara içen çalışan, içmeyen mesai arkadaşının, bebeklerinin yanında sigara içen anne ve babalar 1500 bebeğin ölümünden sorumludurlar.

Ekonomik boyuttan bakıldığı zaman:
1) Bir yılda ülkemizde sigaraya verilen bedel 10 katrilyon liradır (10.000.000.000.000.000.-TL).
2) Yol açtığı sağlık harcamaları ile birlikte sigaranın ülkemize maliyeti 20 katrilyon liradır.
3) Bir kişi yılda yaklaşık 1-2 milyar lira arasında sigaraya para harcamaktadır. 20 yılda bir ev parasını yakmaktadır.
4) ABD'de sigara içen bir işçi çalıştığı firmaya yılda 4600 $' lık bir yük getirmektedir.
5) Dünya ülkelerinde çıkan yangınların ve orman yangılarının % 50'sinden sigara sorumludur.

Tiryakiler, sigara, sizi ve sevdiklerinizi öldürecek, fakat en önemlisi sizi aldatıp, dolandırıyor. Lütfen en kısa zamanda sigarasız bir hayatı seçin.

MuhacirEnsar

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
40
Takım
Fenerbahçe
Ben sigarasiz hayat düşüne miyom......

oda olöasa ben kafayi yicem keşke biraka bilsem....

mehmet27

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
0
Sigarasiz hayat ah ne güzel Allah icenlere soguklunu versin

[BLINK]SIGARAYA HAYIR[/BLINK]

Gölge

Dost İstersen Allah Yeter

Aldığı Beğeniler
29
Takım
Galatasaray
ORiJiNAL YAZARI : Tigris

Aslında sigarayı bırakmak senin elinde ne diyeyim inşaallah en yakın zaman da bırakırsın benden sana bir tavsiye bende sigara içiyordum hemde hiç abartısız günde 3 paket içiyordum sonra düşündüm ve dedim kendi kendime ben bu zıkkımı içiyorum ama bunun bana hiçbir yararı yok ne maddi ne de manevi dedim ramazanda oruç tutarken bıraktım ve bir daha içmedim içmeyeceğim de iyi ki de bırakmışım insan yaşadığının farkına varıyor ve hiç başı ağrımıyor :]

fzehra

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
1,490
ORiJiNAL YAZARI : Tigris

neeee sen sigarami içiyorsunn çok ayippppppp duymamiş olayımmm X( X( X( X(

MuhacirEnsar

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
40
Takım
Fenerbahçe
amin de ne yapalim

walla bende siteye girmeden birakmayi düşündüm ........ ayda 200ytl yakın veriyom.....

@Cihan**

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
9
Takım
Beşiktaş
bende kullanmiyanlardanim ..

insaallah bundan sonrada kullanmam.

kullananlarda en kisa zamanda birakir insaallah ...
insan sagligina zarari oldugu % de 100 kesinlesti ..

insaallah istegi olan herkeste birakir...

fzehra

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
1,490
SİGARA VE İNSAN SAĞLIĞI

Uzman tabiblerin uzun araştırmaları neticesinde sigaranın insan sağlığına saymakla bitmeyecek kadar çok zararları olduğu tesbit edilmiştir. Mutehassıs doktorların hepsinin göüşlerini burada zikretmek mümkün olmadığından bazılarının tesbitlerini nakl edeceğiz.

Dr. YILDIRIM AKTUNA

Türkiye tabibler vakfının tertip etmiş olduğu sigara sempozyumunda konuşan Doktor Aktuna sigaranın zararlarını şöyle anlatıyor:
"Bir sigara içildiğinde, damar yoluyla verilen 1 mg. Nikotine müsavi miktarda nikotin alınmış olunur. 60 mg nikotinin damar yoluyla verilmesinden bir kaç dakika sonra insan ölür. ABD'deki Dünya Gözlem Enstitüsü'nün yayınlanan bir araştırmasında tütünün çevremizdeki yetişkinler arasında, diğer zararlı maddelerden daha fazla ölüm ve acılara yol açmakta olduğu bildirilmiştir. Dünya sağlık örgütünün (WHO) 1968 yılı sonlarında yaptığı açıklamaya göre, sigara ve tütün her yıl bir milyon insanın hayatına mal olmaktadır. Diğer bazı hesaplara göre bu sayı 2.5 milyona kadar yükselmektedir.

