Yeniden Doğuş

• 》》 Biraz mavi , biraz telaş , biraz bahar , biraz sessizlik ,biraz deniz kokusu, biraz huzur , bir parça turuncu ♧ Hoşgeldin Yaz ♧

Bayram

LA İLAHE İLALLAH

Aldığı Beğeniler
51
Takım
Galatasaray
Yârânlarla Sohbet Lazım...

Sizden hayra çağıran, iyiliği emreden ve kötülükten sakındıran bir topluluk bulunsun.Kurtuluşa erenler işte bunlardır. (Al-i İmran, 104)

Feridüddin Attar(k.s.): Cennetteki nimetlerin en büyüğü -Rabbimizin cemâlini seyirden sonra- Allah dostlarıyla sohbet etmektir. Allah dostlarıyla sohbet olmasa cennet neye yarar ki! buyurarak mekanların şerefinin mekandaki dostlarla güzelleşeceğini ifade etmişlerdir.

Ebu'l-Abbas Mürsî (k.s.) Zâhirî ilimlerde âlim bir kimse, sıdk ile evliyânın sohbetinde bulunursa, o kimsenin ilmi artar. buyurmakla ilim sahiplerinin ilimlerinin kendilerini Allah dostlarının sohbetlerin den müstağnî kılmaması gerektiğine işaret buyurmuştur.

Bizimy olumuz sohbet üzeredir. buyuran Şah-ı Nakşibend (k.s.) tasavvufî sohbetlerin ne kadardolu ve verimli olması gerektiğini de ifade etmiş oluyor.

Buradan hareketle; tasavvufî sohbetin gayesi şu beş şeyi temin etmektir diyebiliriz:

1-İtikadı Düzeltmeye Yardımcı Olmak: Ehli Sünnet ve'l-Cemaat inancı doğrultusun dayanlışinanışlardan kaçınmak. Sünnet-i seniyyeye sarılıp her türlü bidat ve hurafeden arınmak.

2-Salih Amellere Teşvik Etmek: Haramları öğretip onlardan sakındırmak, helalleri öğretip teşvik etmek.

3-Güzel Ahlâkı Elde Etmek: Allah ve Rasûlü'nün ahlakıyla ahlaklanma sırrına haiz olmak.

4-Hâlıka Tazim, Mahluka Şefkat Düsturunu Benimsetmek: Yaratılanı yaratandan ötürü sevip şefkat nazarıyla yaratılana bakış.

5-Din-i Mübin'e Hizmet Etme Ruhunu Aşılamak: Himmet kapısı hizmetle açılır.

Tasavvufun gayesi en kısa yoldan kişiyi Rabbine ulaştırmaktır.
Füyûzât-ıİlâhiyenin celbi ve üsve-i hasenenin tesisi için kişiyi Allah'a ulaştıran en kısayol, sohbet, zikir, rabıta ve murakabedir.
Allah'las ohbet ediniz,Allah ile sohbet edemezseniz Allah ile sohbet edenler ile sohbet ediniz"buyrulmaktadır. Bunun gerçekleşmesi ise Kur'an-ı Kerim'i tefekkür ederek okuyup sırlarına nailiyetle mümkündür.
Kimki Rabbi ile konuşmak isterse Kur'an okusun. hadîs-i şerifine dayanarak, Allah dostları Kur'an okurken Ben Rabbimle konuşuyorum içve dış edebine dikkat edeyim derler. Allah ile sohbet etmek isteyenler Kur'an'a yönelsin. Kur'an-ı Kerimi manasını düşünerek okusun.

1. İlaç Gibi Sohbet:

Mürşid-i kâmili le yapılan sohbettir. Mürşid-i kâmil evladının rahatsızlığı ileilgilendiği için kalbî hastalığına göre âyetlerden, hadîslerden uygun reçeteler verir. Mürşid-i kâmilin sohbetine katılanların Bana konuştu,bana ne lazım ise onu söyledi. demelerinin sebebi budur.Onun sohbetindekiler muayene için bekleyen hastalar gibidir.

Ali Ramitanî(k.s.) Mürşit ile yapılan sohbet, misk satan bir kişi ile sohbet etmek gibidir. Misk satıcısı sattığı miskten vermese bile dükkânın güzel kokusu o kimseye sirâyet eder. buyurarak kâmil mürşit huzurunda kişi sussa bile istifade edeceğini ifade buyurmuşlardır.

Hikmet ehli bir zat buyurmuştur ki âriflerin sohbeti kişiyi beş karanlıktan beş aydınlığa çıkarır:

1-Şüphe karanlığından yakîn aydınlığına,

2-Gösteriş karanlığından ihlâs aydınlığına,

3-Gaflet karanlığından zikrullah aydınlığına,

4-Dünya ve süsüne rağbet karanlığından ahirete rağbet aydınlığına

5-Kibir karanlığından mütevazilik aydınlığına çıkarır.

