Yeniden Doğuş

• 》》 Biraz mavi , biraz telaş , biraz bahar , biraz sessizlik ,biraz deniz kokusu, biraz huzur , bir parça turuncu ♧ Hoşgeldin Yaz ♧

ExELaNcE

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
13
Kadınlar arasında yapılması istenen adalet, mutlak adalet değildir. Yerine getirilmesi istenen adalet, kadınlar arasında evlilikle ilgili hususlarda beşeri güç oranında adaletli davranmaktır. Çünkü, Allah (c.c.) insanı ancak gücünün yettiği ile mükellef kılar. Nitekim şöyle buyurmaktadır:
"Allah (c.c.), hiçbir kimseye gücünden fazlasını teklif etmemiştir." Evet, ayette geçen "adalet" kelimesi umumi bir anlam taşımaktadır. Zira; "Eğer adalet yapamayacağınızdan korkarsanız" ayetindeki "adalet" kelimesi her adaleti kapsar. Ancak bu umumilik, başka bir ayette insanın gücü ile tahsis edilmiştir. Nitekim Allah (c.c.) şöyle buyurmaktadır:
"Ne kadar da isteseniz kadınlar arasında adalet yapmaya güç yetiremezsiniz. O halde büsbütün meyledip, onu duvara asılı bir meta gibi kullanmayın." Cenabı Allah bu ayette, kadınlar arasında adalet yapmamızın ve onları eşit tutmanın imkansız olduğunu beyan etmekte, bu nedenle de büsbütün bir tarafa meyletmememiz için bizleri uyarmaktadır. Onlara karşı yapacağımız muamelede eksik veya fazlalık yapmadan yapılması gerekeni yapmamızı bizden istemektedir. Bundan dolayı Allah (c.c.), bu hususta adaletin tamamını ve son sınırını kullanmak şartıyla mükellef kılındığınızın dışında, sizi muahaze etmeyecektir. Çünkü, gücün yetmeyeceği şeyi teklif etmek, zulmün kapsamına girer. Oysa Allah (c.c.) aşağıdaki ayette şöyle buyurmaktadır:
"Rabbin hiçbir kimseye zulmedici değildir."
"Büsbütün bir tarafa meyletmeyin" ayeti, "Adalet yapmaya gücünüz yetmez" mealindeki kısma bağlıdır. Bunun manası ise: "Sevgi konusunda, adalet yapmaya hiçbir zaman gücünüz yetmez" demektir. Sevginin dışında kalan hususlarda adalet yapmaya gücün yetebileceği, ayetin mefhumundan anlaşılmaktadır. Bu da daha önce geçen ayette vacib olan husustur. Dolayısıyla "adalet" sevginin dışındaki hususlarla sınırlandırılmış, sevgi ve cinsel ilişki "adalet" kavramından istisna edilmiştir. Bu hususlarda adalet vacib olmaz. Çünkü insan, bu hususta adalet yapmaya güç yetiremez.

TebessüM

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
9
Allah razı olsun bilgileriniz için şahsen ben izin alması gerekir diye biliyordum
yanlış biliyormuşum :rolleyes:
yani bir erkek kendisine tanınan hak kadar hanım alabilir elbet ama en güzeli danışılarak yapılan izdivaçtır dogrumu anladım acaba :]
Rabim bir kural koymuşsa mutlaka bir hikmeti vardır
geçenlerde okudugum bir yazıda ki nerde okudugumu hatirlamıyorum ama
şöyleydi
Dünya üzerinde kadın ve erkek nüfusu sayılmış ve her erkege 4 kadın düşüyormus
daha fazla söze gerek yok sanırım
selam ve dua ile

Bayram

LA İLAHE İLALLAH

Aldığı Beğeniler
51
Takım
Galatasaray
ÇOK EVLİLİK

Kur'ân; kıyamete kadar geçecek bütün zaman dilimlerinde insanların sorunlarını çözecek ilâhî bir Kitap'tır. Erkeklerin birden fazla dört kadınla evlenebilmesi izni; savaş gibi zorunluluk hallerinde onların azalıp, dolayısıyla kadın sayısının çoğaldığı durumlarda, kadınları korumak için konulmuş uygulamadır. Yoksa kadınlar dışlanarak, erkeklere harem kurması için verilmiş bir ödül değildir. Ancak bu hüküm bir öğüt, bir tavsiye niteliği taşımaktadır. Çok evlilikte eşlere mutlaka eşit davranılması için adalet şartı konulmuş, bu uygulanamayacaksa tek evliliğin en uygun olduğu belirtilmiştir. Halen Ülkemizde yürürlükte olan Türk Medeni Kanunu gereğince tek evliliğin esas alındığı gibi.

Çok evlilik; bilhassa Batı Toplumlarında tenkit edilmiş, ancak bu hükmün nedeni, ya maksatlı olarak veya bilinmediği için belirtilmemiştir. Bir toplumda kadın sayısının erkeğe göre fazla olduğunun tipik örneği, İkinci Dünya Savaşında Alman erkeklerinin azalması ile yaşanmış, yaklaşık on kadına karşılık bir erkeğin düşmesi kadınları fevkalade sıkıntıya sokmuş, bunun neticesinde de onların erkek ithalini bile düşünmelerine yol açmıştır.

