Yeniden Doğuş

• 》》 Biraz mavi , biraz telaş , biraz bahar , biraz sessizlik ,biraz deniz kokusu, biraz huzur , bir parça turuncu ♧ Hoşgeldin Yaz ♧

yasemin

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
4
anam gülmekten öldüm ben yawwww :D
HASBİ hayırdır ablam bu uşak merakı nerden çıktı 8o
varsa bi durum yapalım açık oturum :D
Uşak hım ben uşaklıyım ama aşıklar diyarı oldu unu musabtan duyuyorum aslında nerden çıkarıyo bunu bilmiyorum sanırım kendisi muazzam şekilde aşık olmalı :D
Ben buralıyım ama herkes bilir ben hiç sevmem burayı belkide çok yer gezdi im içindir bilemiyorum..
işte klasik bir şehir evlerin çatıları kırmızı tu ladan, boyalı,güneş enerjili....vs.vs.
bir tane mecburiyet caddesi var kimi ararsan o caddede bulabilirsin kardeşim :D
İnsanları tanırsan çok iyidir ama tanımazsan buz gibidir :D
bunlar acı gerçekler ;(
Evet hayrunnisa ve musab uşak ilinin şekerparelerinden dir,karun hazinesi burda ama onların yanında hazinenin lafı bile olmaz çünkü onların dostlu unu kazanmak hazineden bile de erlidir(tabi benimde)kemküm yani.. :D
adresini özelden yolla sana elca ızlarımla yaptı ım tarhanadan yollarım ve ırmızanı taze tarhana çorbasıyla geçirirsin. :D.
bu arada buranın haşhası da meşhurdur
gogle den girersen uşak hakkında bütün detayları ö renirsin inşaallah
selam ve dua ile...

H

hayrunisa

Guest
ablam bu kadar kötülrma yaww usagımızı.

eslemcim aşıkalr diyarıdır. onun için uşşak tı ama üşengeç toplumuz malum kelimelrin anlamlarını kısaltmada üstümüze yok. :D

taaa öncelerden uşşakta aşıklar çokmus ama sizin bildiginiz aşıklardan degil bunlar. hani saz şairleri olur ya karşılıklı oturup atışırlar işte onlardan. onun için aşıklar diyarıdıdır. bilmeyenler utansın. :p

karun hazineleri burda evet. aramadım peşine de düşmedim karuna yaramayan hazine bana mı yarayacak diye düşündüm :p (kedi uzanamadıgı ci ere pis dermiş hesabı bişte :Danlayın )

abla hasbi kardes gelemez sen tarhanayı bana yap :D şu ramazan geçsin senin tarhana çorbanın tadına bakalım birde. benimki kadar güzel oluyor mu :D

yasemin

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
4
Utanmalısın hayrunisa bi kızın yedi eve faydası vardır :D
sen geleceksin hem pişircen hem yicen ben biliyon yaşlı ve hasta bir kadınım X(
Hoş sen gelene kadar dünya kaç kez dönecek bakalım :D
İbibikler öter ötmez gel gayrı =)

yasemin

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
4
Buyur hasbi...

UŞAK İLİ
1953 yılında il olan Uşakın tarihi, milattan önce 4000li yıllara kadar uzanmaktadır. Günümüze kadar pek çok kültüre ev sahipli i yapmış, do al, tarihi ve turistik do al güzelliklere sahip olan, Ege Bölgesinin tam ortasında İzmirAnkara karayolu üzerinde bulunan Uşak, bulundu u konum ve çevresini kuşatan iller itibariyle ulaşım ve yerleşime elverişli, bir sanayi şehridir.

NÜFUS

İl merkezi resmi rakamlara göre 137 bin olmakla birlikte belediyemiz tarafından hizmet götürülen ev ve işyeri aboneleri bazında fiilen 180 bin nüfusa sahiptir.

Merkezdeki bu nüfusu itibariyle, komşu illerden ve Ege bölgesindeki pek çok ilden daha kalabalık bir kenttir.

