Yeniden Doğuş

• 》》 Biraz mavi , biraz telaş , biraz bahar , biraz sessizlik ,biraz deniz kokusu, biraz huzur , bir parça turuncu ♧ Hoşgeldin Yaz ♧

Gülistan

İMAM HATİP'Lİ

Aldığı Beğeniler
25
Takım
Diğer
Sevgider dostlarım bir konuda sizlerin değerli bilgilerinize ihtiyacım var yardımcı olursanız sevinirim.4yaşında bir kızım var.kendisi çok zeki ayrıca meraklı.elimden geldiğince namaz surelerini mahreçli ve anlamlarıyla öğrettim.şükür Allah'ıma büyük sorun şu ki"ALLAH'I GÖRMEK ONUNLA RESİM ÇEKİNMEK İSTİYOR.ona Allah'ı kendi yaşına göre nasıl anlatabilirim.nasıl daha çok sevdirebilirim.gün geçtikce bu konuda merakı daha çok artıyor.artık sorularına cevap veremiyorum.misal:Allah seni görüyor ve seni çok seviyor dediğimde ama anne sen bana Allah'ın gözü yoktur demiştin ya unuttun mu diyor?haydi burdan buyrun ÇOK ACL LÜTFEN YARDIM EDİNİZ."Mevlam cümlemizin günahlarını bir deniz köpüğü kadar hafifletsin inşallah.amin"

hüzün yağmuru1

Gavsım seni çok Özledim♥♥

Aldığı Beğeniler
5
Takım
Galatasaray
Duana yürekten amin abla :gul: Rabbim yar ve yardımcın olsun :gul: O yaştaki çocuklara Allah'ı anlatmak titizlik ister haliyle..Bizlerde küçükken Allah'ı çok merak ettik. :) ben küçükken Rabbimi rüyamda görmk isterdim ve Cami Allah'ın evi derlerdi ben de sürekli Rabbimle olayım diye her yaz camide olurdum Rabbime en yakınım diye:)güzel merak bunlar ama fazla soru derin soruları da beraberinde getirr ve eksik ya da yanlış bir cevap çocuğun zihnnde daimi kalır..Allah muhafaza..Rabbim doğru anlayanlardan doğru anlatanlardan ve de doğru anlayıp doğru yaşayanlardan eylesin bizleri :gul:amin :gul:

2-3 Yaş: Bu yaşlarda değer ve inançlar şekillenmeye, çocuğun kelime haznesi oturmaya başlıyor. Bu yaşlarda ALLAH, peygamber ve melek gibi kavramlar çocuğun çevresindeki konuşma ortamında sıklıkla kullanılmalı, maşALLAH, elhamdülillah, bismillah gibi ifadelerle çocuğun kelime haznesinde ALLAH'ın yerini alması sağlanmalıdır.

4-7 Yaş: Bu yaşlarda çocuklar soyut kavramları anlayamadığından ALLAH'ı somut bir şeyle kıyaslarlar. Bu normal karşılanmalıdır. Cevaplarda da soyuta kaçmak yerine somutun hep daha ötesi ifadeler kullanılmalıdır. Çocuk 'ALLAH'ın boyu bulutlardan da yüksek mi?' gibi bir soru sorarsa, 'ALLAH'ın boyu olmaz yavrum' demek yerine 'Onu Cennette göreceğiz ama yıldızları da o havada tuttuğuna göre çok daha büyük olmalı' demek çocuğun somut sınırlarını zorlar ama soyuta da kaçmaz. Yine bu aralıkta çocuklar sorgulamaksızın duydukları her şeyi kabul ederler. Bu yaş aralığında çocuğa dün sen uyurken bulutlar yere inip senin başının altında yastık oldu deseniz bunu sorgulamazlar. Bu yaş aralığında daha sonraki sorgulama döneminde anlatılması zor olacak olan ALLAH'ın varlığı meselesi kolaylıkla kabul ettirilebilir. Bu yaş grubunun alt bölümleri de vardır:

4-5 Yaş: Çocukların sevgiyle ilgili kavramları öğrendiği yaşlardır. Bu yaşlarda çocuklara ALLAH'ın çocukları ne kadar çok sevdiği her fırsatta anlatılmalıdır. Çocuklara 'En çok kimi seviyorsun?' gibi sıradan bir soru yerine 'ALLAH'tan ve peygamberinden sonra en çok kimi seviyorsun?' sorusu sorulmalı, böylelikle ALLAH'ın herkesten çok sevilmesi gerektiği öğretilmelidir. 6-7 Yaş: Bu yaş çocuklarında kendilerini büyüklere ve özellikle de anne-babaya beğendirme eğilimi baskındır. Bu yaşlarda çocukların dua etmeleri, şükretmeleri, bismillah demeleri takdir edilmelidir. Çocuk 2 yaşından itibaren büyükleri taklit eder, ancak özellikle 6-7 yaşlarında bunu beğenilme amaçlı yapmaya başlar. Bu yaşlarda çocuğun gördüğü yerde ibadet etmek, sesli olarak dua etmek, insan ve hayvan sevgisini aile içinde ifade etmek önemlidir.