2. Gıda Gibi Sohbet:

Aç olan insan biyolojik yaşamını devam ettirmek için gıdaya ihtiyaç duyar.Kalbin diri kalması için Mürşid-i kâmil dışında salih insanlarla,ilimehli insanlarla, yârânlarla yapılan sohbetler de gıda gibidir.Kişinin ruhu böylece gıdasını almış olur.

Zikri sultaniye dönen
Mâ hevâ nâr turâb binan
Bütün vücut bir dil sanan
Yârânlarla sohbet lazım
(Kalemdar)

Hârisel-Muhâsibî(r.a.) buyurdular ki: Kim cennetliklerden olmayı isterse,salih kimselerle berâber olsun. Kişinin ilaç gibi ve gıda gibiolan sohbetleri çoğaltması lazımdır

3. Mikrop Gibi Sohbet:

Facir, zalim günaha batmış ve günahını başkalarına övünerek anlatanlarla yapılan sohbettir. Onlarla sohbet edenin ruhunu, kalbini mikrop kaplar,hastalanır. Âyet-i kerimeleri ve hadîsi şerifleri anlamaz olur.Âyetlerden, hadîslerden ve Allah dostlarının sohbetinden zevk alamaz olur ve onları inkâra kadar gider. Hakkı batılı, iyiyi kötüyü birbirinden ayıramaz hale gelir. Hakk'tan gafil insanlarla yapılan sohbetler, kalbi öldürücü mikrop üretirler.

Esad-ı Erbili (k.s.) buyurdular ki:

Letaiflere üç şey mani olur:

1- Şeriata muhalif olmak.

2- Kalbi katı gafil ile sohbet etmek.

3- Dünyanın zinetine ve süsüne muhabbet etmek.

Abdulhalik Gucdevanî (k.s.) Gafil insanlarla sohbet etmekten, aslandan kaçar gibi kaç! buyurmuşlardır.

Ahmedb. Âsım Antâkî (r.a.) hazretlerine İnsanların arasına karışıp, onlarla beraber olmak hususunda ne buyurursunuz? denilince Eğer akıllı, heryönüyle güvenilebilen, din ve dünya işlerinde sağlam birinibulabilirsen onunla beraber ol ve arkadaşlık yap. Böyle olmayanlardan,aslandan kaçar gibi kaç. demiştir.

Bâyezîd-i Bistâmî (r.a.)buyurdular ki: İnsana zararı en şiddetli olan şeyin ne olduğunu bilmek istedim. Bunun, gaflet olduğunu anladım. Gafletin insana yaptığı zararı, Cehennem ateşi yapmaz. Yâ Rabbî! Bizleri gaflet uykusundan uyandır. Lütuf ve keremin ile bu duâyı kabûl eyle. Bu duaya günümüzde canı gönülden âmîn demeye öyle muhtacız ki

Büyüklerden birisi der ki:

Elli yıl ibadet ettim ta ki şu üç şeyi terk edinceye kadar ibadetlerimden hiç zevk alamadım:

1-İnsanların rızasını terk edip Hakk'ı razı etme derdine düştüm, ağzımdan Hak dışında hiçbir kelam çıkmadı.
2-Fasıkların sohbetini terk ettim, salihlerin sohbetine sarıldım.
3-Dünya lezzetlerini terk ettim, ahiret tadları almaya başladım.

Necmeddin

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
179
Takım
Diğer
RABBIM razı olsun ve cümlemizi yaranlarla beraber olanlardan eylesin...

Bayram

LA İLAHE İLALLAH

Aldığı Beğeniler
51
Takım
Galatasaray
ORiJiNAL YAZARI : Necmeddin
RABBIM razı olsun ve cümlemizi yaranlarla beraber olanlardan eylesin...

Amin inşellah necmettin kardeşim

Hafız_70

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
6,432
Takım
Fenerbahçe
PAYLAŞIMINIZ İÇİN ALLAH RAZI OLSUN BAYRAM KARDEŞİM

ELLERİNE SAĞLIK

SELAM VE DUA İLE.

menzil_gülü

Ne Mutlu Müslüman olana..

Aldığı Beğeniler
20
Takım
Fenerbahçe
Rabbim cc razi olsun abim,emegine saglik....
dua ve muhabbetle...

CiLeKTiNa

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
8
Takım
Diğer
çok güzel bilgiler hem bu dünyamız hem ahıretimiz için Allah razı olsun

Geceler

Sükut_u Sonbahar

Aldığı Beğeniler
22,175
Takım
Fenerbahçe
Cenab-i Hak razi ve memmun olsun insaAllah Bayram bey kardesim tesekkürler paylasimin icin
Selam ve Dualarimla.......

loreS

"ALLAH dE KaLBiM"

Aldığı Beğeniler
51
Takım
Galatasaray
Allah razı olsun..

Üst Alt