Yeniden Doğuş

• 》》 Biraz mavi , biraz telaş , biraz bahar , biraz sessizlik ,biraz deniz kokusu, biraz huzur , bir parça turuncu ♧ Hoşgeldin Yaz ♧

Maximillian

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
3
HARAM OLDUGUNU BİLMEK İNSANA YETMİYOR.BUGÜN HARAM SINIRI YORUMLARLA BELİRLENİYOR FAİZ HARAM MI ,ÇEKİLİŞ ,SAYYISAL ,MİLLİ PİYANGO...VS VS.PEKİ BUNDA ÖLÇÜT NE OLMALI GERÇEKTEN HARAM DEDİGİN ZAMAN İNSANLARI BUNDAN UZAKLAŞTIRABİLİYORMUSUN.VEYA DAHA AÇIK BİR İFADE İLE İÇİMİZDE BU YORUMLARI YAPAN ARAKADAŞLAR ÖMÜRLERİNDE HİÇ ŞANS OYUNU OYNAMAD MI YA DA OYNAMIYOR MU?? NE KADAR SAMİMİMİYİZ.

YALNIZ EMİR BELLİ ALİ İMRAN SURESİNDE Şarap, kumar, dikili taşlar (putlar), fal ve şans okları birer şeytan işi pisliktir, bunlardan uzak durun ki kurtuluşa eresiniz. BU KADAR AÇIK ANACAK YİN DE KUMAR NEDİR FAL OKLARI NEDİR DİKİLİ TAŞ NEDİR BENCE ÇOĞUMUZ BİLMİYORUZ.BİLMEDİGİMİZ İÇİN DE ZAMAN ZAMAN CANIM HARAM DEGİLDİR DEYİP LOTO TOTO OYNDIGIMIZ OLUŞTUR.

bilmek yada bilmemek

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
1
Milli Piyango bileti kesinlikle haramdım.Çünkü kumardır.Hasbi kardeşime kesinlikle katılıyorum ve paylaşımı için teşekkür ediyorum.

Haram kazanç elede eden insanlar, hiç düşünülmeden rahatlıkla harcama yaparlar.Bu yolla kazanılan para da çabuk biter.Çünkü içinde emeği,alın teri yoktur.Tabiri, caizse taş atıp kolu ağrımadı.

Öte yandan da helal kazanç kolayca harcanamaz, birtakım gereksiz şeyler ihtiyaç olarak görülüp de müsrifçe para kullanma sorumsuzluğuna yönelinemez. Çünkü helal kazanç çok zor elde ediliyor. Asla kolayca ele geçirilemiyor. Elbette zor elde edilen şeyler zor harcanacak, elden çıkarılırken defalarca düşünülüp tartılarak sarf edilecektir. Doğrusu da budur.Kısaca helal kazancın bedi bereketi fazladır.

Ben helal kazan konusunda bir kaç hadis buldum ve paylaşmak istedim.
Allah herkese helal kazanç nasip etmesi dileğiyle...

-Helal ve temiz nafaka yeyin ve sâlih ameller işleyin. (Mü’minun 51)

Allahu Teala ayet-i celilede salih amelden evvel helal nafaka yemeyi emretmiştir.

-Ey iman edenler! Size verdiğimiz rızıkların temiz olanlarından yeyiniz. Eğer siz yalnız Allah’a kulluk ediyorsanız ona şükredin. (Bakara 172)

-Ey insanlar, bütün arzdaki nimetlerimden helal hoş tertemiz olarak yeyin. Yediğiniz şeyler pis, mülevves, şunun bunun hakkı geçmiş, tab’an ve şer’an memnu veya şüpheli şeyler olmasın! Helalinden kazanın! Haram, pis, şüpheli şeylerden sakınınız, onlara tenezzül etmeyiniz! (Bakara 168, Elmalılı Tefsiri)

Peygamberimiz bir hadis-i şeriflerinde şöyle buyurur.

-Helal nafaka aramak her müslümana farzdır.

Onur

Geliştirici

Aldığı Beğeniler
4,846
Takım
Galatasaray
BANA NE YA MİLLİ PİYANGODAN HEM ALSAMDA ÇIKSA BİLE PARAYI ALMAM BELKİ BU DÜNYADA RAHAT OLUR AMA ÖBÜR DÜNYADA HİÇ DE RAHAT OLACAĞINI ZANNETMİYORUM.:(

fzehra

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
1,490
Dünyadaki müslümanlara gönderilen Kumar Oyunları hakkındaki bildiriye cevap verir misiniz?

