Yeniden Doğuş

• 》》 Biraz mavi , biraz telaş , biraz bahar , biraz sessizlik ,biraz deniz kokusu, biraz huzur , bir parça turuncu ♧ Hoşgeldin Yaz ♧

silaucan

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
7
okuyun açıklamaları,hak falan değil,sanki 1. çok değer görüyo da 2.ye göz dikiyorsunuz ,çok kötüsünüz,başta exelance hocam siz ;(

ExELaNcE

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
13
Orjinal Yazarı silaucan
okuyun açıklamaları,hak falan değil,sanki 1. çok değer görüyo da 2.ye göz dikiyorsunuz ,çok kötüsünüz,başta exelance hocam siz ;(

ya ben 1. yi almamışım 2. yi mi düşünecem alalala...yok ben almıyorum.. :Dayrıca ben kocanın 2. eşini alması konusunda 1. eşinden izin alması gerektiğini ilk defa duyuyorum..kaynak varmıydı acaba?

Hekimoglu

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
191
Orjinal Yazarı silaucan

Aslinda Kadin Ese gereken degeri verdiginde,boyle bir mevzu soz konusu dahi olmaz kanaatindeyim.Tabiki gereken durumlar disinda.....

silaucan

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
7
http://www.islamievlilik.com/cok_evlilik.html hocam bu adreste var,yazıyı alamadım buraya ama yeterince açıklamalıdır.

ayrıca başka bir yazı
İslam ve Kadın
COK EŞLİLİK ÜZERİNE

İslamiyet esas itibarıyla tek evliliği önermiş, ancak gerektiğinde adaletli davranmak şartıyla çok evliliğe de izin vermiştir. Bu husus Nisa süresinin 3. ayetinde şöyle ifade edilmiştir: Eğer velisi olduğunuz, mal sahibi yetim kızlarla evlenmekle, onlara haksızlık yapmaktan korkarsanız, onlarla değil, hoçunuza giden kacdınlarla, iki, üç ve dörde kadar evlenebilirsiniz. Şayet aralarında adalatsizlik yapmaktan korkarsanız, bir tane almalısınız veya sahip olduğunuz ile yetinmelisiniz. Doğru yoldan sapmamanız için en uygunu budur.

Fakat bu teorik imkana rağmen İslam toplumlarında çok evliliğin pek yaygın olmadığını söylemek gerekir. Ayrıca, eşlerinin kendileri üzerine evlenmesini istemeyen kadınlar, Hanbeli mezhebine göre bunu, nikah esnasında şart olarak ileri sürebilmekte ve bu şart bağlayıcı olmaktadır.

İslamda çok evlilik bir emir, kutsal bir vazife değil, bilakis kısırlık, hastalık, savaş gibi özel durumlarda uygulanabilecek bir kolaylık, bir ruhsattır. Fakat burada eşler arasında eşitlik sağlanması şarttır. Buna rağmen, eşler arasında adaletsizlik yapmaktan korkanlar için, bir tek kadınla evlilik tavsiye edilmiştir. Nitekim bir ayette, eşler arasında adalet yapmanın pek mümkün olmayacağı bildirilmektedir. Adil hareket etmeye ne kadar uğraşsanız, kadınlar arasında adalet yapamazsınız.... (Nisa -129). Şunu da ifade etmek gerekir ki; aynı anda evlenilebilecek kadın sayısı dört ile sınırlanmış, cahiliyye dönemindeki uygulamaya bir kısıtlama getirilmiştir. Zira cahiliyye döneminde bir erkek istediği kadar kadınla evlenebilir, istediği zaman kadını boşar, kimse de buna bir sınırlama ve yasak getirmezdi. İslamiyet dört sayısı ile mevcut olan bu durumu ortadan kaldırmış ve kadını korumuştur. Nitekim yukarıda zikretmiş olduğumuz Nisa suresinin 3. ayetinin inzalinden sonra ve sevgili Peygamberimizin de emri ile, dört eşten fazlasıyla evli olanlar, eşlerini boşayıp dört sayısını hiçbir zaman asla aşmamışlardır.