Dünya sağlık Örgütü yürütme kuruluna sunulan bir raporda sigaradan "erken ölümlerin ve hastalıkların önlenebilir en önemli sebebi" olarak söz edilmektedir. Akciğer kanseri vakalarının %90'nı, kronik bronşit ve azfizem vakalarının %75'i aşırı sigara içmenin neticesi olarak ortaya çıkmaktadır. Sadece ABD'de 1 yılda 320 bin insan saigaraya bağlı hastalıklar sebebiyle ölmüştür. ABD'nin 2. Dünya savaşında kaybettiği insan sayısına eşittir.

Yapılan araştırmalarda ölüm ile neticelenen kalp ve dolaşım hastalıkları ile üst solunum yolu kanserine (dudak, ağız boşluğu, dil boğaz ve gırtlak kanseri) sigaranın sebeb olduğu tesbit edilmiştir. Sigara içenler tütün dumanı ile doğrudan temas etmeyen organ kanserlerinde ortalamanın üzerinde bir sıklıkla yakalanırlar. Bunlar, böbrek kanseri, idrar yolları ve mesane kanseridir. Yine yapılan araştırma ve çalışmalarla ortaya konmuştur ki sigara kullanımı ve akciğer kanseri arasındaki bağlantı şüpheye yer verilmiyecek kadar kesindir. Sigara içmyene göre sigara içen tiryakinin bu hastalıktan ölme riski en az on misli fazladır.

Ayrıca bakteri, virüs veya kanser hücrelerine karşı vücudu korumak amacı ile onları zararsız hale getiren öldürücü hücrelerini tütün dumanı içindeki maddeler baskı altına almak suretiyle vücudun savunmasına, dolazısızle bu hastalıklara karşı direncini azaltır.

Gebelik sırasında sigara içen anneşerde düşük, erken doğum, doğum sonrası ölüm ve sakatlık nisbeti yüksek buunmuştur. Sigara içen annelerin bebekleri içmeyenlere nisbetle daha zayıf doğar. Bedeni ve ruhi gelişmeleri daha geç olur. ABD'de her yıl 4600 bebeğin anneleri sigara içtiği için hayatlarını kaybettikleri tesbit edilmiştir.

fzehra

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
1,490
SİGARA VE AKCİĞER KANSERİ

Akciğer kanseri son yıllarda bütün dünyada sigara kullanımına paralel olarak artmaktadır.Akciğer kanseri 40 yaşından sonra ve özelliklerle 50 - 70 yaşları arasında görülmektedir.Sigara içenlerdeki akciğer kanseri riski içmeyenler nispetle 20 ile 40 kat fazladır.Sigaraya ne kadar erken yaşta başlanırsa akciğer kanseri riski o kadar fazla olmaktadır.Kendileri sigara içmedikleri halde duman altı olan kişilerde de akciğer kanseri riski artmaktadır.Akciğer kanseri teşbiz edildikten sonra tedavi şansı çok az olan ve ölümle sonuçlanan bir hatalıktır.

Dr.Hasmold 22 bin uzmanın yardımıyla hazırlandığı raporda sigara içmeyen 32851kişiden sonunda 4 kişide akciğer kanseri tesbit edildiğini buna karşılık 10.000 sigara tiryakisi arasında 265 kanserli olduğunu açıklanmıştır.

ABD de yapılan bir araştırmada 65 bin akciğer kanserine yakalanan hasta tesbit edilmiş ve bu hastaların 62 bininin aynı yıl içinde olduğu tesbit edilmiştir.bir yıl içinde ölüm nispeti %90 dır.

Üst Alt