CEVAP

Dinimizde bir şeyin haram ve küfür olduğu dört delil ile bilinir. Bunlar Kitab, Sünnet, İcma ve Kıyastır. Bundan başka delil yoktur. Gönderilen bildiride çeşitli kumar oyunlarının kağıt sayısından dolayı haram veya küfür olduğu bildiriliyor. Halbuki İbni Abidin hazretleri buyuruyor ki:

(Oyun ile vakit geçirmek, tavla, 14 taş ve benzeri oyunlar tahrimen mekruhtur. Bunlar, para ile, mal ile yapılırsa kumar olur, haram olur.) [R. Muhtar c.5, s.253]

Demek ki, ne çeşit oyun olursa olsun, çayına bile olsa, oynanınca haram, parasız oynanırsa tahrimen mekruhtur. Hiçbir kitapta, kumar oynayan dinden çıkar diye yazmaz Bildiride, (Pişpirik oynarsan 54 farzla oynarsın, tavla oynarsan islamın 32 şartı ile oynarsın) gibi indi görüşler vardır. Dinimizde rakamlar üzerinden manalar çıkarmak doğru değildir. Amerika da peygamber olduğunu söyleyen R.Khalife isimli bir din düşmanı da, 19 rakamının kutsallığından bahsetmiştir. 19 rakamı üzerine başka numara döndürenler de olmuştur.

İslamın şartı 32 değil, beştir. Dominodaki sayılar farsçadır. Yahudilikle, Hıristiyanlıkla bir ilgisi yoktur. Abdestin farzı Hanefi de dört ise de, diğer mezheplerde farklıdır.

Böyle bildiriler, ya yabancıların bir oyunu veya cahil kimselerin bir düzmesidir. Kumarın haram olduğu edille-i şeriyye ile de sabittir. Rakamlara göre haram olduğunu söylemek çok yanlıştır. Kumar oyunları, bildiride açıklanan rakamlarla değil de, başka rakamlarla oynansa haram olmaktan çıkacak mıdır? Elbette çıkmaz. Hurafelerden uzak durmak gerekir.

Büyük ikramiyeli yarışmalara katılıp oradan kazanılacak parayı yemek caiz midir?

CEVAP

Para vermeden yarışmaya katılma imkanı varsa mahzuru yok. Az da olsa para veriliyorsa kumar olur, haram olur.

Okey, kağıt vs. gibi oyunlar, çayına veya vakit geçmesi için oynandığında günah olur mu?

CEVAP

Çayına oynamak da kumardır ve haramdır. Bu oyunları oynamak tahrimen mekruhtur. Devamlı oynanırsa haram olur. Oyun oynamak malayanidir, boş iştir.

İnsan, dünyaya oyun ve eğlence için gelmemiştir. Dünya iş ve kazanç yeridir. Dünya ahiretin tarlasıdır. Burada ne ekilirse, ahirette o biçilecektir. Boş vakit fırsat ve ganimettir. Faydalı iş yapmadan vakit geçirmek vakti öldürmek olur. Dünyada yapılan her işin, her nefesin hesabı kıyamette sorulacaktır.

Hadis-i şerifte buyuruldu ki: (Kıyamet günü, herkes ömrünü ve gençliğini nerelerde geçirdiğinden, malını nereden kazanıp nerelere harcadığından ve ilmi ile amel edip etmediğinden sorguya çekilecektir.) [Tirmizi] Ömür, ilim, mal ve beden, Allahü teâlânın kullarına verdiği bir sermayedir. Bu sermayeyi Allahü teâlânın bildirdiği yerlerde harcamalıdır. Vakit geçtikten sonra pişmanlığın faydası olmaz. Onun için gençliğin, malın, sağlığın kıymetini bilmeli, dünyada ahireti kazanacak işler yapmalıdır.

Hadis-i şerifte buyuruldu ki: (Beş şeyden önce beş şeyin kıymetini bil! İhtiyarlıktan önce gençliğin, hastalıktan önce sağlığın, meşguliyetten önce boş vaktin, fakirlikten önce zenginliğin ve ölümden önce hayatın kıymetini bil!) [Ebu Nuaym]

Peygamber efendimiz, tavla oynayan bir grup insana buyurdu ki:

(Oyunla meşgul olan el ve kalblere, boş ve bâtıl sözlere yazıklar olsun!) [Beyhek

İctihad kapısı kapalı deniyor. Örneğin günümüzde ortaya çıkan bazı oyunlar, at yarışı, loto ve diğer konular hakkında dinimizin bildirdikleri söylenirken kıyas ya da icma mı yapılmış oluyor yoksa İslam âlimlerinin bildirdikleri vasıtasıyla mı hüküm veriliyor?

CEVAP
Kumarı tarif etmişler, adına loto de, toto de, piyango de, at yarışı de, fark etmez yani yeni bir şey yok. Kıyas falan yapılmıyor. İçki, kumar ve diğer haramlar isim değiştirse de yine haramdır. Bunlar için yeni ictihada ihtiyaç yoktur.

Rumeysa

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
2,483
Takım
Galatasaray
(Kıyamet günü, herkes ömrünü ve gençliğini nerelerde geçirdiğinden, malını nereden kazanıp nerelere harcadığından ve ilmi ile amel edip etmediğinden sorguya çekilecektir.) [Tirmizi] Ömür, ilim, mal ve beden, Allahü teâlânın kullarına verdiği bir sermayedir. Bu sermayeyi Allahü teâlânın bildirdiği yerlerde harcamalıdır. Vakit geçtikten sonra pişmanlığın faydası olmaz. Onun için gençliğin, malın, sağlığın kıymetini bilmeli, dünyada ahireti kazanacak işler yapmalıdır. Hadis-i şerifte

Maximillian

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
3
KONUYA DAHA AÇIKLIK GETİRMEK İÇİN ŞU İBRETLİ KISSAYI OKUYALIM LÜTFEN.