7-9 Yaş: Bu yaşlardaki çocuklar ALLAH'ın zatı ile ilgili sorular sormaya başlar. Çocukların arkadaşlarına 'Sen ALLAH'a inanıyor musun?' sorusunu sormaya başladıkları yaş bu yaştır. Çocuk ilk defa bu yaşta 'İnanılan ve inanılmayan bir ALLAH'ın var olduğunun' farkına varır. Bu yaş grubu çocuğu varlıklar âlemi ile onları yaratan arasında sevginin ötesindeki yaratıcılık ilişkisini kurmaya başlar. ALLAH'ın yaratan, duyan, bilen, gören, nimetleri veren, terbiye eden, rızık veren, hastalıkları iyileştiren ALLAH olduğu anlatılmalıdır. Bu açıdan bu yaşlardaki eğitim görme ve izleme temelli eğitim olmalıdır. Çocuğun etrafında gördüğü varlıkların renk, güzellik, şekil ve düzeninden haberdar olması, bunları fark edebilmesi ve bunları yaratanın ALLAH olduğunu anlaması sağlanmalıdır. Bu yaşlarda çocuk anne babasıyla oyun oynamayı bırakır ve arkadaşları ile televizyon izlemeye ve oyun oynamaya başlar. Bu sebeple din eğitiminin oyunlarla, neşe verici kitaplarla, çizgi filmlerle ve bulmacalarla verilmeye başlaması gerekir.

9-14 Yaş: Soyut düşünebilme kabiliyeti bu yaşlarda kazanılır. Bu yaşlarda çocuk iki zihni durum geliştirir. Bir taraftan soyut düşünebilirken, diğer taraftan ailesine ve aile büyüklerine karşı sorgulayıcı, reddedici, çatışmacı tepkiler geliştirir. Bu sebeple bu yıllardaki din eğitimi aile bireylerinden ziyade arkadaş çevresi, cami ve okulla verilmelidir. Babaanne ve dede gibi figürler bu yaşlarda anne babalardan daha etkili olabilir. Çocuklar bu yaşlarda kendi başlarına kitap okumaya başlayacaklarından veya televizyon seyredip internete gireceklerinden anne babanın sorumluluğu artarken kontrolü azalır. Bu da çevre faktörlerinin kontrol edebilmenin önemini artırır. Rabbim yar ve yardımcımız olsun
:gul:

Gülistan

İMAM HATİP'Lİ

Aldığı Beğeniler
25
Takım
Diğer
Esselamü Aleyküm.çok teşekkür ederim "HÜZÜN YAĞMURU" kardeşim yazınızdan epeyce birşeyler not aldım .Allah sizlerden razı olsun .ne kadar biliyormuş gibi görünsekte "bizler kuluz" aciz olduğumuz zamanlarda oluyor.tekrar teşekkür edip sizleri ve sevenleri Allah'a emanet ediyorum.

ArorA

Attractive-Heart

Aldığı Beğeniler
3,056
Vealeykum esselam.. Gülistan Bacım acizane fikrimi ifade edeyim sormuşsun çünki karışmak anlamında olmaz.. fikrime göre öncelikle evladına korkarım yaşından ve anlama kapasitesinden dahasını yüklemişsin... sorunun ana kaynağı bu olsa gerek. ama hakikat bıcırın zeki çünkü bittim cevabına kırıldım gülmekten desem o derece hoşuma gitti ne masımlar ya rabbim yaaa...

sonrasında hüzün yağmuru bacıma katılıyorum güzel noktaları ekleme yapmış. bencede cennette göreceği üzerinde yoğunlaşılmalı... ama somut gerekçelerle çünkü onlar ne kadarda küçük olsalar çok akıllılar şey gibi değerlendirebiliriz onları kaportası küçük ama motor gücü süper bir araba gibiler...
bunedenle analamaz demek ve geçiştirmek pekçok ebeveynin yaptığı en büyük yanlış ne yazık ki tebrik ediyorum ki sen geçiştiren yada anlamaz diyen sınıfından değilsin ;)

