Yeniden Doğuş

• 》》 Biraz mavi , biraz telaş , biraz bahar , biraz sessizlik ,biraz deniz kokusu, biraz huzur , bir parça turuncu ♧ Hoşgeldin Yaz ♧

*perwerder*

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
2
STRES VE STRESTEN KORUNMA

1- İnsanlar genellikle bir engel karşısında kendilerini;

a- Gerilime,

b- Baskı altına,

c- Zorlamaya iterek strese düşmektedirler.

2- Bazı stres nedenleri;

a- Yaratılış gayesine ters bir yaşam,

b- Gizli veya açık olarak şirke düşmek,

c- Bazı kronik hastalıklar,

d- Tabiat ve toplum bakımından çevre kirliliği,

e- Değişen yaşam koşulları ve hızlı çalışma zorunluluğu,

f- Korkular ve baskılar,

g- Başarısızlıklar ve yetersiz kazanç,

h- Vardiyalı çalışma,

ı- Gürültüler,

i- Esaret ve kaygılar,

j- Bozuk bir aile ortamı,

k- Haksız cezalar,

l- Kuşaklar arası çatışmalar,

m- Çarpık kentleşmeler,

n- Yıkılmış hayaller,

o- Gelişmiş bir ülkede işlerin gelişmemiş bir şekilde yürümesi,

ö- Az çalışarak zamanı gereği gibi değerlendirememek,

p- Deniz, göl, ırmak ve ormandan uzak bölgelerde yaşamak vs.

3- Strese karşı insan;

a- Önce anlık tepkiler verir; ümitli ise savaşır, ümidini keserse tükenmiş bir tavır sergiler.

b- Sonra da zihnen duygusal bir tepki gösterir;

a- Eğer başaramam diyorsa bir korku oluşur ve başaramaz,

b- Haksızlık yaptığına veya yapıldığına inanırsa vicdan azabı duyar,

c- İstemediği bir işe çağırılırsa bahane uydurur ve ağırdan alır,

d- Severse uyum sağlar yoksa sağlayamaz,

e- Bazı insanlar da bağımlılık yapıcı maddelere karşı yönelir. Örneğin birçok insan strese düştüğünde sigara, alkol ve diğer uyuşturuculardan teselli bulmaya çalışmaktadır. Zamanla bunlara bağımlılık artması sonrasında bu maddeleri almaması da yeni bir stres oluşturur.

c- Daha sonra insanlar kendini savunma veya haklı çıkarma çabaları; iç çatışmalardan kurtulmak ve gerilimleri azaltmak için çeşitli, çarelere baş vurur.

d- Ruh sağlığını koruma ve savunma çabaları ise olumsuz olayları olumlu hale dönüştürmeye çalışmalarıdır.

4- Akıllarını iyi kullanmak isteyen insanlar;

a- Suya giren insanın ıslandığı gibi dünyada yaşayan herkesin sıkıntı görebileceğini ve bu nedenle pişmek için çileleri olağan saymalı ve asla pes etmemeli,

b- Sağlam bir yere tutunmazsa dalgalar arasındaki bir kütük gibi sallanacağını unutmamalı,

c- Gereksiz bir yükün ve sıkıntıların altına girerek gergin bir halat veya tel gibi kırılarak sağlıklı bir hayatla bağlantısını bozmamalı,

d- Yapamayacağı işler için söz vermemeli ve olmayacak vaatlerde bulunarak gereksiz yere kendini sıkıntıya sokmamalı,

e- Yandım, bittim, bu bana nasıl yapılır diyerek daha çok stres üretmemeli,

f- Dert yanmanın farkında olmadan bir nevi Allah ı kullara şikayet etme durumuna düşürebileceğini bilmeli ve en çok sıkıntıları peygamberlerin çektiğini unutmamalıdır.

5- Üzüntünün;

a- Bir ateş gibi önce sahibini yaktığını,

b- Bir kurt gibi kemirdiğini,

c- Üretkenliği azalttığını,

d- Zamanla hayattan zevk almaz hale getirdiğini,

e- İnsanlardan uzaklaştırdığını unutmamalı,

f- Bu nedenle üzüntü veren olayları tekrar tekrar gündeme getirerek yarayı kanatır gibi bir tavra asla girmemelidir.

6- Sürekli stresin;

a- Sağlıksız bir kişi yapacağını,

b- Fiziki ve ruhi dengeyi bozacağını,

c- Mide ve bağırsakta rahatsızlık oluşturacağını bilmeli,

d- Bir stres olayı iyiye yorumlanırsa rahatlığa, kötüye yorumlanırsa daha çok strese götürdüğü bilinmelidir.

7- Her şeye olumlu yaklaşarak;

a- Strese düşmemek için beyaz ipek gibi yumuşak olmalı, rengarenk sorunlardan oluşan bir düşünce bohçası taşımamalı,

b- Her an başını uzatan yılan ve akrep torbası gibi bilinç altında stres deposu oluşturmamalı,

c- Aşırı dünya sevgisi ve olmayacak isteklerle oyalanarak Allahı unuttukça, dünya hırsı arttıkça stresinin artacağını bilmeli,

d- Stresler nedenlerinin giderilememesi ve stresin yoğunluğunun artması beyinin kimyasal yapısını bozarak insanların söz ve davranışlarında saçmalıklar ve tutarsızlıklar oluşmasına neden olacağını bilmelidir.

