Yeniden Doğuş

• 》》 Biraz mavi , biraz telaş , biraz bahar , biraz sessizlik ,biraz deniz kokusu, biraz huzur , bir parça turuncu ♧ Hoşgeldin Yaz ♧

silaucan

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
7
Bir adamcagiz kötü yoldan para kazanip bununla kendisine bir inek alir. Neden sonra, yaptiklarindan pisman olur ve hiç olmazsa iyi birsey yapmis olmak için bunu Haci Bektas Veli'nin dergahina kurban olarak bagislamak ister.

O zamanlar dergahlar ayni zamanda asevi islevi görüyordu. Durumu Haci Bektas Veli'ye anlatir ve Haci Bektas Veli helal degildir diye bu kurbani geri çevirir.

Bunun üzerine adam mevlevi dergahina gider ve ayni durumu Mevlana'ya anlatir. Mevlana ise bu hediyeyi kabul eder. Adam ayni seyi Haci bektas Veli'ye de anlattigini ama onun bunu kabul etmemis oldugunu söyler ve Mevlana'ya bunun sebebini sorar.

Mevlana söyle der: - Biz bir karga isek Haci Bektas Veli bir sahin gibidir. Oyle her lese konmaz. O yüzden senin bu hediyeni biz kabul ederiz ama o kabul etmeyebilir.

Adam üsenmez kalkar Haci Bektas dergahi'na gider ve Haci Bektas Veli'ye, Mevlana'nin kurbani kabul ettigini söyleyip bunun sebebini bir de Haci Bektas Veli'ye sorar.

Haci Bektas da söyle der: - Bizim gönlümüz bir su birikintisi ise Mevlana'nin gönlü okyanus gibidir. Bu yüzden, bir damlayla bizim gönlümüz kirlenebilir ama onun engin gönlü kirlenmez. Bu sebepten dolayi o senin hediyeni kabul etmistir.

Boylesi tevazu ve incelikle birbirlerini yermek yerine yuceltebilmek hepimize nasip olsun ...

peri

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
5
MEN BENDE-İ KUR'ANEM EGER CAN DAREM
MEN HÂK-İ REH-İ MUHAMMED MUHTAREM
EGER NAKL KUNED CÜZ İN KES EZ GÜFTAREM
BİZAREM EZ U VEZ AN SUHEN BİZAREM :]

peri

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
5
Bu konuda Peygamber Efendimiz de şöyle buyurmuştur; "Muhakkak Allah Teâlâ, bana, sizin mütevazi olmanızı vahyetti" (Rizazu's-Salihin, II, 37). "Her kim Allah için alçakgönüllülük yaparsa, Allah muhakkak onun derecesini yükseltir (Müslim Bir ve's Sıla, 69; Tirmizî, Birr, 82).

Hz. Lokman oğluna şöyle tavsiye etmişti: "Kibirlenip insanlardan yüzünü çevirme. Yeryüzünde çalımla yürüme; çünkü Allah kurulup öğünenlerin hiç birini sevmez (Lokmân, 31/18). Peygamber (s.a.s)'in aşağıdaki sözleri de tevazu ve vakarın insan için önemini göstermesi bakımından dikkat çekicidir: "Allah için alçakgönüllülük edeni Allah yükseltir, Allah 'a karşı böbürleneni de Allah alçaltır" (Feyzü'l-Kadîr, VI, 108-109).

Görülüyor ki tevazu ve vakar sahibi olmak dinin emridir ve insan haysiyetine yakışan da budur.

Hz. Peygamber: "Eğer paça yemeğine çağırılsaydım icabet ederdim ve bana paça gönderilseydi kabul ederdim" (Riyazü's-salihin, II, 41) buyurmuştur. Bu hadis, "mütevaziyim" demekle tevazu sahibi olunmayacağını, tevazuun bir davranış biçimi olduğunu göstermemektedir.

esencemrem

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
3
Orjinal Yazarı silaucan

Haci Bektas da söyle der: - Bizim gönlümüz bir su birikintisi ise Mevlana'nin gönlü okyanus gibidir. Bu yüzden, bir damlayla bizim gönlümüz kirlenebilir ama onun engin gönlü kirlenmez. Bu sebepten dolayi o senin hediyeni kabul etmistir.

Boylesi tevazu ve incelikle birbirlerini yermek yerine yuceltebilmek hepimize nasip olsun ...
aminnnn şimdiki zamanda bırak yüceltmeyi birbirlerinin kuyusunu kazıyor.
rabbim kuyu kazanlardan uzak eylesin bizleri....

HayalMavisi

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
0
egilmeden gecilmez bazi kapilardan.
Nefsin kırılması ve şahsiyetin kazanması için eğileceksin.

Eğilmezsen, başka kapılarda nefsin kazanır. Şahsiyetin kırılıp paramparça olur.

Birincisi tevazudur ki, YÜCELTİR
İkincisi zillettir ki , SÜRÜM SÜRÜM SÜRÜNDÜRÜR

(ne zaman nerede okuduğumu bilmiyorum, not defterime kayda almışım)

keremm

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
9
Takım
Galatasaray
Orjinal Yazarı silaucan

Mevlana söyle der: - Biz bir karga isek Haci Bektas Veli bir sahin gibidir. Oyle her lese konmaz. O yüzden senin bu hediyeni biz kabul ederiz ama o kabul etmeyebilir.

buna nasıl yorum yapabilirimki şimdi.
bendeki cümleler buna yorum yapamayacak kadar zayıf ve aciz kalıyor.
teşekkürler sıla.

Bayram

LA İLAHE İLALLAH

Aldığı Beğeniler
51
Takım
Galatasaray
O engin derya olmuş mübarekleri anlatmaktan aciz kalıyorum.

Rumeysa

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
2,483
Takım
Galatasaray
O'nlar Rablerine ne güzel Kul oldular ;(

zeyno

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
6
Takım
Galatasaray
Böyle büyük insanların tevazuları da birbirleriyle böyle yarışır.Ne kadar hoş bir tevazu örneği.Muhteşem.

Üst Alt