Yeniden Doğuş

• 》》 Biraz mavi , biraz telaş , biraz bahar , biraz sessizlik ,biraz deniz kokusu, biraz huzur , bir parça turuncu ♧ Hoşgeldin Yaz ♧

engin.

... Bir_Katre ...

Aldığı Beğeniler
67
Takım
Fenerbahçe
ALLAH Razı olsun inşaAllah

Gülistan

İMAM HATİP'Lİ

Aldığı Beğeniler
25
Takım
Diğer
Esselamü aleyküm.Allah razı olsun sayenizde bilgilerimi tazelemiş olacağım.mevlam izin verirse.düşüncenizden dolayı sizi takdir ediyorum.Allah'a emanet olunuz.

Aynaa

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
11
ALLAH razı olsun düşünceleriniz ve desteğinizden ötürü..

TENVİN

Üç tanedir:

tenvin.jpg

Tenvin, nunlamak; yani "nun" sesiyle okumak demektir.

tenvin2.jpg

KASR

Kısaltmak demektir. Uzatmadan okumak anlamına gelir. Okuyuşta aslolan kısa okumaktır. Uzatmak için bir sebep bulunmadıkça uzatma yapılmaz. Meselâ:

evele.jpg

Bu kelime "Eee vee lee" şeklinde okunamaz.

Aynaa

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
11
MED

Uzatmak demektir. İki çeşittir:
1. Tabii Med (Medd-i Tabii):
Bir harfin önüne harf-i med gelirse, o harf uzatılarak okunur. Buna, medd-i tabii; yani tabii med denir.

tabimed.jpg

Tabii med hareke uzunluğunun iki katı uzatılır. Buna "bir elif miktarı" denir.

tabimed2.jpg

2. Fer'î Med:
Tabii med'de ziyâde yapılarak meydana gelen "Med"dir.

Tabii med, bir elif miktarı uzatıldığı halde, fer'î med 2, 3 veya 4 elif miktarı uzatılır.
Fer'î Med'in yapılabilmesi için iki sebep vardır. Buna "Sebeb-i Med" denir.

SEBEB-İ MED

"Tabii Med"di, bir elif miktarından daha çok uzatma sebebidir. İki tanedir:

sebebimed.jpg

gülbanu

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
1
Takım
Fenerbahçe
paylaşımınız için teşekkür ederim.bende KURAN-I KERİMİ mahreçli olarak okuyorum fakat tecvid bilgim yok.Allah nasip ederse devamını da yazarmısınız?

Aynaa

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
11
FER'î MED'LER

1. Medd-i Muttasıl:
"Harf-i med"den sonra aynı kelimede,"sebeb-i med"den "hemze" bitişik olarak gelirse, Medd-i Muttasıl olur.

meddimutta.jpg

Medd-i Muttasıl dört elif miktarı uzatılır. Uzatılması vâciptir.
2. Medd-i Munfasıl:
"Harf-i med"den sonra ayrı kelimede "sebeb-i med"den "hemze" bulunursa, Medd-i Munfasıl olur.

meddimunfa.jpg

Medd-i Munfasıl da dört elif miktarı uzatılır. Uzatılması vâcip değildir, câizdir.
3. Medd-i Lâzım:
"Harf-i med"den sonra aynı kelimede, "sebeb-i med"den "lâzım sükun" bulunursa, Medd-i Lâzım meydana gelir.

meddilazim.jpg

Medd-i Lâzım, dört elif miktarı uzatılır. Uzatılması vâciptir.
4. Medd-i Ârız:
"Harf-i med"den sonra aynı kelimede, "ârızî sükun" bulunursa, Medd-i Ârız meydana gelir.

meddiariz.jpg

Medd-i Ârız'ı iki ya da dört elif miktarı uzatmak câizdir.
5. Medd-i Liyn:
"Harf-i liyn"den sonra aynı kelimede sebeb-i med olarak sükûn bulunursa Medd-i Liyn meydana gelir.
Harf-i liyn, üzerinde cezim bulunan
vavye.jpg
dir. Ancak, kendilerinden önceki harfin üstünlü olma şartı vardır.

meddiliyn.jpg

"Medd-i liyn"de uzatma, liyn harfi üzerinde yapılır, harekede değil.

meddiliyn2.jpg

Not: "Harf-i liyn"den sonra sebeb-i med olarak gelen sükûn, ârızî sükûn ise; bu taktirde medd-i liyn, medd-i ârız'a benzer.
"Harf-i liyn"den sonra sebeb-i med olarak gelen sükûn, lâzım sükûn olursa; o zaman medd-i liyn, medd-i lâzım'a benzer.

meddiliyn3.jpg

Gülistan

İMAM HATİP'Lİ

Aldığı Beğeniler
25
Takım
Diğer
Esselamü Aleyküm teşekkürler Daha da devamını bekliyoruz kardeşim. aslında bu anlatımın yanı sıra sesli okunuşlarla örnekler çoğaltılsa daha anlaşılır olur.ne kadar örnek çok o kadar anlmak kolay olur.Allah'a emanet olunuz.

Aynaa

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
11
Esselamü Aleyküm teşekkürler Daha da devamını bekliyoruz kardeşim. aslında bu anlatımın yanı sıra sesli okunuşlarla örnekler çoğaltılsa daha anlaşılır olur.ne kadar örnek çok o kadar anlmak kolay olur.Allah'a emanet olunuz.

Aleyküm selam efendim..Haklısınız aslında..güzel fikir..sesli olarakta örnek vermek isterdim ama zor gibi görünüyor..sesler karışabilir..Ben yinede bir araştırayım;)
ALLAHA emanetsiniz sizde..

ArorA

Attractive-Heart

Aldığı Beğeniler
3,056
Konuya müdahil olmamak adına eksik yada ilave olmasını uygun yada gerekli gördüklerimizi hatırlatma yapalım tammlamak konu sahibine kalsın inş..

Meddi muttasılda en az uzatma ne kadardır ne olmalıdır(Hadr okumada mesela) ilavelenirse iyi olur aynı şey munfasıl içinde geçerli.. Meddi liinde hükmü görebildiğim kadarıyla hiç ilavelenmemiş...Yani şunu demek istiyorum insan bu kuralları kural olarak ezberler bilir filan ama uygulama alanında pratik öneri ve nasılının hiç değil tarifi (sesli olamıyorsa manasında) olması çaba sahipleri için oldukça iş kolaylaştırıcı olacaktır diye düşünüyorum...

görüşümüzü acizane ilave ettik maksadımız konuya müdahale değildi bunuda ilavelemiş olayım en son :G:

Aynaa

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
11
Çok memnun ettin beni..konuyla alakadar olanları buralarda görüp te faydalı bir iş yaptığımı hissediyorum..ALLAH razı ola.

Şimdi; Meddi munfasıl da Meddi Muttasıl da dört elif miktarı kadar çekilir.bunu kıraat İmamlarımız iki elif miktarından az çekilmez yani uzatılmaz diye de belirtmişlerdir..Ve hükmüde caizdir;)

Gelelim Meddi Lin'e..Uzatılması vacip değildir,caizdir..aşağıdaki "doğru-"yalnı" adı altındaki örneklerdeki gibi uygulanır..sesli bir şekilde yardımcı olabilseydim: (
ilgilenicem bu konuyla..yardımcı olmak isteyenlerde olursa sevinirim..

Sorular da olursa daha iyi oluyor..Bilinmeyenler ve hatırlanmak istenilenler oluyor..Teşekkürler değerli ArorA..

Üst Alt