Kuran-ı Kerime göre evlilik de, talak (boşanma) da iki şahit önünde gerçekleşmek zorundadır. İslamiyetten önce araplar, eşlerini istedikleri kadar boşayıp tekrar onlarla evlenebilirlerdi. Bunun, kadına hakaret olması sebebiyle Kuran-ı Kerim boşama sayısını iki ile sınırlamıştır. Zira üçüncü boşamadan sonra erkeğin eşiyle evlenmesine asla müsade edilmez. Sadece kadın bir başkasıyla normal bir evlilik yapıp ayrılırsa, tekrar ilk eşine dönebilir.

Ayrıca eşler arasında eşitliğin sağlanması için barındırma, nafaka temin etme, giyim, karı koca ilişkisi ve sevgi gibi konularda hiçbir ayırınım yapılmaması gerekmektedir. Maalesef bütün bunların gerçekleşmesi, çok adaletli davranılması imkansız denebilecek kadar zordur. Kadının birtakım karakteristik özellikleri, tavır ve davranışları ise özellikle sevgi husunda birtakım farklılıkları da beraberinde getirir. Özellikle bu hususta eşitlik sağlamak adaletli davranmak çok zordur. Hatta erkek her ne kadar adil davranmaya çalışsa bile, fıtraten bunu başarması imkansızdır.

Diğer taraftan hiçbir kadın da eşini, bir başka kadınla paylaşmak istemez. Bir bekar kadın da, mecburiyet olmadığı takdirde evli bir erkekle, evlenmeyi arzu etmez. Bundan dolayı da kadın, eşinin ikinci bir kadınla evlenme izni vermesi için mecbur edilemez.

Ailede karı koca arası bir anlaşmazlık çıkması durumunda bunun nasıl halledileceği meselesi de önemli bir problem teşkil etmektedir. Burada kadının aile içindeki konumunun yakından ilgilendiren nokta, böyle durumlarda kocanın karısı üzerinde ne gibi bir yetkisinin bulunduğu husudur. Koca aile reisi olduğuna göre bu yetkinin aşırı kullanımının bir taraftan aile birliğini, diğer taraftan kadının kişiliğini etkileyeceği açıktır. Kurn-ı Kerimde, kocasına karşı itaatsiz (naşize) durumuna düşen kadının önce nasihatle, ardından yataklarının ayrılacağı, bunun da etkili olmaması halinde hafifçe dövülebileceğinin (darb) belirtilmesi hususu, en fazla tartışılan konuların başında gelmektedir.

Ayet şöyledir: Erkekler, kadınların koruyucularıdır. Çünkü Allah, insanların kimini kiminden üstün kılmıştır. Bir de erkekler kendi mallarından harcamakta ve ailenin geçimini sağlamaktadırlar. İyi kadınlar itaatkardırlar. Allahın kendilerini koruması sayesinde onlar da gaybı korurlar. Evlilik yükümlülüklerini reddederek baş kaldırdıklarını gördüğünüz kadınlara öğüt verin, onları yataklarında yalnız bırakın. Bunlar fayda vermez de mecbur kalırsanız onları hafifçe dövün. Eğer itaat ederlerse artık onların aleyhine başka bir yol arayın. Şüphesiz Allah çok yücedir, çok büyüktür. (Nisa -34)

Ayette geçen darb kelimesinin yaygın anlamı olan dövmeden başka bir anlam taşıyıp taşımadığı günümüzde çok tartışılmaktadıtr. Burada, ilahi mesaja doğru mana verilmesi açısından ayette sadece darb kelimesinin değil naşizenin de ne anlamda ve hangi kapsamda kullanıldığının belirlenmesi gerekir. Genel olarak itaasizlik anlamına gelen nüşüz kelimesi, ailenin huzurunu bozan basit bir davranıştan iffetsiz yaşamaya kadar geniş bir alanı içine almaktadır.

Fakat Hz. Peygamberin uygulamasında Onun, eşlerini dövdüğüne dair herhangi bir olaydan bahsedilmemektedir. Hz. Aişe de, Rasulullahın eşlerini ve hizmetçilerini asla dövmediğini söylemektedir. Hz. Peygamber, müslümanların en hayırlılarının eşlerine en iyi davrananlar olduğunu ve kendisinin bu konuda örnek teşkil ettiğini söylemiş, eşlerini ancak kötü kimselerin döveceğini ifade ederek, erkekleri böyle davranmaktan men etmiştir.