evet gözün yapısının sınırlı olduğunu örneklemen doğru olur kanaatimce.. muhtemelen mikrop nedir biliyordur onu örnek verebilirsin onların var olduğunu ama gözlerimizin onları görebilmek için bir yardımcı araca (mesela mikroskop gibi) ihtiyacı olduğunu gözlük olayıda buna örnekleme anlamında kullanılabilir.. nasılki bazı gözler görebilmek için gölüğe ihtiyaçlıdır bizimde Allahı görebilmemiz evet mümkün ama cennette bize özel bir görüş aracı verilecek (ki bunu kazanmak için iyi insan olmak gerekiyor demek yanlış olmaz üstelikde iyiye teşvik anlamında yararlı olur) bizde o şekilde Allahımızı istediğimiz gibi görebileceğiz...şeklinde açıklanablir.. denilebilir ki onu merakmı ediyorsun görmekmi istiyorsun o zaman iyi kimse olmaya çalış odül olarak bu zaten verilecek tıpkı kendi yaşantısındaki gibi çok iyi bişey yapılınca mutlaka ödülüde çok iyi bişey olur... ama hiçbişey yapmayana durduk yere kimse ödül vermez. Allahı görebilmekde böyledir.

Duyma olayınıda destek örnek verilebilir.. mesela o yaş çocuklar minik böceklere meraklı olurlar onları duyup duymadığı sorulabilir.. duyamam nedeninin onların konuşmaması değil kulaklarımızın onları duyabilecek güçte olmadığı duyabilmek için özel mikrofonlara yine aracı araçlara ihtiyacımızın olduğu Allah ile konuşabilmemizinde aynı değil ama benzer olduğu vurgusu yapılabilir...yine karşılıklı konuşmak cennette olacak cennette bize tüm özel hediyeler verilecek bunun için hiç sınırımız olmadan isyediğimiz gibi hayal ettiğimiz gibi Allah ile konuşup O nu duyabileceğiz... gibi . ama bunlar karmaşık olmayan cümlelerle verilmeli. basit ama etkili cümleler.
gerekirse bu örnekler deneysele çevrilebilir Gözün görüş olayı yada duyuş olayı... o zaman daha etkili olabilir fikrindeyim.. Allah klaylık versin. bir çocuk zekiyse ona cevap hakikaten zor olur...Dualarımız seninle diyorum Can :):gul:

hüzün yağmuru1

Gavsım seni çok Özledim♥♥

Aldığı Beğeniler
5
Takım
Galatasaray
Esselamü Aleyküm.çok teşekkür ederim "HÜZÜN YAĞMURU" kardeşim yazınızdan epeyce birşeyler not aldım .Allah sizlerden razı olsun .ne kadar biliyormuş gibi görünsekte "bizler kuluz" aciz olduğumuz zamanlarda oluyor.tekrar teşekkür edip sizleri ve sevenleri Allah'a emanet ediyorum.

Allah razı olsun ablacığım ne demek :gul: Rabbim hepimizden razı olsun inşaAllah :gul: dua ve muhabbetle kızını benm yerime öp olur mu;) Rabbim saliha bir hanım olarak yetiştirsin ve ilmini Hz.Aişe annemizin ilminden versin :gul:

azerin

uhuvvetnur

Aldığı Beğeniler
12
Sevgider dostlarım bir konuda sizlerin değerli bilgilerinize ihtiyacım var yardımcı olursanız sevinirim.4yaşında bir kızım var.kendisi çok zeki ayrıca meraklı.elimden geldiğince namaz surelerini mahreçli ve anlamlarıyla öğrettim.şükür Allah'ıma büyük sorun şu ki"ALLAH'I GÖRMEK ONUNLA RESİM ÇEKİNMEK İSTİYOR.ona Allah'ı kendi yaşına göre nasıl anlatabilirim.nasıl daha çok sevdirebilirim.gün geçtikce bu konuda merakı daha çok artıyor.artık sorularına cevap veremiyorum.misal:Allah seni görüyor ve seni çok seviyor dediğimde ama anne sen bana Allah'ın gözü yoktur demiştin ya unuttun mu diyor?haydi burdan buyrun ÇOK ACL LÜTFEN YARDIM EDİNİZ."Mevlam cümlemizin günahlarını bir deniz köpüğü kadar hafifletsin inşallah.amin"

MaşAllah akıllı kızınız var.
cocuk eğitmek gercekdende cok zor. bu yuzden bizimde cok okumamız lazımdı. bende oğluma bazı şeylerı anlatırken zorluk çekiyorum Aşagıda yazdığım lınkdede bazı faydalı bılgıler var

http://www.sorularlaislamiyet.com/qna/19448/cocuklara-allah-i-nasil-anlatabiliriz.html

birde Allahı tanıtan cocuk kitapları var. nt mağazalarında bula bilirsiniz...

not: acızane bir fikirde bulunayım... mesela kızınıza Allahın gozu yok demişsiniz ya...( merak etdimde neden oyle demişsiniz)
Allahı bizlerde daha gormemışız. cocuk gozu yoksa nasıl goruyo demekde haklı ... İyiki , ''anne sen nerde gordun dememış:)

bence ona Allah o kadar güzeldirkı bizim gozumuz bu dunyada onu goremez.(mesela nasıl guneşin nurunu tam olarak goremıyoruz) melekleri anlatın ona)

cenetde gore biliriz, cok iyi kul olursak İnşAllah deyın.
bende onu gormemışım. Ama cok güzeldir deyin. cunkı yaratdığı güzeldir
Allahın ona verdıklerını anlatın.