İçinden İzmir-Ankara karayolu geçen, İzmir, İstanbul, Ankara demiryolları üzerinde bulunan faal olmasa da talep halinde her an kullanılmaya hazır havaalanı bulunan Uşak, komşu illere ba lı olmakla birlikte Uşaka çok daha yakın bir mesafede bulunan Selendi, Gediz gibi ilçelerin de fiili il merkezi konumundadır. Zira bu yerleşim alanlarında yaşayan insanlarımız resmi ve zorunlu işleri dışındaki tüm işlerini, alışverişlerini Uşak il merkezinde karşılamaktadır. Şehirlerarası ve ilçeler arası otobüs terminalimizden söz konusu ilçelere günde onlarca sefer düzenlenmesi bu fiili durumun bir göstergesidir.

UŞAK İLİ EKONOMİSİ

Cumhuriyet döneminde gerek hizmet gerekse istihdam oluşturacak ciddi ve önemli bir devlet yatırımının bulunmadı ı şehrimizde, sanayi tamamen özel teşebbüsün girişimleriyle bugünkü konumuna ulaşmıştır.

Özel sektör girişimleriyle gelişmiş ekonomisiyle önemli üretim alanlarında söz sahibi olan Uşakta, tekstil, deri ve seramik konusunda büyük yatırımlar vardır.

İlimizde iki büyük organize sanayi bölgesi bulunmaktadır. Bunlardan birisi Uşak Denizli karayolunun 8. kilometresinde bulunan Deri Organize Sanayi bölgesi, toplam 2.596.519 m² lik bir arazi üzerinde kurulu bulunmaktadır. 05.09.1996 tarihinde bölgenin altyapı inşaatına başlanılmış olup, bölge içi yol inşaatları, içme ve kullanma suyu inşaatları ve yolların döşenme işi tamamlanan bölgenin arıtma tesisi de kullanıma hazır hale gelmiştir.

Uşak İlinin genel ekonomik yapısı esas itibariyle sanayiye dayanmaktadır. Zira, ilçeler dahil tarımsal amaçlı kullanılabilen alan ancak 242.114 hektardır ve sulanabilir arazinin az miktarda (13.477 hektar) olması sebebiyle il tarımında büyük bir gelişme gözlenmemiştir.

Bu nedenle halkın müteşebbis gücünün de tesiri ile zaman içersinde sanayiye yönelme olmuştur. Bunun en bariz örne i ülkemizde ilk şeker fabrikasının Nuri Şeker öncülü ünde mahalli müteşebbisler eliyle Uşak'ta 26 Kasım 1926 tarihinde kurulmuş olmasıdır.

Uşakta tekstil, dericilik ve seramik sektörleri lokomotif rolündedir. İl ekonomisinin büyük potansiyelini, bu üç ana sektör oluşturmaktadır. Bunlardan dericilik zig deri, deri konfeksiyon şeklinde gelişmiştir:

DERİCİLİK:

Dericilik sektöründe daha önceki yıllarda yaşanan krizin olumsuz etkileri yavaş yavaş ortadan kalkmaktadır.

Deri organize bölgesinde günün şartlarına göre yeniden yapılanan firmalar daha önceki kapasiteleri olan yıllık 35 milyon adede ulaşılmaya çalışmaktadır.

Mevcut potansiyeli arttırmak için son yıllarda kurulu tesisler ilave makine parkı ile genişletilirken yeni ve modern tesisler de kurulmaktadır. Gerek yeni kurulan tesisler gerekse yeni ilavelerle geliştirilen tesislerin büyük ço unlu u teşvik belgelidir.

TEKSTİL:

Neredeyse 100 yıldan bu tarafa Türkiyede tekstil sektörünün merkezleri arasında yer alan Uşakta pelüş battaniye, pamuklu dokuma, iplik imalatı il ekonomisinde önemli yer tutmaktadır. Şehrimizin ihracat kalemleri arasında önemli yer tutan tekstil sektöründe;

1- Pamuklu dokuma (tülbent, mermerşahi, kaput bezi patiska, astarlık)

2- Apre, boya baskı

3- Pamuk İpli i

4- Halı, Kilim, battaniye ipi

5- Pelüş battaniye

6- Makine kilimi ve halısı, gibi ana imalat ve üretim grupları bulunmaktadır.

Organize sanayi bölgesinde çok sayıda büyük tekstil firması şehir ve ülke ekonomisine önemli katkılar sa lamaktadırlar.

SERAMİK:

Sanayimizin üçüncü ana sektörü seramiktir. Üç büyük seramik fabrikası da her geçen gün kapasitesini artıran sektörler arasında yer almaktadır.

