Yeniden Doğuş

• 》》 Biraz mavi , biraz telaş , biraz bahar , biraz sessizlik ,biraz deniz kokusu, biraz huzur , bir parça turuncu ♧ Hoşgeldin Yaz ♧

Necmeddin

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
179
Takım
Diğer
Şeyh Muhammed Muta Hazretleri bu konuda şöyle buyurmuşlardır :

Hak ve gerçek tasavvuf odur ki,insan ve Allah arasındaki alakayı,sonra insan ve insan arasındaki alakayı güzelleştiriyor.Bunu sağlayan muhabbet ve yardımlaşmadır.Onun için değerli müminler,tasavvuf ve irfan yolunun büyükleri şöyle buyurmuşlardır: İnsanın hem dünyası ve hem ahireti muhabbet ile olur.Dünya ve ahiretin işlerinin inşası ve ayakta durmasının en güzel ve en güçlü yolu muhabbet ve yardımlaşmadır.

Değerli kardeşlerim,babam ve Şeyhimin tarikatı sevgi tarikatıdır,ihlas tarikatıdır, vefa tarikatıdır.Evet değerli kardeşlerim,hep dolu ihlastır.Dolu muhabbettir.Hepsi sevgidir, ilimdir, irfandır,gayrettir ve ihlastır.

Tarikat, Peygamber aleyhisselatu vesselamın şeriatına hizmetkardır.Hatta tarikat,şeriatın bizatihi kendisidir. Herhangi bir tarikat kıl payı kadar şeriata muhalif olursa işte o yalandır, iftiradır, kandırmacadır.Onun zararı menfaatinden daha fazladır.

Değerli kardeşlerim,insanda en önemli olan ruhdur.Eğer onun ruhu, masiyetlerin içinde gark olursa,kaybolur.Ondan hiçbir istifade olamaz.Ama kendi ruhunu tezkiye ettiği zaman, düzelttiği zaman, maneviyat sahibi olduğu zaman işte o ruhun gücü olur. Böylece Yüce Allah onu ne için yaratmış ise, Allah´ın emri ne ise onu tatbik etmeye gücü yeter.

Tarikatın en önemli faydalarından biri, bu yolda seyr ü süluk eden bir müridi ihsan derecesine ve Allah Teala yı görme mertebesine yükseltmesidir. Nitekim Cebrail "ihsan"ı sorduğu sırada Efendimiz Muhammed aleyhissalatü vesselam bunu bize haber vermiş ve buyurmuştur ki: "İhsan, Allah a, sanki Onu görüyormuşcasına ibadet etmendir!" (Beyhaki)

Değerli kardeşlerim, bizler uyanık olalım.Böyle mübarek bir topluluk içine girdiğimiz zaman, buradan faydasız dönmememiz lazımdır.Baktık birisi Allah´ı zikrediyor, ondan ibret alalım. Birisi ibadet yapıyor, ondan ibret alalım.Birisinin ahlakı güzeldir,mütevazi bir şahsiyettir.Ondan güzel ahlakı alalım. Diğeri onun sireti, onun adabı doğru ve dürüsttür. Ondan da ibret alalım ve bu şekilde bu mübarek toplumdan hayır ve bereketler kazanalım.

Değerli kardeşlerim,alacağımız derslerden birisi de; Sadatı kiram hazretlerinin bütün hayatlarını ilmin hakikatini beyan etmek ve hanif dinin öğretilerini yaymak uğruna tüketmiş olmalarıdır.Bu hanif dinin tüm değerlerine,şanına ve adabına net bir şekilde hayatlarını vermişlerdir.Gerçek ve sahih olan tasavvufu ihya etmişlerdir.Ona hayatiyet vermişlerdir. Yorulmak bilmeden bu yolda çabalamışlardır.

Şeyh Hazretleri (ks),insanların mezheplerine,mensubiyetlerine ve milliyetlerine bakmaksızın bütün insanları birbirleriyle kaynaşmaya, ülfet etmeye, birbirini sevmeye, birbirleriyle yardımlaşmaya davet ediyordu.Bunu yaparken de bir insanın hayatının ancak kardeşinin hayatı ile, onun sayesinde istikamet kazanabileceğini söylüyordu.Müslümanın kendi hayatının ancak barış ve birlik sayesinde kaim olabileceğini vurgulardı.Fertlerin birbirinden nefret ettiği, evlatlarının birbirini boğazladığı bir toplumun binası nasıl ayakta durabilir ki.Toplum binası ancak ve ancak birbiriyle yardımlaşmak,kardeş olmak ve de aralarında tefrikaya, düşmanlığa bozgunculuğa sebebiyet veren her şeyin atılmasıyla inşa edilebilir.

Aziz kardeşlerim ! Ben Allah´ın aciz bir kulu olarak,insanların Şeyh Hazretlerinin dergahında toplanmalarından dolayı Allah´a hamd ediyor ve O´na şükrediyorum.Hiç şüphesiz ki bu bir araya geliş,tamamen Allah´ın rızası içindir.Şeyh hazretlerinin eseri olan bu toplantı bizlere Allah-u Teala´yı ,dinimizi,Peygamber Efendimizin ahlakını ve tarikatımızın adaplarını hatırlatıyor.Bunlardan dolayı hepimizin Cenab-ı Allah´a hamd etmesi gerekmektedir.
Değerli kardeşlerim,nefsine hakim olan,onu terbiye etmeye çalışan birisine,ilk başlarda bu adapların tatbiki zor gelebilir.Fakat uygulamaya devam ettikçe,zamanla kolay gelmeye başlar. Artık adapları rahatlıkla tatbik etmeye başlar ve hali en güzele doğru değişir.Nefsi emarelikten (hep kötülüğe sevk etmekten) çıkar ve mutmaine (itaatla huzur bulmuş) bir hale gelir .Artık bu insan Beyazidi Bestami nin buyurduğu gibidir: Ben kendi nefsimi o sevinip, mutlu oluncaya kadar zorlayarak Yüce Allah a sevk ettim.

Babam Şeyh Hazretlerinden duydum,o şöyle buyuruyordu: Nakşibendi-Haznevi tarikatı,Hz.Peygamber in (s.a.v.) şer-i şerifinin (getirmiş olduğu ilahi emir ve yasakların,İslam dininin getirdiği yükümlülüklerin) ta kendisidir. Bu tarikat (bu manevi eğitim yolu) müslümanın,İslam dinine sarılması için en büyük vesiledir.Sahih itikadı tashih etmek (doğru bir şekilde sahih inanca sahip olmak) için en büyük araçtır.Bunun içindir ki, Şeyh Hazretlerinin tarikatına (yüce manevi eğitim yoluna) mensup olan kişinin,Hz.Peygamber in (s.a.v.) şer-i şerifini,sünnetini hayatına yansıtması gerekmektedir.O nun ahlakıyla ahlaklanması gerekmektedir.İslam dininin emirlerini yerine getirmesi,yasak ettiklerinden sakınması gerekmektedir.Kaynak: http://www.haznevi.net/Derlemeoku.aspx?DID=200

Son düzenleme:

Beste

Dert etme Duâ et..

Aldığı Beğeniler
18,751
Takım
Galatasaray
Tarikatın en önemli faydalarından biri, bu yolda seyr ü süluk eden bir müridi ihsan derecesine ve Allah Teala yı görme mertebesine yükseltmesidir.

Bu Sohbetti paylasdiniz icin Allah razi olsun kardesim.

Üst Alt