Peygamber Efendimiz, Hz. Hatice ile evlenerek tek evlilik yapmış, 25 yıllık bir beraberlikten sonra Sevgili Eşi'ni kaybetmiştir. 53 yaş sonrası gibi ileri bir çağda,Yüce Allah'ın isteği (vahyi) doğrultusunda Dini yayma nedeni ile başka evlilikler yapmıştır.

kurandasevgi

Bayram

LA İLAHE İLALLAH

Aldığı Beğeniler
51
Takım
Galatasaray
SÜNNET'E GÖRE EVLİLİK

Hz. Peygamberimiz 25 yaşındayken 40 yaşında dul bir kadın olan Hz. Hatice ile evlendi. Çok mutlu bir yuva kurarak, 25 yıllık bir beraberliğin neticesinde 6 çocukları olmuştu. Peygamber Efendimiz Hz. Hatice ile evli iken, ikinci bir eş almamıştır. Allah'ın Resulü; çok sevdiği eşini kaybettikten sonra, ona olan sevgi ve hatırasına hürmeten 3 yıl evlenmemiş, ancak 53 yaş gibi ileri bir çağda vahyin doğrultusunda dini yayma nedeniyle evlilikler yapmıştır.

Peygamber Efendimiz; kızı Hz. Fatima'yı, kendisine erkek olarak ilk iman eden yeğeni Hz. Ali ile evlendirmiş, yeğenine kızının üstüne ikinci bir eş almasına hiçbir zaman müsaade etmemiştir.

Hz. Peygamber; ilâhî görevinin gerektirdiği mecburiyetler dışında, tek evliliği esas almıştır.

keremm

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
9
Takım
Galatasaray
arkadaşlar yazılan bütün cevapları okumaya çalıştım.
ama kimse asıl konuya değinmemiş sanki.
neden bu kaçamak cevaplarla olayı geçiştiriyorsunuz.
bayan kardeşlerim size soruyorum,kadın ev işlerini yapmalımı yapmamalımı?
şayet yapmıyorsa buna alternatif bir cevabınız varmı?
islamiyet temizliği en başta kullanıyor.
evde temizlik olmadıktan sonra,mutluluğu nasıl beklersiniz.
mutluluk saygı ve sevgi yoksa o fertlerin bir arada durmasının bir anlamı yokki.
varsın erkek başka bir yuva kursun,bayanda yanlız yaşasın.
sizin istediğiniz bu ise tabi.

islam fıkhı bu konuya nasıl yaklaşıyor,bunu tam olarak araştıramadım.
ama bildiğim kadarıyla ev işleri bayana,onların geçimi,rahatı,güvenliğide erkeklere aittir.
ama bunu bir türlü düşünemiyorum,bayanın kalkıpta ev işlerini ben yapmıyorum diye bir tepki vereceğini sanmıyorum.
biliyorum burada fikir beyan eden bir çok bayan kardeşimiz çalışıyordur,elleri iş tutuyor ve maddi olarak rahatlar.
ama unutmayınki bu çok az bir orandır.
herkes sizin gibi ayakları üstünde duracak kadar kuvvetli değildir.
ha maddi olarak rahatsınız diye başınıza buyruk olmamalısınız.elbetteki bir erkeğin himayesini er yada geç hissedersiniz.

erkekler yanlız yaşayabilir,ama bayanlar çok duygusal oldukları için,her daim yanında kendisini güvende hissedebilecek birisine ihtiyacı var.bu babada olabilir.
ama baba gittikten sonra sadece hayatını paylaştığı erkekten bunu bekleyebilir.
ne amca,ne dayı,ne enişte,nede abi bu eksikliği giderebilir.
sadece ve sadece onu anlayabilecek bir eş.

zeyno

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
6
Takım
Galatasaray
Orjinal Yazarı ExELaNcE
adalet" sevginin dışındaki hususlarla sınırlandırılmış, sevgi ve cinsel ilişki "adalet" kavramından istisna edilmiştir. Bu hususlarda adalet vacib olmaz. Çünkü insan, bu hususta adalet yapmaya güç yetiremez.

:ok:

Orjinal Yazarı keremm
erkekler yanlız yaşayabilir( Erkeklerde yanlız yaşayamaz ),ama bayanlar çok duygusal oldukları için,her daim yanında kendisini güvende hissedebilecek birisine ihtiyacı var.bu babada olabilir.
ama baba gittikten sonra sadece hayatını paylaştığı erkekten bunu bekleyebilir.
ne amca,ne dayı,ne enişte,nede abi bu eksikliği giderebilir.
sadece ve sadece onu anlayabilecek bir eş.[/B]

Katılıyorum.

bilmek yada bilmemek

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
1
Evli bir eşin böyle basit nedenlerle ikinci bir hanım getirmesi mümkün değil bence.Olsa olsa hanımı üzerinde denediği bir şakadır., İslamiyete uygun bir evlilik yapan çitlerin kurdukları yuvanın başlangıçtan sonuna kadar huzurla devamı için kendilerine düşen görevlerini bilip buna göre yaşamaları ile mümkün olacağını bilirler.Kaldı ki ikinci eş getirmenin dinimizde kuralları sabittir.Bütün kurallar bir yana helede günümüzde ikinci ev kurmanın ne kadar büyük bir külfet olacağını düşünürsek beylerin ikinci bir yana, birinci eliliklerini yaparken kara kara düşünmeleri gerekiyor.Ne diyelim Allah yardımcıları olsun.

Bayram

LA İLAHE İLALLAH

Aldığı Beğeniler
51
Takım
Galatasaray
Birincisini buldukta ikincisi kaldı :D

Üst Alt