Yıllık kapasiteleri 28 milyon m²/yıl olan üç tesis faaliyet göstermekte olup istihdama önemli katkılarda bulunmaktadırlar. Do algazın şehrimize gelmesiyle üretim maliyetleri konusundaki haksız rekabetin ortadan kalkmasıyla seramik sektöründe hızlı bir yükselme görülmektedir.

İLÇELERİN İL EKONOMİSİNE KATKILARI:

Karahallı ilçesi pamuklu dokumacılık alanında ekonomik de er üretirken, Banazda ise daha çok tarım a ırlıklı bir ekonomik yapı yerleşmiş olup, meyvecilik de hayli gelişmiştir. Ayrıca ilçede un fabrikası, seramik fabrikası, mısır nişastası fabrikası ve ahşap emprenye fabrikası gibi sanayi tesisleri de mevcuttur. Bunların il ekonomisine katkıları dikkate de er ölçüdedir.

Eşme, Ulubey ve Sivaslı ilçelerinde ise tarım ön planda gelmektedir. Eşme ilçesinde tarımın yanı sıra elde kilim dokumacılı ı oldukça yaygındır. Sivaslı ilçesinde ise son yıllarda çilek üretiminde hızlı artışlar vardır.

ŞEKER FABRİKASI

26 Kasım 1926 tarihinde kurulan Türkiyenin ilk şeker fabrikası bugün hala faaliyette olan bir fabrikasıdır. 2004 yılı verilerine göre, 4400 hektarlık alanda 10 bin çiftçi pancar ekimi yapmakta, fabrikada 500 civarında personel çalışmaktadır. 3 ay süren kampanya boyunca 170 bin ton şeker pancarı işlenmekte, yaklaşık 25 bin ton kristal toz şeker üretilmektedir. Ayrıca üretim sonunda yan ürün olarak 8 bin ton melas ve 60 bin ton yaş küspe elde edilmektedir.

ULAŞIM

KARAYOLU

İlimiz Ankara-İzmir E 96 karayolu üzerinde yer almakta olup Ankaraya 371 km. İzmire 211 km. mesafededir. Şehir içinden geçen bu yolda duble yol çalışmaları devam etmektedir. Şehir merkezinde yer alan otobüs terminalinden Türkiyenin bütün illerine ulaşım sa lanmakta, şehir içi toplu taşımada belediye denetimli minibüsler hizmet vermektedir.

DEMİRYOLU

Türkiyede demiryolundan ilk faydalanan illerden birisi olan Uşakta İzmir Afyon ba lantılı demiryolu, yolcu taşımacılı ından daha fazla yük taşımacılı ı için önemli bir konumda bulunmaktadır. Sanayi kuruluşlarından özellikle seramik sektörü demiryollarından faydalanmaktadır.

HAVAYOLU

Uşakta 1998 yılında tamamlanarak hizmete giren ancak, çeşitli nedenlerle uçuşlara kapatılan havaalanının yeniden çalışır duruma getirilmesi için kamuoyunda büyük bir beklenti vardır.

Havaalanının Afyon, Denizli, Kütahya gibi komşu iller tarafından da kullanılarak bölge havaalanı haline getirilmesi, Uşak Havaalanının yeniden açılması için rasyonel bir yaklaşım olarak gözükmektedir.

TARİHİ, DOĞAL VE TURİSTİK VARLIKLAR

Tarihi milattan önce 4000lere kadar uzanan Uşakta bu uygarlıklara ait pek çok kalıntı bulunmaktadır. Bir kısmı ilçelerde bulunan tarihi de erlerimizden belki de en önemlisi dünyaca ünlü Karun hazineleri Uşak Arkeoloji Müzesinde sergilenmektedir. Bu döneme ait pek çok eserin sergilendi i Müze, yerli ve yabancı turistler ziyaret edilmektedir.

Cılandıras köprüsü, Selçikler ve Sülümenlideki eski dönmelere ait kalıntılar, Ulubey Kanyonları, Ulu cami, Burma cami, eski Uşak evleri, hamambo azı ve örencik termal tesisleri gibi do al ve tarihi güzellikleriyle Uşak aynı zamanda bir turizm şehri olmaya da adaydır.

