Yeniden Doğuş

• 》》 Biraz mavi , biraz telaş , biraz bahar , biraz sessizlik ,biraz deniz kokusu, biraz huzur , bir parça turuncu ♧ Hoşgeldin Yaz ♧

Aysecan

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
3
Takım
Galatasaray
Çocuklar benlik kavramiyla dogmazlar. Benlik kavramini anne-baba ve çevrelerinden ögrenirler. Eger siz dogru ve güzel olani ögretirseniz, çocugunuz da iyi bir "benlik"e sahip olmus olur.
Çocugun temel kisilik yapisini belirleyen tek etken, onda belirecek benlik kavrami, yani kendi kendini nasil gördügüdür. Onun, okulda ve daha sonraki hayatinda elde edecegi basari, kendi benligi ve kendi varlik kavramidir. Kisiligin distan degil, içten görünüsü veya öznel yanidir.

Benlik kavraminin anlasilmasi ve yapisini olusturan unsurlarin çözümlenmesi, diger bir deyisle, insanin kendisini taniyabilmesi için, asagidaki sorularin sorulmasi ve cevaplarinin verilmesi gerekir.

Çocuk, kendisi ile ilgili çevresindeki ilk izlenimleri hissetmeye baslamasiyla benligi olusmaya baslar. Benlik, kisinin kendisini algilama biçimidir. Diger bir deyisle, benlik, bireyin kendi içine bakisi ve çevresinin ona baktigi seklin birlikte algilanmasidir. Çocugun karakterinin olusmasindaki en önemli etken "benlik kavrami" dır. Benlik kavraminin en önemli bölümü ise bebeklikte olusur. Benlik kavrami, çocugun kendisiyle ilgili olarak kafasinda çizdigi görüntüdür. Bu görüntü, çocugun kendine güvenip güvenmeyecegini, içe ya da disa dönük olacagini, atak ya da çekingen olacagini belirler. Çocugun benlik kavrami, onunla dünyayi seyrettigi bir gözlük gibidir.

Çocuklar, benlik kavramina sahip olarak dogmazlar. Bunu anne-babalarindan ve az da olsa kardeslerinden ögrenirler. Bunu ögrenmeye de bebekken hem de dogar dogmaz baslarlar. Bebeklik döneminde, çocugun hayat hakkindaki temel görüsü olusur. Çocuk bu dönemde, bebek gözüyle dünyaya bakis açisini, hayat felsefesini kurmaktadir. Yine bu dönemde ya temel bir güven ve mutluluk ya da güvensizlik ve mutsuzluk duymaya baslar. Çocugunuzun kendine ve çevresine karsi güven duymasina yardimci olmalisiniz. Bunu da esinizle birlikte olusturacaginiz güzel ortamla saglayabilirsiniz. Çocugun dünyaya bakmakta kullandigi gözlügün cami bu ortamdir. Temel ihtiyaclari karsilanan çocukta güven, iyimserlik duygularinin temeli atilacak ve çocugunuz potansiyel yeteneklerini mümkün olan en üst düzeyde gelistirecektir.

Çocuk, kendi gücü ile ilgili ilk izlenimleri elde etmeye basladiginda, anne-babanin o izlenime yaptigi olumlu veya olumsuz katkilarla benlik gelisir. Pek becerikli olmadigina dair düsüncelerle büyüyen bir çocuk, anne-babasinin kendisine sik sik beceriksiz oldugunu söylemesi yüzünden kendisinin "beceriksiz" olduguna inanir ve becerikli olmaktan vazgeçer. Bunun tersi bir sekilde, kendisine sürekli "dürüst" oldugu telkin edilen çocuk da dürüst olmaya gayret eder. Her sey ona nasil davranacaginiza baglidir. Yanlis davranislariniz, çocugun kendine duydugu güveni yok edebilecegi gibi, kendine güven verici sözlerle hitap edilen çocuk da iyi bir benlik kazanabilir.