Cahide HASEKİ
cahide@mihenk.gr

ExELaNcE

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
13
Orjinal Yazarı silaucan
http://www.islamievlilik.com/cok_evlilik.html hocam bu adreste var,yazıyı alamadım buraya ama yeterince açıklamalıdır.

ben bu sitedeki yazıyı okdum..gayet tutarlı yazılan bir yazıydı..son paragrafı buraya kopalıyorum...

Size helal olan diğer kadınlardan ikişer, üçer ve dörder olmak üzere nikahlayın..." buyurmaktadır. Ayette yer alan ifadesi, herhangi bir kayıt ve şarta bağlanmış değildir. Tek kadınla iktifa etme hususunu, şeriat yalnızca tek bir hal ile teşvik etmiştir ki bu da adaletsizlik korkusudur. Bunun dışındaki hallerde bir kadın ile iktifa etme hususu hiçbir nass ile teşvik edilmiş değildir. Fazla kadın ile evlilik, Kur'an'ın sarih nassında varid olan şer'i bir hükümdür. İslâm'a zıt kapitalizm kültürü ve batının davetçileri birden fazla evlilik hükmünü kabalık olarak tasvir etmiş, dine hücum için bir eksiklik olarak ileri sürmüştür. Bunları buna sevk eden şey, Allah'ın hükümlerinde bulunan herhangi bir noksanlık değildir. Onları bu hususa sevk eden tek şey; İslâm dinini kötülemektir. Bu misyoner hareketlerin Müslümanlar üzerinde tesirleri olmuştur. Özellikle yöneticiler ve öğrenciler üzerinde bu etkiler yoğunlaşmıştır. Nitekim, hâlâ İslâmi anlayış sahibi olan birçok insan zaman zaman, güya İslâm'ı savunuyoruz diyerek, İslâm düşmanlarının yaptıkları propagandaların neticesinde kabul ettirdikleri batıl propagandalardan hareket ederek, İslâm'ın emrettiği birden fazla evliliği batıl bir şekilde tevile kalkışmaya çalışıyorlar. Bunun için Müslümanları şu hususta uyarmak lazımdır. Güzel olan, şeriatın güzel dediği şeydir, çirkin olan da şeriatın çirkin gördüğü şeydir. Şeriatın mübah kıldığı şey güzeldir. Şeriatın haram kıldığı şey çirkindir. Güzel olduğu işler anlaşılsın veya anlaşılmasın, ister birtakım problemlere çare getirsin veya getirmesin şeriat, çok evliliği mübah kılmıştır. Kur'an bu hususu emrettiği için yapılması güzeldir. Birden fazla evliliği menetmek çirkinliktir. Çünkü bunu menetmek, küfür ahkamındandır. Açıkça bilinmesi lazımdır ki İslâm; birden fazla evliliği Müslümanlara ne farz, ne de mendub kılmıştır. Bu, uygun gördükleri takdirde kendileri için caiz olan mübahlardandır. Bu işin mübah olması, gerekli gördükleri zaman icra etmek üzere insanların eline ve yetkilerine terk edilmiş olmasındandır. Allah (c.c.) bunu onlar için mübah kılmıştır. Ta ki kendi anlayışlarına göre uygun gördükleri kadınlarla evlenmelerinin kendilerine haram kılınmaması temin edilsin. Birden fazla evliliğin vacip olmayıp mübah oluşu, insan toplumlarında cemaatın bir takım problemlerine çare olmaktadır.