8- Stresle başa çıkma yöntemleri;

a- Öncelikle derin derin nefes almalı,

b- Egzersizler yaparak bedeni, kasları ve sinirleri rahatlatmalı,

c- Yalnızlık duygusu veriyorsa aç kalmaktan bile kaçınmalı,

d- Olayların hep iyi yönlerini görmeye çalışmalı, iyiye yorumlamalı ve iyimserliği mizaç haline getirmeli,

e- Sıcaktan gölgeye kaçar gibi elem ve kederden kaçmalı,

f- Özellikle şartları ve zamanı iyi değerlendirerek başarılı olmaya çalışmalı çünkü başarı mutluluğu getirerek stresi yenebilir, başarısızlık ise streslerin artmasına sebep olur.

g- Şeytandan Allah a sığınır gibi üzüntü veren şeylerden de Allah a sığınmalı ve ona tevekkül etmeli çünkü Allah dostları stresi yenerken, dünya dostları ise strese mağlup olmaktadır.

h- Streste iken imtihanda olduğunu unutmamalı,

ı- Allah a yaklaştıkça manevi şifa ve rahmetle stresten kurtulacağını bilmeli,

i- Strese karşı ağlayarak veya ağlar gibi Kur an okumalı ve tevhid zikrini çekmeye devam etmeli,

j- Geceleri Kuran okuyarak, secde ve çok çok dua ederek maneviyatını geliştirmeli,

k- Hayatta sadık dostlar ile arkadaş edinerek yalnız kalmamaya ve geleceğe hep ümitle bakarak strese düşmemeye çalışılmalıdır.

l- Ayrıca peygamberimizin kızma, kızma, kızma emrine uygun olarak yaşamalıdır.

Sonuç olarak; Al- i İmran 134 / 66 - & ( Onlar ) öfkelerini yutan ve insanları affeden kimselerdir& Ayetine bilinçli olarak uyabilenler inşallah stressiz bir hayat yaşayabilirler.

esencemrem

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
3
Öyle zamanda ve devirde yaşıyoruz ki strese girmemek mümkünmü ki?

ALLAH a yaklaştıkça manevi şifa ve rahmetle stresten kurtulacağını bilmeli
stresten tek kurtulmanın yolu bu...yazı için tşkler perwerder abi...

peri

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
5
BUGÜN BU KONU TAM BANA GÖRE,ŞUAN AŞIRI STRESLİYİM.
UMARIM BU ŞARTLARI UYGULAYABİLİRİM.
STERS ÖZELLİKLE İNSANI MİDE HASTASI YAPIYOR.O BAKIMDAN ÇOK DİKKATLİ OLMAK GEREKİYOR.
BEN BU ANIMDA İLK ÖNCE ALLAH'A,SONRA DOKTORLARA.EEE NE YAPAYIM HASTALIKTA SAĞLIKTA İNSANLAR İÇİN.STRESE GİRDİM,HASTA OLDUM.
PAYLAŞIMIN İÇİN SAĞOL.BUNLAR BENİM İÇİN ÇOK İYİ OLDU.

MeLeK

Benim aşkım askı Verene!

Aldığı Beğeniler
49
Şeytandan ALLAH a sığınır gibi üzüntü veren şeylerden de ALLAH a sığınmalı ve ona tevekkül etmeli çünkü ALLAH dostları stresi yenerken, dünya dostları ise strese mağlup olmaktadır.
ALLAH a yaklaştıkça manevi şifa ve rahmetle stresten kurtulacağını bilmeli

hmmm cok dogru ve guzel bır paylasım ben ozellıkle sınav donemlerımde cok streslendıgım ıcın ve buda mudeme vurdugu ıcın cok ckıyorum artık burdakılerı daha dıkkatlıce uygulamaya calısayım ınsallah paylaısm ıcın cook tesekkurler

eslem

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
2
Bazen öyle bir duruma geliyorum ki strese girmem bile strese sokuyor beni. Çok zor bir durum özellikle de sağlık açısından çok kötü. Tek çare bence stresden kurtulmanın Namaz kılmak. Biraz da olsa Rabbinin, İnsanın kendisiyle birlik de olduğunu bilmesi rahatlatıyor.

Onur

Geliştirici

Aldığı Beğeniler
4,846
Takım
Galatasaray
Bende herşey stres yaratıyo pc başında oturmak bile yaratır oldu artık rabbim hakkımızda hayırlısını versin..

*HaBiBimSiN*

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
0
birşeyler verip alabiliyorsanız ne stres kalır nede gam tasa...

yeterki Rızayi İlahi yolunda olalımmm

S&S 15

EHLİ HİZMET

Aldığı Beğeniler
4
Takım
Fenerbahçe
zipitvu6.gif

Üst Alt