Bazi çocuklar, kendileri için,
"Ben iyi bir çocugum. Beni herkes sever. Ben her seyi becerebilirim. Yeni seyler dener ve basaririm." düsüncesindedirler. Bu görüsteki çocuklar, okulda da okul disinda da kimseyi tedirgin etmezler ve en çok, en çabuk bu tip çocuklar ögrenir. Oysa "Ben, iyi bir çocuk degilim. Beni kimse sevmiyor. Ben hiçbir sey beceremem. Nasil olsa basaramayacagima göre, hiç denememek daha iyi" diyen çocuklar da vardir. Bunlar, hem kendileri için, hem çevrelerindekiler için çesitli sorunlara yol açarlar. Ögrenmekte en çok güçlük çekenler, böyle çocuklardir.

Aysecan

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
3
Takım
Galatasaray
1. SORU: BEN NEYÍM?
Bu soruya her insan, bir bütün olarak kisiliginin ve onun bir bölümü olarak da benliginin gelismesine etki eden etkenlere göre, ya "Ben akilsizim, beceriksizim, asosyalim, uydu bir insanim, sansizim" gibi olumsuz ya da "Ben akilliyim, zekiyim, lider tipliyim, yetenekliyim, becerikliyim, sevimliyim" tarzinda olumlu cevaplar verir. Burada önemli olan, bu soruya cevap verirken, kisinin kendisini, olmak istedigi gibi degil, oldugu gibi, gerçekçi bir biçimde degerlendirmesidir.

2. SORU: NE YAPABÍLÍRÍM?
Bu soruyla insan kendi yeteneklerini tanimaya çalisir. "Matematige yetenegim var, iyi dil ögrenebilirim, bende sanatçi ruhu var, iyi konusurum, insanlarla kolay iliski kurarim" seklindeki veya bunlarin ziddi cevaplarla, insan kendi yeteneklerini ne denli gerçekçi degerlendirmisse, kendisini o kadar iyi tanimis olur.

3. SORU: BENİM ÍÇÍN NELER DEGERLİDİR?
"Ínancim, amacim, makamim, çocuklarim, servetim, esim " vb. gibi cevaplarla insan, içinde bulundugu toplumdan edindigi, olumlu ya da olumsuz yargilardan olusan degerler sistemini tanir ki, bu da benligin önemli bir bölümünü olusturur.

4. SORU: AMACIM NEDİR?
Benligi tanimak için sorulmasi gereken sorudur. Bu soru ile insan, kendisi için düsündügü amaci, dogrultuyu, ideali ve toplumsal rolü, örnegin iyi bir doktor, mühendis, ögretmen, isadami, siyasetçi, Müslüman vb. gibi ortaya koymakta, kendisini nasil görmek istedigini, kendisini dile getirmektedir ki, bunlar benligin bir yanini olusturmaktadirlar. Burada kisi, kendi yeteneklerine uygun amaçlar ve idealler belirleyebilir ve bu ideal ve amaçlarda iyi zamanlama ve siralama yapabilirse, bunlara ulasmasi kolaylasir. Böylece benligin unsurlarini içeren bu soru ve cevaplarla insan, hem özellikleri, yetenekleri, deger yargilari, emel ve ideallerine iliskin kanaatlerinin dinamik bir örüntüsü olan "benligini" tanimis olur; hem de hangi yeteneklerin sahibi oldugunu, bunlarla neler yapabilecegini, hangi degerler sistemine bagli olacagini ve amacinin neler oldugunu tespit etme imkanini bulur. Diger bir ifadeyle hem genel olarak "benligin unsurlarini", hem de özel anlamda kendi benligini tanimis olur.

Çocuklarin "Ben neyim, amacim nedir, benim için neler degerli, ne yapabilirim." sorularina cevap bulmasina yardim etmeliyiz.

PROF. DR. MEHMET ZEKÍ AYDIN*

Necmeddin

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
179
Takım
Diğer
bu güzel bilgiler için ALLAH razi olsun

Aysecan

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
3
Takım
Galatasaray
Âmin cümlemizden razi olsun ins. Selam ve duâ ile...

MeLeK

Benim aşkım askı Verene!

Aldığı Beğeniler
49
Çocuklarin "Ben neyim, amacim nedir, benim için neler degerli, ne yapabilirim." sorularina cevap bulmasina yardim etmeliyiz.
kesinlikle...hm eğitimci hem bir büyükleri olarak bu konuda hasass davranmaya calısıyorum...bilgilier için teşekkürler...

Üst Alt