Evliyanın himmeti, oku geri çevirir
Anadolu evliyasından Fehim-i Arvasî hazretlerine, bir gün bazı tanıdıkları gelip; - Efendim, evliyanın himmeti, yayından çıkan oku geri çevirirmiş, öyle mi? diye sordular. - Evet öyledir, buyurdu. - Himmet nedir? dediler. Himmet, bir velînin feyzi, bereketi, tasarrufu ve yardımı demektir, buyurdu.
- Evliyânın yardımı, vefâtından sonra daha da artarmış. Öyle mi hocam?
- Evet. Evliya vefat edince, kınından çıkmış kılıç gibi olur ki, himmet ve yardımları daha çabuk ve daha seri olur. Bu zatları incitmek çok tehlikelidir.
- Tehlikeli mi?
- Evet. Allahü tealanın sevdiği bir kulu inciten, yedi kat gökten düşmüş gibi olur kardeşlerim.
Şükründen aciziz...
Bir gün de sohbetinde;
- Kardeşlerim, cenab-ı Hakkın bize verdiği nimetlere ne kadar şükretsek, azdır, buyurdu.
- O hangi nimetlerdir? dediler.
Buyurdu ki:
- Evvela İnsan olarak yarattı bizi, hayvan değil. Sonra Müslüman olarak yarattı, gayri müslim değil. Ayrıca Ehli sünnet olarak yarattı, bidat ehli ve sapık değil.
Ve ekledi:
- En mühimi de, Ehl-i sünnet alimlerini tanıttı ve sevdirdi ki, bu, en büyük nimettir.
Herkese nasib olmaz
Sordular:
- Neden en büyük nimettir efendim?
- Çünkü Doğru îmana, Doğru bilgilere ve İhlasa, ancak o büyükleri tanımakla kavuşulur da ondan.
Bir gün de;
- Efendim, hangi dualar kabul olur? diye sordular.
- Ağız haram yemez, dil de yalan söylemezse, edilen duâ kabul olur, buyurdu.
- Pekii hangi dualar kabul olmaz hocam?
Buyurdu ki:
- Haram yiyenin kırk gün duası kabul olmaz. Tıbben de kan değişimi kırk günde tamamlanır. Ne çekiyorsak dilimizden çekiyoruz.