Yeniden Doğuş

• 》》 Biraz mavi , biraz telaş , biraz bahar , biraz sessizlik ,biraz deniz kokusu, biraz huzur , bir parça turuncu ♧ Hoşgeldin Yaz ♧

Hekimoglu

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
191
Yurtdışında e itimlerini başarıyla tamamlayan 18 başörtülü ö renci, diplomalarıyla Türkiye'ye döndü. Okudukları ülkelerde baş tacı edilen gençlerin temennisi yasa ın biran önce kaldırılması.
Ayrımcılı a Karşı Kadın Hakları Derne i (AK-DER), başörtüsü yasa ı ve katsayı adaletsizli i nedeniyle Türkiye'de e itim hakları ellerinden alındı ı için e itimlerini yurtdışında tamamlayarak tekrar Türkiye'ye dönen 18 ö renciye İstanbul Florya Sosyal Tesisleri'nde düzenlenen gecede plaket verdi.

Avusturya, Azarbeycan ve Romanya gibi ülkelerde baş tacı edilerek e itimlerini başarıyla tamamlayan ve diplomalarıyla geri dönen genç kızlar, ülkelerinde okuyamamanın buruklu unu ise her zaman yaşayacaklarını söylediler.

Ö retmenlerle aramız çok yakındı

1996 yılında Karadeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni kazanan Emire Topalo lu, başörtüsü nedeni ile okulunu 4. sınıfta bırakmak zorunda kalanlardan sadece biri. Mutlaka bir üniversite bitirmeyi kafasına yerleştirdi ini ifade eden Topalo lu, 2001 yılında e itimine Avusturya Viyana Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde devam etmiş. Bu yıl mezun olan Topalo lu Viyana'daki e itimi sırasında, oradaki ö retmen ve ö renci arkadaşlarından büyük yakınlık gördü ünü söyledi. Türkiye'deki uygulamayı anlattı ında arkadaşlarının hayretler içinde kaldı ını ifade eden Topalo lu, "Yabancı arkadaşlarım Türkiye'deki yasa ı Tanzanya'da bile görülmeyen bir hak ihlali olarak de erlendiler"şeklinde konuştu.Topalo lu, ümitlerini yitirmedi ini AK Parti hükümetinden yasa ı kaldırmayı beklediklerini söyledi.

Türkiye bu yasaktan kurtarılmalı

Geceye katılarak ö rencilere olan deste ini ortaya koyan ENSAR Vakfı Başkanı Ahmet Şişman, başörtüsü yasa ının insan haklarını hiçe saymak anlamına geldi ini söyledi. Yasa ın, siyasal ve toplumsal mücadele ile ortadan kalkabilece ini ileri süren Şişman, "Yasak var diye oturmak olmaz. Bu kızlarımız da oturmadılar. E itimlerini yurdışında tamamlayarak alınlarının akıyla ülkelerine döndüler "dedi.

Tüm İlahiyat Fakülteleri ve Yüksek İslam Enistütüleri Mezunları Derne i (TİYEM-DER) Başkanı Selahattin Yazıcı da hukuki hiç bir dayana ı olmayan başörtüsü yasa ının, bugüne kadar binlerce ö renciyi okullarından kopardı ını söyledi. E itimciler Birli i Sendikası Genel Başkanı Ahmet Gündo du da bir çok alanda önemli gelişmenin yaşandı ı Türkiye'nin, başartösü yasa ından kurtarılması gerekti ini kaydetti. Geceye ev sahipli i yapan AK-DER Başkanı Dr. Hava Kaplan yasakların karşısına dikilmek için AK-DER çatısı altında biraraya geldiklerini ve mücadeleye haklarını alana kadar devam edeceklerini ifade etti. İHH Kadın Kolları Başkanı Av. Gülden Sönmez de, hedeflerinin üniversite veya diplomanın çok ötesinde Allah'ın rızası oldu unu kaydetti. Hayat Vakfı'ndan Zehra Yi it'te başarılı ö rencilere birer altın hediye etti.

Bizim için okulun kütüphanesini mescit yaptılar

Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi mezunu olan Aysun Koral'ı da ne katsayı engeli ne de başörtüsü yasa ı durduramadı . Okumak için Azarbeycan'a giden Aysun Koral, Baku Devlet Üniversitesi Psikiyatri Bölümü'nden bu yıl mezun oldu. Koral, Azarbeycan'da Türkiye'de yaşadı ı sıkıntıların hiçbiriyle karşılaşmadı ını belirterek "Arkadaşlarım ve ö retmenlerimin başörtülü ö rencilere yardımcı olmak için adeta çırpınıyorlardı" dedi. En büyük deste i okul dekanından gördüklerini belirten Koral, "Okul idaresi bize kütüphaneyi mescid olarak kullanma izni verdi. Dekanımız sürekli bize, siz bizim de çocuklarımızsınız, sizi mezun olduktan sonra ülkenize güzel anılarla göndermek istiyoruz diyordu"şeklinde konuştu.

YÖK engelini azimle aştılar

YÖK engelini sergiledikleri azim ve kararlılıkla aşan ö rencilerden Ayşe Irmak, Azarbeycan Üniversitesi'nde matematik ö retmenli i bölümünü bitirdi. Türkiye'de İnönü Üniversitesi Tekstil Mühendisli i'ni kazandı ını ancak başörtüsünden dolayı kaydını yaptıramadı ını ifade eden Irmak, " Kendi ülkemde okuma imkanı bulamayınca Azarbeycan'a gittim ve matematik ö retmenli i bölümünü bitirdim. Bundan sonra mesle imi ülkemde devam ettirmek istiyorum" dedi. 1996 yılında Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni kazanan Asuman Kayhan'da, 2. sınıfta iken yasak nedeniyle okulunu bırakmak zorunda kalanlardan. E itimini Romanya'daki Oradya Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayan Kayhan, doktor olarak Türkiye'ye döndü. Yurdışında kendisine gösterilen yakınlı ı ölene kadar unutmasının mümkün olmadı ını belirten Kayhan "Gitti im ilk günden beri okulumdaki arkadaşlar bana çok sıcak davrandılar. Beni baş tacı yaptılar. Ö retmenlerim ise bana namazımı kılmak için kendi özel odalarının kapısını açtılar. Bunu ölene kadar unutamam" diye konuştu.

Yeni Şafak

Üst Alt