Yeniden Doğuş

• 》》 Biraz mavi , biraz telaş , biraz bahar , biraz sessizlik ,biraz deniz kokusu, biraz huzur , bir parça turuncu ♧ Hoşgeldin Yaz ♧

sultans

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
10
Takım
Beşiktaş
TÜRK HALK OYUNLARI KATALOĞU
GELİN - KAYNANA OYUNU:

Isparta ve dolayının sevilen oyunlarından olup, konulu tertiplerdendir Genç kızlarca özel toplantılarda ve düğünlerde oynanır

Kızlar arasında gelin, güvey, kaynana ve komşu kadın olmak üzere dört kişi ayrılırGüvey rolünü alan kız erkek kıyafetine girer Kaynana olan da ihtiyar kadın elbisesi giyinir Dördü de ortaya çıkarlar Önce oğlan başlayıp türküyü söyler:

Ocak başında darı
Sağ olsun kocakarı
Hükümetten izin var
Bir erkeğe beş karı

Beş kadınla onun evlenmesine razı kaynanaya gelin kızarak şu karşılık türküyü öfkeli yükseltir

Bahçedeki çiçekler
Yüklükteki döşekler
Kaynanamdan kıymetli
Ahırdaki eşekler

Gelinin kendisini eşekten aşağı görmesi kaynanayı kızdırır Gelini aleyhinde çekiştirmesine geçer:

Kaleden su akıyor
Bağrımı ateş yakor
Şimdik zaman gelini
Sıpa gibi yatıyor

Kavganın kızıştığını gören komşu kadın, gelinin pılıpırtıyı toplayıp anası evini boylayacağından korkar Yatıştırmaya bakar:

Dama serdim kilimi
Kes kaynana dilini
Sen kesmezsen dilini
Kaçırırsın gelini

Gelin bu sefer kaynanasının her nereye varırsa gelin lafı ettiğinin sitemini yapar:

Ekinlerin ulafı
Kocakarılar lafı
Her nereye varırsa
Ağzında gelin lafı

Fakat, oğlu gelince anasına dayak atacağını düşünerek ferahlayıp der ki:

Kaynananın domuzu
Dolmaya katar tuzu
Şimdi oğlun gelince
Başa yersin topuzu

Sel`hiyet (yetki) ah bir elinde olsaydı o yapacağını bilirdi:

Kaynanayı netmeli
Bir kazana atmalı
Yandım gelin, dedikçe
Alta odun katmalı

Her birinin söylenişi bittikten sonra, kaynana gelin karşılıklı oynarlar Bu temsilî oyun kısmının figürleri irticalidir Hınç, öfke, tehdit ve son barış unsurları baştan sona mizah kisvesi altında yaşatılabilirse bu oyunun irticali figürleri de zeka ile yürütülmüş olarak ayrı bir neşe havası yaratabilir, sahneyi tamamlar Sözlerde de bazen kelime irticalleri yer alabilmektedir Kendi ezgisi vardır

Geceler

Sükut_u Sonbahar

Aldığı Beğeniler
22,175
Takım
Fenerbahçe
Bence güzel atismaymis bu(:
Günümüz dügünlerinde bile hala bu tatli atisma var
EyvAllah abla hos bir paylasim olmus tesekkürler
Selam ve Dualarimla......

loreS

"ALLAH dE KaLBiM"

Aldığı Beğeniler
51
Takım
Galatasaray
:)

emeğine sağlık bende seviyorum böyle yöresel oyunları konu için teşekkürler..

Beste

Dert etme Duâ et..

Aldığı Beğeniler
18,751
Takım
Galatasaray
:) Allah razi olsun ablam cok hos bir atisma olmus..
Emegine saglik insAllah.

sultans

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
10
Takım
Beşiktaş
eminim bu daha da hoşunuza gidecek tatlı bir atışma ,gelin kaynan atışması,piyes yapmışlar....

KAYNANA GELİN

Gelin:Öf öföfff… Bıktım ev süpürmekten Her gün her gün aynı iş…
Kaynanay ne yapmalı
Kaynar kazana atmalı
Yandım gelin dedikçe
Altına odun atmalı

Çarşıda erik kaynana
Dişleri gedik kaynana
Oğlun çerez getirdi
Sensiz yedik kaynana

Kaynana :
zıkkım ye boğazında kalsın… oğlan çerez getirmiş miş yemiş miş… yedin de ne oldi?

Gelinen de nereden çıktın?

Kaynana:Milli Piyangodan…geline bak geline…

Gelin:ne oldi beğenemedin mi?

Kaynana: gelin dediğin sabah erkenden kalkar…kaynanasının kahvaltısını hazırlar… yatakları toplar…Bizim gelin on birde kalkir…cigarayi yakir peeh……peh

Gelin:ben sana ne yaptım? Ana…

Kaynana-Daha ne yapaçaksan? Bir diğirem on diğirsen; on diğiremyüz diğirsen… bene bir gelin vermiş dili üç metre… Gelişi İzmit depremi kendisi ğozan tilkisi… Vay başıma gelenler…

Gelin:Ben bu eve saçımı süpürge ettim…

Kaynana: Toprak başaan… Süpürge etmiş… süpürgeni de al git… Seni kim ne yapsın? … Öli yiyenin kızi…
Gelin:Beni kimler istemedi ki!!! Ne mühendisler…ne doktorlar…

Kaynana: Hee anam hee mühendislernen doktorlar sıraya girmişti…

Dişleri budaklı gelin ( iki tekrar)
Kolları buçaklı gelin
Sen de mi adam oldun?
Teşi baçaklı gelin…

Gelin: Tandır başında eğiş ( iki tekrar)
Kaynana huyunu değiş
Değişmezsen değişme
Akşama yersen bir eğiş

Sarı kavun dilimi ( iki tekrar)
Tut kaynana dilini
Şimdi oğlun gelirse
Kırar kambur belini

Kaynana:Kız bu ne biçim ses?