BİRZAMANLAR, Doğunun şehirlerinden birinde, zengin ve varlık bir adam ölmüş. Haberciler ve tellallar şehrin sokaklarına yayılıp halka şöyle seslenmişler:
Ey ahali! Bildiğiniz gibi Veli Ağa vefat etti. Önemli bir vasiyeti var. Ahiret hayatına alışabilmek için yardımcı arıyor. Kim mezarda geçireceği ilk gecede ona eşlik ederse, Veli Ağanın servetinin yarısı kendisine verilecektir.

Tellalların onca bağırıp çağırmalarına rağmen, kimse bu ilginç teklife talip olmaya cesaret edemedi. Akşama doğru, şehrin en fakir adamlarından biri olan hamal, bakmış ki, elinde mal olarak bir küfe ve ipten başkası yok. Hamal olarak yatar, ağa olarak kalkarım diyerek koşmuş ve diri diri mezarda gecelemeye talipli olmuş.

Ertesi gün, genişçe bir mezar kazmışlar. Bir tarafına iyice kefenlenen Veli Ağayı bir tarafına da hamalı yatırıp mezarı kapatmışlar.

Az sonra sual melekleri çıkıp gelmiş. İkisi de artık bize emanet diye aralarında konuşuyorlarmış. Biri:

Öyle de.. demiş. Zengin olan zaten burada kalıcı, önce şu hamaldan başlayalım.

Öteki melek bu teklifi makul görmüş ve hamalın baş ucuna gidip sorguya başlamışlar:

Dünyada malın mülkün var mıydı?

Alay etmeyin demiş hamal. Sırtımdaki küfeden ve ipten başka bir şeyim hiç olmadı benim.

Öyleyse söyle bakalım demiş melekler. O küfe ile ipi hangi kazançla nasıl aldın?

Hamal başlamış anlatmaya:

Beş kişinin malını on kuruşa taşıdım. İkisini yedim sekizini sakladım. Ertesi gün de aynı işi yaptım. Böyle böyle para biriktirdim. Yemedim içmedim, ucuza taşıdım ve bunları aldım.

Melekler:

Olmadı demişler. Olmadı hamal efendi. Falancadan aldığın para hak ettiğinden çok azdı. Biz bunun hesabını ondan soracağız. Filancaya da çok ucuza taşımıssın, bunun da hesabını ondan soracağız

İyi ama.. demiş hamal. hakettiğim parayı isteseydim, bana taşıtmazlardı ki...

Sen merak etme demiş melekler. Nasıl olsa ikisi de buraya gelecek, o zaman biz sorarız bunların hesabını.

Ve sorguya devam etmişler:

Sen bir daha söyle bakalım. Kazandığının ne kadarını yedin, ne kadarını biriktirdin?

Vallahi demiş hamal. Genelde hep yarı yarıya... On aldıysam beş sakladım, beş yedim. İki kazandıysam, birini kenara attım.

Olmadı demiş melekler. Bu iş hiç olmadı. Sen hem kendinin hem de çoluk çocuğunun boğazından kısmışsın. Hem kendi nefsine, hem de onların nefislerine zulmetmişsin. Bu günahtır bilmez misin?

Hamal ne cevap vereceğini düşünürken kan ter içinde kalmış. Ve bütün bir gece melekler sormuş o kıvranmış, melekler sormuş o kıvranmış.. Nihayet sabah olmuş ve mezarı açıp onu dışarıya çıkarmışlar.

Hamal bakmış, kadı efendi dahil bütün şehir kabrin başına toplanmış. Hatta mehter takımı bile hazır bekliyor.

Kadı, mezardan kendisini dışarıya atan hamala:

Afferin hamal efendi, kimsenin cesaret edemediği bir işi yaptın. Ama mükafatını da göreceksin. Artık zengin bir adamsın.

Halkan bir alkış ve Yaşasın kopmuş.

Hamal:

İstemem! İstemem! Vallahi istemem! diye bağırmış. Ben, bir iple bir küfenin hesabını sabaha kadar veremedim. Onca servetin hesabını nasıl veririm. Kim isterse o alsın. Hesabını da alan versin! ?

konyali-kiz

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
8
BENI BILGILENDIRDIGIN ICIN TEEKKÜ EDERIMSIFADERYASI

LOTTONUN KESINLIKLE HAAM OLDUGUNU ZATEN BILIYOUM YANI BEN SADECE MERAK ETMISTIM KUMAA GIRIYO ONDANMI HARAM DIYE

VE 500 BIN YTL YAISMASI GIBI YARISMALARA VERDIGINIZ CEVAPLARDAN TESEKKÜRLER ALLAH RAZI OLSUN

Üst Alt