Rao

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
1
Takım
Beşiktaş
Allah seni görüyor ve seni çok seviyor dediğimde ama anne sen bana Allah'ın gözü yoktur demiştin ya unuttun mu diyor?haydi burdan buyrun ÇOK ACL LÜTFEN YARDIM EDİNİZ."Mevlam cümlemizin günahlarını bir deniz köpüğü kadar hafifletsin inşallah.amin"

Mahşallah kızınıza çok akıllı nasılda zor duruma sokmuş sizi :)

Acizane

hizmet..hicret..sehadet..

Aldığı Beğeniler
27
Takım
Diğer
ve aleykümüsselam ve rahmetaullah çocuklarımız çok zeki masallah zaten zeki olmasına gerek yok normal çocuklarımızın aklına gelen sorulardır ...biz nasıl davranacagımızı bilemiyoruz sadece

birde Allahı tanıtan cocuk kitapları var. nt mağazalarında bula bilirsiniz...

.

ablamızın tavsiye ettiği gibi ...kitaplar özellikle bir kitap tavsiye edecegim ablam çok istifadeli olacagınıza eminim öyleki bu seriyi din kültürü öğretmenelrine bile tavsiye ediyorum ilköğretim çocularina bu dille yaklaşsinlar diye insaAllah

96364_s.jpg

Allah'ı Merak Ediyorum - 1

Özkan Öze

Uğurböceği Yayınları

» Çocuk
» Din

içeriği

Sorulardan asla korkmayın! Yapışın soruların kuyruğuna ve çekebildiğiniz kadar çekin. Arkasından kocaman bir cevap gelecektir. Yeter ki, doğru cevapları bulma yo-lunda, engelleri aşacak kadar gayret gösterin, araştırın ve okuyun. Eğer aklınıza bir soru geliyorsa, mutlaka bir cevabı vardır...

ALLAH’I MERAK EDİYORUM adlı bu kitapta, Rabbimiz Allah hakkındaki bazı soruların cevapları veriliyor. Bu sorular, en çok merak edilenler ve en çok sorulan-lar arasından seçildi.

İşte kitaptaki sorular:

Allah’ı niçin göremiyorum?

Allah ne kadar büyük?

Allah nerede?

Allah’ı kim yarattı?

Allah nasıl bir varlık?

Allah neden bir?

Allah, aynı anda bu kadar işi nasıl yapıyor?

Allah, meyve yaratmak için, neden ağaç yaratıyor?

Allah yaratıyor, peki tabiat ne yapıyor? ...

96363_s.jpg

Allah’ı Merak Ediyorum-2

Özkan Öze

Uğurböceği Yayınları

» Çocuk
» Din

Allah’ı Merak Ediyorum adlı ilk kitapta, Rabbimiz Allah hakkında merak ettiğin bazı soruların cevaplarını vermeye çalışmıştım.

Seninle birlikte uzun uzun konuşmuş ve bütün bu soruların cevaplarını bulmaya çalışmıştık. Bunlar zor sorulardı. Ama çalıştık ve gayret ettik, Allah da, bu zor soruların cevaplarını bizlere hediye etti.

Ama görüyorum ki, aklına yeni sorular gelmiş. Madem öyle, hadi seninle bir yolculuğa daha çıkalım...

Soruların peşinden koşalım, bakalım bizi nasıl cevaplar bekliyormuş, hep birlikte görelim...

İşte ikinci kitaptaki sorular:

Allah kâinatı niçin yarattı?

Allah’ın kâinatı yaratmaya ihtiyacı mı vardı?

Allah insanları niçin yarattı?

Allah neden bazılarını çirkin yaratıyor?

Allah neden bazılarını sakat yaratıyor?

Allah, öldükten sonra bizi nasıl diriltecek?

Allah’ı nasıl inkâr ediyorlar?

Allah’ın güzel isimlerini niçin bilmeliyiz?

evet ablam serisi de vardır cenneti merak ediyorum Efendimizi merak ediyorum Kuran ı merak ediyorum ... devam ediyor inş istifadeli olunmak duası ile

Üst Alt