Şehrimizde Kültür ve Turizm Bakanlı ı belgeli oteller ve belediye ruhsatlı oteller bulunmakta, bunlardan, Grand Uzcan, Şahlan, A ao lu, Otel Dülgero lu, Otel On Aslan, Otel Çardak iki yıldızlı oteller arasında yer almaktadır.

KENT YAŞAMI

4000 kişilik açık hava tiyatrosu, oda tiyatrosu, paint ball sahası, kapalı halı sahası, yüzme havuzu, tenis ve basketbol sahaları, piknik ve dinlenme alanlarıyla kent yaşamında ayrı bir yeri olan Ilıcaksubaşı belediyemizin her geçen gün yeni bir tesis ilave etti i, kültür, sanat ve spor kompleksi olarak Uşaklıların ihtiyacını karşılamaktadır.

Çeşitli semtlere yapılan çocuk oyun alanları, çim sahalar, park ve bahçelerin sayısı da her geçen gün artmaktadır.

Teşvik kapsamında olan ve önemli yatırımlara ev sahipli i yapan ilimiz, sanayisi ve yerleşim alanlarıyla gelişip ve büyümekte; tarihi, do al güzellikleri ve konukseverli iyle görülmeye de er güzel bir şehirdir....
(miş) :D

Ş

ŞEVVAL

Guest
ya çok güzel şeyler yazmışsınız..şu uşşak a bi ben gelemedim ya..ama bir gün gelicem hayrunisa ablayı görmeye nimesay abla senide görerim:)ama musab abiden allah korusun..malum kendisi çok iyi bir insandır bana iyiliklerini bulaştırır diye hiç görmemek en iyisi:)ya uşaklılar iyimi bilemem ama sizler çok iyisin gerçekten ..inş di er uşaklılar da öledir dicem ama heryerde iyi de kötü de vardır..çok şükür bize iyileri rast geldi:)nese fazlaz uzatmayalım sizi seviyom ya iyiki varsınız uşşaklılarım benim:)hayrunisa abla tarhana çorbanı be enmessem karışmam:)

yasemin

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
4
Bizde sizi seviyoruz ŞEVVAL"İM :p
Evet her memleketin iyiside var kötüsüde Rabbim bizleri iyilerle karşılaştırsın iyiler kervanına katsın inşaallah..
E er uşak "a gelirde beni görmeden gidersen eh o zaman vay haline gerisini sen düşün gali :D

ExELaNcE

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
13
tarhanasıyla(bu arada hiç sevmem-kokusundan tiksinirim)meşhur olan küçük moskova'yı(pardon)uşşak ilimizi az çok tanıdık.. isterseniz şimdi sıra büyük moskowaya yani izmirimize dönelim =)

Ş

ŞEVVAL

Guest
Orjinal Yazarı nimesay
Bizde sizi seviyoruz ŞEVVAL"İM :p
Evet her memleketin iyiside var kötüsüde Rabbim bizleri iyilerle karşılaştırsın iyiler kervanına katsın inşaallah..
E er uşak "a gelirde beni görmeden gidersen eh o zaman vay haline gerisini sen düşün gali :D
güzel duan için amin abla..
zaten seni görmeden olur mu abla ..gerçi tanımıyorum ama..yüssüzüm ben gelirim merak etme:)

yasemin

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
4
Teessüf ederim EXELANCE...
Sevmiyoruz dedikse o kadar da de il yani...hele hele tarhanamıza laf ettirtmem :D
şu mübarek ay da sıcacık bir tarhana çorbası midene girse şifadır sifaaaa :D
Büyük şehirlerden nefret edrim ıyyyyyyy :D
Adım yudum başı para,ulaşım zor,allahın suyu bile parayla yaw :D
Komşuluk ilişkileri yok herkes burnunun dibindekini tanımaz X(
İzmiri günü birlik gezecen ve uşak"a geri döneceksin ve hemen sıcacık bir TARHANA çorbası içeceksin of demeyin o zaman keyfimize :D

ExELaNcE

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
13
ya nimesay şu tarhana lafını bile duymak beni uşşaktan soguttu..ikide bir tarhana demeyin yahu :O

sevmiyorum napim..

bu arada büyük şehirler hakkındaki görüşlerin dogru tespitler..her şey para..ama oralarında güzellikleri ayrı...gün bilik izmire gelinmez..bitiremezsin... :)

Üst Alt