Yeniden Doğuş

• 》》 Biraz mavi , biraz telaş , biraz bahar , biraz sessizlik ,biraz deniz kokusu, biraz huzur , bir parça turuncu ♧ Hoşgeldin Yaz ♧

Berrak_Su

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
44
Takım
Galatasaray
Anadolu kadın bilgeliğini te-vazusuna gizleyen büyük anne-me odasında bulunan aynanınüzerini neden örttüğünü sordu-ğumda aldığım cevapla başladıayna üzerine düşüncelerim.“Ne zaman bakacağını bilecek-sin evlâdım. Ona baktığında se-ni Yaratan’a şükredeceksin.Ama karşısında fazla durmaya-caksın. Ola ki seni benlik sarar;güzel yarattığın için şükürler ol-sun demek yerine çok güzelimdersin. Ayna tıpkı dostluk gibi-dir. Dostlukları değerli kılan ise,paylaşımlar ve bu paylaşımlarınmahremiyetinin korunmasıdır.Tıpkı aynanın sırrı gibi bir mah-remiyet, tıpkı olduğu gibi gös-teren bir safiyet. Hangi göz ilebakarsa yüzün onu gördüğünonu bulduğun dostluklar. Amaher şey kararınca evlâdım. Ölçü-yü kaybedince insan, aynanınsırrı dökülünce yani dostluklaryara alıyor. Neden kadim dost-luklar kurulamıyor sanıyorsun.Neden dost elinden gel olunca koşulmuyor? Sırlar dökülünceayna değil alelâde bir cam kalı-yor geride...“ Diye devam edensözleri.O zaman çok iyi anlamadı-ğım ama farkına varmadan bel-leğime nakşettiğim bu sözler,her aynaya baktığımda şükrümevesile oldu ve ayna, ahlâk ders-leri çıkardığım bir derinliğe sa-hip oldu hep. Bir ibret yakaladı-ğım oldu ona bakarken. Muha-sebelerim oldu aynalarda. Ne-dametlerle iç geçirip keşke de-memek için bir daha, kendimesöz verişlerim de oldu.Durgun suda, üzeri parlatıl-mış madenlerde insanın kendinigörüşüyle başlayan, camın yan-sımasından esinlenilip Asya’daışıldayan cam aynaların, bura-dan Avrupa’ya geçişiyle devameden bu serencamından çok,onu ayna yapan sırrın, Allah içinkurulan kadim dostlukların te-mel prensibi olması düşündür-müştür beni. Ayna, sır ve dost-luk... Birlikte düşünüldüğündene kadar benzerlikleri var remzâleminde. Büyük annemin mekteptetedris edilmemiş irfanıyla nakışlıörtüyü üzerine örttüğü sırlı camaynalardan sonra gümüş ayna-larla tanışıklığım, hayranlıklabirlikte acziyet içinde bıraktı be-ni. Bu büyük medeniyeti anla-yamamanın, anlatamamanınaczi bu. İşi bitince ayna tarafınıduvara çevirenlerin, aynanın sır-rına giydirdikleri yazıyla, hatayiçiçeklerle bezenmiş gümüş elbi- se bir değer taşıyıcısı. Sadecetezyini bir unsur olsun diye de-ğil verilen emek. “Aine-i idrakinipâk eyle sivâdan/Sultan mı gelirhane-i nâ pâke hicap et” diye-rek idrak aynasına, vurgu yap-mak, aynaya bakanları surettensîrete çekmek.Gönül insanlarının birbirineayna hediye etmelerinin unutu-lanlar arasında olması, gönlüylederdi olanların azalmasındanmıdır acaba derken, kimseningönlünü kırmak değildir maksa-dımız. Aynayı kendimize tut-maktır. Çalışma masasında gü-müş ayna bulunduran ehl-i dilyöneticinin; ”hatalarımı alkışla-mıyor, beni yersiz övmüyor, ba-na yalan söylemiyor ve onunlapaylaştıklarımı sırrında tutuyor,en kadim dostum” deyişindensonra, ”ayna olacak dostlar vedostluklar ver Rabbimiz” duası-nı vird edinmek gerekiyor bize.Gerçeğe ihanet etmemek,emanet edilen her ne ise yük-sünmeden, sızlanmadan, yorul-madan taşımak, hem de ifşa et-memek başka dillere. Sana söy-lenenin sende kalması, sanasöylenenin seninle ölmesi yanisırrı ‘sin’e götürmek büyük er-demlerden. Eski aynaların bir kısmı işeyaramaz kabul edildiği, modasıgeçmiş olarak düşünüldüğü içintavan arasında veya kullanılma-yan eski eşyalar arasında. İhmalonlara da dokunuverdi kim bilir,tıpkı ihmale gelen dostluklar gi-bi...

Hafız_70

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
6,432
Takım
Fenerbahçe
Allah bizleri kibirden gururdan ırak eylesin.Kimseye yukardan bakmayan her insanı bir gmren tevazu sahibi kılsın.Amiin.Yaradılanı severim yaradandan ötürü sözü bizleri düsturu olmalı.Rabbim her kuluna güzel ve samimi dostluklar nasip etsin.
Paylaşımınız için Rabbim razı olsun.
Vesselam.

Berrak_Su

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
44
Takım
Galatasaray
ALLAH razı olsun Teşekkürler..

Geceler

Sükut_u Sonbahar

Aldığı Beğeniler