Gavsımızı sevmek Kalpdeki Allah sevgisinden kaynaklanmaktadır.
Bu sevgi insanı Allah’ın rızasına ulaştırır. Allah için olan sevginin azı da büyük menfaat verir. Bu konuda Hz. Rasulullah (s.a.v) şöyle buyurur:
“Allahu Teala şöyle buyurur: “Benim için birbirini seven, birbirini arayıp soran, birbirini ziyâret eden, birbirine infak ve ikramda bulunanlara
muhabbetim hak olmuştur.”272
“Allahu Teala kıyamet günü şöyle buyurur: “Benim rızam için birbirlerini sevenler nerede? Hiçbir gölgenin bulunmadığı bugün onları kendi rahmet gölgemde gölgelendireceğim.”273
“Canımı elinde tutan Allah’a yemin olsun. İsterseniz size Allah’ın adıyla yemin edebilirim; Hiç şüphesiz Allah’ın kullarının en sevimlisi, Allahu Teala’yı kullarına sevdiren ve yeryüzünde halka nasihat ederek dolaşanlardır.”274
Ebû Zerr (r.a) anlatıyor:
Rasulullah’a (s.a.v):
“Ya Rasulellah! Bir adam bir topluluğu seviyor, fakat onların ameline gücü yetmiyor, bunun durumu nedir?” diye sordum. Rasulullah (s.a.v):
“Sen ey Ebâ Zerr, sevdiklerinle berabersin” buyurdu. Ben:
“Ben Allah ve Rasulünü seviyorum.” dedim. Rasulullah (s.a.v):
“Şüphesiz sen sevdiklerinle berabersin.” buyurdu. Ben sözü üç defa tekrar ettim, Efendimiz (s.a.v) de aynısını tekrar etti.”275
Enes (r.a) anlatıyor:
Rasulullah’a (a.s) bir adam gelerek:
“Ya Rasulellah! Bir adam birisini hayırlı ameli ve hâlinden dolayı seviyor, fakat onun gibi amel edemiyor, bunun durumu nedir?” diye sordu. Rasulullah (a.s):
“Kişi sevdiği ile beraberdir.” buyurdu.
Rasulullah’ın (a.s) ashabının bu hadisi duydukları gün sevindikleri gibi sevindiklerini hiç görmedim.”276
272 Ahmed, Müsned, V, 229; Hakim, Müstedrek, IV, 169-170.
273 Müslim, Birr, 12.
274 İbnu Ebi’d-Dünya, Kitabu’l-Evliya, 53; el-Hindi, Kenzu’l-Ummal, XVI, 103. (No: 44069) Biraz farklı lafızlarla.
275 Ebu Davud, Edep, 113.
276 Buhari, Edep, 96; Müslim, Birr, 50; Ebu Davud, Edep, 113.