Gelin: Niye beğenemedin mi?

Kaynana: Nesini beğeniyim ki??? Senin yüzünden havada karğa kalmadi…

(Bu arada gelin gecip oturur…)

Kaynana: Hele bunun oturuşuna…Çameş gibi yayıldı…Dersen kaynana o gelin ben…kalk kız kalk çay getir…
Gelin gider çay getirir…

Gelin: Buyur ana sana çay getirdim…

Kaynana:Kız bu ne biçim çay… dersen nenemin abdest suyu… (çay kaynanın ayağına dökülür Kaynana bağırmaya başlar)

Gelin: içiğin atar…buldun da bulandın…(gelin bir süre sonra koşarak gelir)Ne oldi ana ? çok yandi mi?

Kaynana: O anam oyoyyy oy oyoyyy O anam oyoyyy oy oyoyyy O anam oyoyyy oy oyoyyy

Oğlan: Ne oldi ? ana … ne bu gürültü? Sesininiz öteki mahalleden duyulir… Bıktım usandım sizin bu kavgalarınızdan Bu yüzden istemirem eve gelem Sizin korkunizdan bu eve adımımı atamiram…

Kaynana: oğul ben sana neyittim ki??? Sen hele otur ben sene neler diyecem

Oğlan:Buyur ana ne diyeceksin???

Kaynana: Senin bu karın var ya bu karın

Oğlan:He

Kaynana:Neler etti biliymisen?

Oğlan:Ne etti?

Kaynana:Üç gündür başımın etini yiyir.Çayı dökti ayağımı yakti öli yiyenin kızı…

Oğlan: Kari bir daha anama karişırsan seni gebertirem… Git de yemek hazırla…İnş yemek hazırdır

Gelin:zukkumun kökünü ye… ne var ki ne pişiriyim???

Oğlan:ahan kardaş ahan beni böyle güldürmüş .Eve işten yorgun gelirem Akşama kadar anam dinim ağlir.Akşam da buriya gelirem zukkumun kökünü yiyirem. Kari dediğin hoş geldin kocacım der nasılsan? der Günün nasıl geçti? der

Gelin:-Aman nasıl gececek… Haci fışfışın kahvesinde akşama kadar çay siğara zukkumlanirsen Şimdi de gelmiş hani yemek diyirsen Gel ana gel Hem suçli hem güçli Eve geç gelmiş Eli boş gelmiş Bi de bize kızir…

Kaynana: -He kızım he… biz hayatımızdan memnunuz Bize karışma Gel biz yatmaya gidelim Yarın kaldığımız yerden devam ederiz

Oğlan:- Kari milleti değil misiz Hepiniz aynisınız (sahneye doğru ilerleyerek) Of ulan offff…güüülmedik gülmedik kardaş… (eğilerek selam verir)

alıntıdır

Beste

Dert etme Duâ et..

Aldığı Beğeniler
18,751
Takım
Galatasaray
Sarı kavun dilimi ( iki tekrar)
Tut kaynana dilini
Şimdi oğlun gelirse
Kırar kambur belini

:hihi:

sultans

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
10
Takım
Beşiktaş
amanınnn ne kadar ayıp insan sevdiğinin annesinden için böle laflar eder mi?bir kaynana olarak benden size tavsiye ,iyi gelin olursanız çok çok iyide kaynananız olur kızlar unutmayın..:D

loreS

"ALLAH dE KaLBiM"

Aldığı Beğeniler
51
Takım
Galatasaray
Dişleri budaklı gelin ( iki tekrar)
Kolları buçaklı gelin
Sen de mi adam oldun?
Teşi baçaklı gelin…
:)))
emeğine sağlık

Geceler

Sükut_u Sonbahar

Aldığı Beğeniler
22,175
Takım
Fenerbahçe
eminim bu daha da hoşunuza gidecek tatlı bir atışma ,gelin kaynan atışması,piyes yapmışlar....

Kaynana:Milli Piyangodan…geline bak geline…

Kaynana: gelin dediğin sabah erkenden kalkar…kaynanasının kahvaltısını hazırlar… yatakları toplar…Bizim gelin on birde kalkir…cigarayi yakir peeh……peh

Kaynana-Daha ne yapaçaksan? Bir diğirem on diğirsen; on diğiremyüz diğirsen… bene bir gelin vermiş dili üç metre… Gelişi İzmit depremi kendisi ğozan tilkisi… Vay başıma gelenler…

Kaynana: Toprak başaan… Süpürge etmiş… süpürgeni de al git… Seni kim ne yapsın? … Öli yiyenin kızi…
Gelin:Beni kimler istemedi ki!!! Ne mühendisler…ne doktorlar…

Kaynana: Hele bunun oturuşuna…Çameş gibi yayıldı…Dersen kaynana o gelin ben…kalk kız kalk çay getir…

Abla Cenab-i Hak iyiligini versin ne güzel atismaymis bu özelliklede kaynananin sözleri cok hosuma gitti:hihi:

dili üç metre… Gelişi İzmit depremi kendisi ğozan tilkisi…:-O

Cenab-i Hak razi olsun abla sayende gece gece cok güldüm senin yüzündende tebessüm eksik olmasin insaAllah
Selam ve Dualarimla.........

Üst Alt