Yeniden Doğuş

• 》》 Biraz mavi , biraz telaş , biraz bahar , biraz sessizlik ,biraz deniz kokusu, biraz huzur , bir parça turuncu ♧ Hoşgeldin Yaz ♧

islamavurgun

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
4
Takım
Galatasaray
Selamun aleyküm, bir konuda geçen "yaratmak" kelimesi üzerine konuyu açma gereksinimi duydum. "Yaratmak" kelimesini kullanabilir miyiz? Bu konu hakkında derin görüşler ne demekte?

Sual: Yapmak anlamında yaratmak kelimesini kullanmakta mahzur var mıdır?

Cevap:
Vardır. Yaratmak, yoktan var etmek demektir. Üç âyet-i kerime meali:

(Yaratmak Allaha mahsustur.) [Araf 54]

(Her şeyi yaratan ancak Allahtır.) [Rad 16]

(Her şeyin yaratıcısı Allahtır.) [Zümer 62, Mümin 62]

İslam âlimleri de buyuruyor ki:

Allahü teâlâ, hayat, ilim, semi, basar, irade, kudret sıfatlarından kullarına biraz ihsan etti. Ama, yalnız üç sıfatı kendine mahsustur. Bu üç sıfattan hiç bir mahlukuna vermedi. Bunlar, kibriya, gani olmak ve yaratmak sıfatlarıdır. Kibriya, büyüklük, üstünlük demektir. Gani olmak, başkalarına muhtaç olmamak, her şeyin Ona muhtaç olması demektir.

Allahü teâlânın âdeti şöyledir ki; her şeyi bir sebep ile yaratmaktadır. Fakat, sebeplerin, vasıtaların, Onun yaratmasına hiç tesirleri yoktur. Vasıtasız maliktir. Ondan başka yaratıcı yoktur. Bütün varlıkları yoktan var etti. İnsanların ve hayvanların hareketlerini, düşüncelerini, hastalıklarını, şifalarını, hayırlarını, şerlerini, faydalarını, zararlarını yaratan yalnız Odur. İnsan, kendi hareketlerini, düşüncelerini, hiçbir şeyi yaratamaz. İnsanın düşüncelerini, hareketlerini, keşiflerini, buluşlarını hep o icat etmekte, yaratmaktadır. Ondan başkasına yaratıcı demek, cahilce, batıl bir sözdür. (Feraid-ül-fevaid)

Haşiye: "Yaratmak" kelimesinin kullanımı ne derece yanlış ise, kelimenin zıttı olan "yok etmek" kelimesinide aynı demde kullanımı hatalı bir kelimedir. Bu konu hakkında dini hiç bir ritüel beslemeyen Türk Dil Kurumu'nun tanımını aktarıyorum;

Yok etmek: Varlığına son vermek, ortadan kaldırmak, ifna etmek, izale etmek.. Yok Etmek , Varlığa son vermek, sadece Allah'a(c.c.) mahsustur.

Bu konudaki duyarlılığınızdan ötürü şükranlarımı peşinen sunarım..

setre

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
2
islamavurgun cok güzel açıklamışsınız teşekkürler günümüzde cok normal bir kelime olarak insanlar rahatca kullanıyor muhafazan Allah bu kelimeyi kullanmmak şirk oluyor.

Kimileri Sabah evden cıkar müslümandır akşam geldiğinde kafir olur
Kimileri Akşam müslüman girer evine sabah olmuştur ve kafirdir.

Hz.Allah doğru yoldan ayırmasın

Bir_Katre

RAHMETLE ANIYORUZ DEĞERLİ KARDEŞİM

Aldığı Beğeniler
50
Takım
Galatasaray
(Yaratmak Allah'a mahsustur.) [Araf 54]

(Her şeyi yaratan ancak Allah'tır.) [Rad 16]

(Her şeyin yaratıcısı Allah'tır.) [Zümer 62, Mümin 62]

Allah (cc) razı olsun kardeşim ellerine sağlık...

UKBA

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
0
ALLAH RAZI OLSUN. ÇOK MÜHİM BİR KONU DOĞRUSU BENDE BİLDİĞİMİ SANIYORDUM AMA ZITTI OLAN YOK ETMEK KELİMESİNİNDE AYNI MAHİYETTE OLDUĞUNU DÜŞÜNEMİYORDUM BENİ UYANDIRDIĞIN İÇİN TŞK EDERİM ALLAH SENDEN VE SENİN GİBİLERDEN RAZI OLSUN

sbetül

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
1
ALLAH RAZI OLSUN ÇOK HASSAS BİR KONUYA DEĞİNİP BİZLERİ İKAZ ETMİŞ OLUP NE ÇOK SEVABA GİRDİNİZ İNŞALLAH .RABBİM BİLMEDEN YAPTIKLARIMIZI AFFETSİN.

MuhacirEnsar

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
40
Takım
Fenerbahçe
ORiJiNAL YAZARI : Bir_Katre
(Yaratmak Allah'a mahsustur.) [Araf 54]

(Her şeyi yaratan ancak Allah'tır.) [Rad 16]

(Her şeyin yaratıcısı Allah'tır.) [Zümer 62, Mümin 62] [/SIZE]

Allah (cc) razı olsun kardeşim ellerine sağlık...

konyali-kiz

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
8
Bu konu icin ALLAH c.c. senden yüzbinlerce milyarlarca razi olsun kardesim...

Bundan yaklasik bir sene önce sanirim bu portalde bende bu konuyu acmistim ama ben sadece niye kullanyioruz yasak degilmi diye acmistim. sizin gibi aciklamali yazmamistim
Bu konuyu acma gereksinimi duymustum cünkü böyle dini portallere en tanidigimiz kisiler bile bazen "korku yaratti" ya da nebielyim "üzüntü yaratti" gibi kelimeleri kulandiklari icin...

Bana bu konuda bazilari bir hocanin (ismi aklima gelmyior) onun yazisinin eklediler.
O hoca birsey olmaz yada nebileyim kisi bilyiorsa sadece Allah c.c. yaratabilecegini ozaman kelime kullanilabilir ama kullanilmasa iyidirgibi bir aciklamada bana bulundular...

ben bu kelimeyi kullananlardan nefret ediyorum...
insan bile bile söylermi ya...

Üst Alt