Adapazarlı bir zat olan Osman Eslek, Ziraat Fakültesine devam ettigi yıllarda, Süleyman Efendi (k.s.) Hazretleri'nin yanında ve himayesinde bulunuyordu. Süleyman Efendinin akrabalarından olan bu genç talebeye, beş maddelik bir nasihati vardır ki, bütün üniversite talebelerinin dikkatle ögrenmesi ve uyması gereken düstürları ihtiva etmektedir.
Süleyman Efendi Hazretleri (k.s.), nasihatları sıralamadan önce de
"Evladım, bu beş hususa riayet edersen, hem cemiyette itibarın, hem de ahirette yerin iyi olur" buyurmuşlardır.
Bu nasihatlar "muhatap" olan Osman Eslek tarafından Hasan Arıkan Hocaefendi'ye ve ondan da bize intikal etmiştir.
Beş maddede toplanan bu güzel nasihatlar, şöyledir:
1- Allah yolunda ol, dosdogru ol,verdigin sözün eri ol.
Evladım, agızın laf ediyorsa dilinle dogru ol,sözünle do ru ol. Sana inanan kişilere karşı sözünden cayma.Eger sözünü tutarsan "söz"olur ve seni cennete götürür, tutmazsan "köz" olur.
Elinle dogru ol. Kolunu, muzırda degil yardım işinde kullan.Tartıyla iş yapıyorsan terazinde, ölçüyle iş yapıyorsan metende ve litrende dogru ol. Dogrunun dogrulugu bütün sülalesine akseder, hepsini hayra götürür. (devam.....)
Süleyman Efendi Hazretleri (k.s.), nasihatları sıralamadan önce de
"Evladım, bu beş hususa riayet edersen, hem cemiyette itibarın, hem de ahirette yerin iyi olur" buyurmuşlardır.
Bu nasihatlar "muhatap" olan Osman Eslek tarafından Hasan Arıkan Hocaefendi'ye ve ondan da bize intikal etmiştir.
Beş maddede toplanan bu güzel nasihatlar, şöyledir:
1- Allah yolunda ol, dosdogru ol,verdigin sözün eri ol.
Evladım, agızın laf ediyorsa dilinle dogru ol,sözünle do ru ol. Sana inanan kişilere karşı sözünden cayma.Eger sözünü tutarsan "söz"olur ve seni cennete götürür, tutmazsan "köz" olur.
Elinle dogru ol. Kolunu, muzırda degil yardım işinde kullan.Tartıyla iş yapıyorsan terazinde, ölçüyle iş yapıyorsan metende ve litrende dogru ol. Dogrunun dogrulugu bütün sülalesine akseder, hepsini hayra götürür. (devam.....)