Yeniden Doğuş

• 》》 Biraz mavi , biraz telaş , biraz bahar , biraz sessizlik ,biraz deniz kokusu, biraz huzur , bir parça turuncu ♧ Hoşgeldin Yaz ♧

MeLeK

Benim aşkım askı Verene!

Aldığı Beğeniler
49
wp17h3ss.jpg

peri

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
5

TEFEKKÜR
Merhaba,

İslam dininde tefekkürün, yani düşünmenin oldukça büyük ve çok önemli manası vardır. Dini meselelerde gereken manada yapılan tefekkürün, mühim bir ibadet olduğu, bazı ayet-i kerimelerde ve bazı hadis-i şeriflerde açık açık beyan edilmiştir. Al-i İmran suresinde Cenab-ı Hak bu konuda:

"Göklerin ve yerin yaratılmasında, gece ve gündüzün birbiri arkasından gelmesinde, akıllı kimseler için, ayetler, işaretler vardır." (Al-i İmran:190) buyurmaktadır. Yine Kur'an'ın bir çok suresinde bu konuya işaret edilerek, Allah'ın nimetleri sayılmış ve "Düşünmüyor musunuz?, Akletmiyor musunuz? şeklinde hitap edilerek insan düşünmeye, tefekküre davet edilmektedir. (1)

Tefekkür; düşünmek, kafayı çalıştırmak, tasavvur etmek demektir. Kendini tefekküre alıştıran bir mü'min bu sayede yeni ilimler öğrenmeye zorlanmış olur. Çok lüzumlu olan tefekkür, manevi bir hazine niteliği taşır. Onun için her tefekkürün sonunda insan bilmediği bazı bilgileri öğrenmeyi alışkanlık haline getirmelidir.

Ahiretin ebedi, dünyanın geçici ve ebedi hayatın geçici hayattan daha iyi olduğunu bilen ve bu hakikatı kabul eden insan için, tefekküre sarılmak ve bu manevi hazineden mahrum olmamak lazımdır. İlimlerin iki önemli kaynağı vardır. Bunlardan biri tefekkür, öbürü ise sebat üzere çalışmaktır. Öyle ise tefekkür menbaını kurutmamak ve ona ciddiyetle özen göstermek gereklidir.

Tefekkür konusu çok geniş bir konudur. Kur'an-ı Kerim'in büyük bir bölümü tefekküre ve ilme davet eder. Kainatı anlatır. Bir kayısı çekirdeğinden, koca bir ağaç çıkıyor. Bir fabrika bir çekirdeğe yerleştirilmiş... Bir inek, bir koyundan her biri bir süt fabrikası... Gökyüzünden yağan karlar nasıl birbirine değmeden inebiliyor. Göze görme özelliğini kim veriyor? Can gidince azalar niçin görevlerini yapamıyor? Eğer işi gören et ve kemik ise niçin artık beden yaramaz hale geliyor? Bütün bunlarda vazifelerini yaptıracak hücreler, hassalar var diyorlarsa; acaba o hassayı veren kim? İnsan niçin ölüyor, ölüm nedir ve niçin çare bulunmuyor?

Daha yüzlerce soru sorulabilir. Bütün bunların cevabı Yüce Allah'a kulluktadır. Huzur ve saadet, ümit ve rahmet ancak İslam'dadır.

Kur'an-ı Kerim'in Gaşiye Suresi örneklerle hep tefekküre davet eder. İşte 17-20. ayetler: "İnsanlar deveye bakıp da, onun nasıl yaratıldığını, göğün nasıl yükseltildiğini, dağlara (bakıp) nasıl dikildiğini, yeryüzünün nasıl yayıldığını (tefekkür etmezler mi?"

Evet! Tefekkürsüz kişi ölüler ve karanlıklar gibidir. Ama tefekkür ehli ise diriler, aydınlıklar ve nurlar misalidir.

Olaylara, insanlara, Allah'ın kanunlarına tefekkür ederek bakmayacak mıyız? Bakıp da ibret almayacak mıyız?

Sizleri tefekküre, düşünmeye davet ediyorum. Eğer aklımız varsa elbette düşüneceğiz. Hadiselere Kur'an nazarıyla bakacak, Rasülullah anlayışıyla yorumlayacak, sahabeler gibi yaşayarak, düşünmek istemez misiniz?

Sizleri tefekküre davet ediyorum.

YAZDIĞIN KONU BENDE AÇILMIYOR MELEK.AMA TEFEKKÜR BAŞLIĞI ÇIKMIŞ.
BENDE BİRŞEYLER YAZMAK İSTEDİM.
YİNEDE SAĞOL.

MeLeK

Benim aşkım askı Verene!

Aldığı Beğeniler
49
perımmmmmmmmmm
ya cok guzel bır ekelem yapmıssın allah razı olsunnn
ben resımler koymustum
cok begendıgım ama cıkmadı neyse
en azıdan paylasımına vesıle oldu
saolasınnnn

MeLeK

Benim aşkım askı Verene!

Aldığı Beğeniler
49
duzelttık ama eksık oldu neyse ogrenıcem ınsallah mıhrıban saolsunnn

mihri-ban

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
0
ORiJiNAL YAZARI : peri

Al-i İmran suresinde Cenab-ı Hak bu konuda:

"Göklerin ve yerin yaratılmasında, gece ve gündüzün birbiri arkasından gelmesinde, akıllı kimseler için, ayetler, işaretler vardır." (Al-i İmran:190) buyurmaktadır. Yine Kur'an'ın bir çok suresinde bu konuya işaret edilerek, Allah'ın nimetleri sayılmış ve "Düşünmüyor musunuz?, Akletmiyor musunuz? şeklinde hitap edilerek insan düşünmeye, tefekküre davet edilmektedir. (1)

Tefekkür; düşünmek, kafayı çalıştırmak, tasavvur etmek demektir. Kendini tefekküre alıştıran bir mü'min bu sayede yeni ilimler öğrenmeye zorlanmış olur. Çok lüzumlu olan tefekkür, manevi bir hazine niteliği taşır. Onun için her tefekkürün sonunda insan bilmediği bazı bilgileri öğrenmeyi alışkanlık haline getirmelidir.

yazı çok güzel paylaştığın için sağol peri....

inş melek resimleri yayınlarsın ugurböceğini gördüm diğerine merak ediyorum....

Üst Alt