Maximillian

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
3
ADALET ADALET ADALAET...
EGER ADALETİ GÖZETECEKSENİZ DİYOR AYET ,ADALETİ TAM TESİSİ ETMEK MÜMKÜN OLMADIGINDAN BÖYLE BİR HAK FORMALİTE KALIYOR.YANİ.LÜZUMLU HALLER HARİÇ.BENİM KEYFİM İSTEDİ DİYE BİR ERKEK KALKIP 2.,3.,4. EŞİ ALAMAZ. BUNUN BİR ÇOK ŞARTI VARDIR.
AYRICA DİNİMİZDE BENİM BİLDİGİM EV İŞLERİNİ ,ÇOCUGUN BAKIMINI VS. KADIN YAPMAK ZORUNDADIR DİYE BİR ŞEY DE YOK.FAKAT BU GÖREV DAHA ÇOK KADINLAR TARFINDAN YERİNE GETİRİLİYOR..YANİ BİR KADIN İLLAKİ ÇOCUGUN ALTINI DEGİŞTİRMEK , ONA SÜT VERMEK ZORUNDA BİLE DEGİL.DÜŞÜNEBİLİYORMUSUNUZ DİNİMİZ NE KADAR MÜKEMMEL...ANCAK İSLAMİ KURALLARLA MUAMELE ETTİGİNDE KADIN TÜM BUNLARI TATLI BİŞR GÖREV GİBİ YERİNE GETİRİR

silaucan

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
7
Orjinal Yazarı Maximillian
ADALET ADALET ADALAET...
EGER ADALETİ GÖZETECEKSENİZ DİYOR AYET ,ADALETİ TAM TESİSİ ETMEK MÜMKÜN OLMADIGINDAN BÖYLE BİR HAK FORMALİTE KALIYOR.YANİ.LÜZUMLU HALLER HARİÇ.BENİM KEYFİM İSTEDİ DİYE BİR ERKEK KALKIP 2.,3.,4. EŞİ ALAMAZ. BUNUN BİR ÇOK ŞARTI VARDIR.
AYRICA DİNİMİZDE BENİM BİLDİGİM EV İŞLERİNİ ,ÇOCUGUN BAKIMINI VS. KADIN YAPMAK ZORUNDADIR DİYE BİR ŞEY DE YOK.FAKAT BU GÖREV DAHA ÇOK KADINLAR TARFINDAN YERİNE GETİRİLİYOR..YANİ BİR KADIN İLLAKİ ÇOCUGUN ALTINI DEGİŞTİRMEK , ONA SÜT VERMEK ZORUNDA BİLE DEGİL.DÜŞÜNEBİLİYORMUSUNUZ DİNİMİZ NE KADAR MÜKEMMEL...ANCAK İSLAMİ KURALLARLA MUAMELE ETTİGİNDE KADIN TÜM BUNLARI TATLI BİŞR GÖREV GİBİ YERİNE GETİRİR

+++++ işte objektif bakabilen bir gözden verilen güzel bir cevap...

exelance hocam aldığınız bölüm yine sizden yana ama neyse islamın kestiği parmak acımayacak :)

zeyno

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
6
Takım
Galatasaray
Orjinal Yazarı Maximillian
ADALET ADALET ADALAET...

Cevap mükemmel...

eslem

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
2
yahu bu erkekleri anlamak çok zor hem 1 eşle zor idare ediyoruz derler hemde tutup 2. eşi alıcam diye tehdıt ederler ..valla 2. eşi alıp idare ederim diyen olursa helal olsun derim :D
nede olsa anlaşılması en çok zor olan bayanlarız :D

yanlız yanlış anlaşılmasın işin esprisi :haha: :haha:

iyide, dinimize göre hanimina sormasi lazim ikinci bi hanim alabilirmiyim diye, nasi hakkiniz oluyo? Sadece hanimi isten düsecek kadar hasta olursa, kadinlik görevlerini yerine getirmicek durumda olursa vede haniminin cocugu olmazsa sormama hakki oluyo. Aksi taktirde bu hakkiniz olup olmadigina haniminiz karar verir... yaw bu erkelerde ne alem bulmuslar isi kolayini bak ikinci hanim alirim haaa baababababa tehtide bak...
ama cok güldüm sagol hayrullah kardes Allah c.c ne muradin varsa versin..cümlemizinkiyle birlikte...sevgiyle kalin

beni özelyin anacimmmm :D

ablacığım çoook çooookkk haklısın :ok:

Başak

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
5
Ayy ben bu konuda yorum yapmak bile istemiyorummm X( ;(

Kocasını Allah rızası için seven, onun emrini Allah için tutan hiç bir kadına Rabbim bu durumu yaşatmasın..
Aminnn..

Çok zorrr.. ;(

Üst Alt