Yeniden Doğuş

• 》》 Biraz mavi , biraz telaş , biraz bahar , biraz sessizlik ,biraz deniz kokusu, biraz huzur , bir parça turuncu ♧ Hoşgeldin Yaz ♧

keremm

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
9
Takım
Galatasaray
Allah için
alçakgönüllülük yaparsa
Büyüklerden birine: "Kıskanılmayan bir nimet ve sahibine acındırmayan bir belâ biliyor musun?" dediklerinde, şöyle cevap verir:
"Evet, biliyorum. Kıskanılmayan nimet, tevâzu; sahibine acındırmayan belâ ise kibirdir." dedi.(1)
Tevâzu: kıskanılmayan tek nimet&
Tevâzu kıskanılmayan bir nimet olarak görülüyor. Gerçekten de hiç kimse yoktur ki tevâzu için kıskançlık duysun. Kim bize tevâzu ile yaklaşsa, her kimi mütevazı bir hayat içerisinde görsek ona ancak imreniriz. Onun gibi olmaya çalışsak da olamayız. Neden olamayız? Çünkü tevâzu o kişinin asâletinde vardır. Bu nedenle de herkese nasip olmaz. Rabbimiz o kullarını seçmiştir. Bizlere de o kullarından olmayı nasip etsin.
"O çok merhametli Allah'ın has kulları onlardır ki, yeryüzünde tevâzu ile yürürler ve cahil kimseler kendilerine laf attığı zaman incitmeksizin "selâm" derler, geçerler."(2)
Allahu Teâlâ âyetinde belirttiği gibi tevâzu sahibi kimseler her hâlleriyle kendilerinin ne güzel olduklarını ortaya koyarlar; tevâzu ile yürürler, tevâzu ile konuşurlar, tevâzu ile gülümserler ve mütevazı bir hayat yaşarlar. Kendisine yapılan olumsuz davranışlar karşısında ise yine tevâzu haliyle karşı tarafı incitmeksizin selâmetle deyip geçerler. Çünkü onlar Rablerine gerçekten inanmış ve O'nun âyetlerine sıkı sıkıya bağlanmış kimselerdir.
Güzel dinimiz her ne kadar tevâzu sahibi olmayı ve mütevazı bir hayatı tavsiye etse de tevâzulu olacağım, tevâzu göstereceğim diyerek aşırısına kaçtığımızda da hiç hoş olmaz, bu yaptığımız tevâzudan öte riya ve gösterişe kaçar ki buda kibri ve gururu getirir.
Bu konuda Peygamber Efendimiz de şöyle buyurmuştur; "Muhakkak Allah Teâlâ, bana, sizin mütevazı olmanızı vahyetti"(3).
"Her kim Allah için alçakgönüllülük yaparsa, Allah muhakkak onun derecesini yükseltir".(4)
Bir iftar sofrasında, Hz. Ebû Bekir'e bir bardak soğuk su ikram edilir. Suyu dudağına götürünce, hıçkırıkları, boğazında düğümlenir. Yanındakiler ne olduğunu sorarlar. Cevap verir:
Bir gün Allah Resûlü, kendisine getirilen böyle bir bardak soğuk suyu içmiş, sonra da ağlamış ve:
"O gün nimetlerden hesaba çekileceksiniz." âyetini okuyarak, işte bu nimetten de hesaba çekileceğiz, buyurmuştu. Bunu hatırladım ve onun için ağladım...
Halbuki Hz. Ebû Bekir gayet sâde ve fakirâne bir hayat yaşıyordu. Vereceği hesap gayet hafifti.

güler tiryaki/beyan-2005

benefşe

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
0
ALLAH RAZI OLSUN keremm çok gzüel bir paylaşımdı!!!
keremm demiş ki:

Bir gün Allah Resûlü, kendisine getirilen böyle bir bardak soğuk suyu içmiş, sonra da ağlamış ve:
"O gün nimetlerden hesaba çekileceksiniz." âyetini okuyarak, işte bu nimetten de hesaba çekileceğiz, buyurmuştu. Bunu hatırladım ve onun için ağladım...
Halbuki Hz. Ebû Bekir gayet sâde ve fakirâne bir hayat yaşıyordu. Vereceği hesap gayet hafifti.

ya bizim halimiz!!! ;(

fzehra

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
1,490
TEVAZU

Ahmed Rufai Hazretleri, bir gün talebelerine:
- İçinizde kim bende bir ayıp görüyorsa bildirsin, dedi.
Müritlerinden biri:
- Efendim, sizde büyük bir ayıp var, diye cevap verdi.
Ayıbını talebesine soracak kadar kendini aşmış bu mütavazi insan hiç kızmadı, talebesi böyle söylüyor diye üzülmedi, belki sadece ayıbından kurtulabilmek ümidiyle sordu:
- Söyle dedi, kardeşim, o ayıbım nedir?
Talebe gözleri dolu dolu:
- Bizim gibilerin size talebe olması, dedi.
Bu söz gönüllere çok tesir etmiş, sohbette bulunan herkes ağlamaya başlamıştı. Ahmed Rufai Hazretleri de ağlıyordu. Bir ara sadece;
- Ben sizin hizmetçinizim, ben hepinizden aşağıyım diyebildi.

KAYNAK: AKAR,

Evet, keşke insanlar tabi olanlara bakıp, tabi olanlarda, tabi olunanı aramasalardı... Zira hem dün, hem bu gün o altın halkayı temsil eden büyüklerin etrafındaki insanlar, ne denli nezih olurlarsa olsunlar, onları gösterebilmekte çok acizdirler. Bugün dahi, bir büyük gönül erinin yanına gelip giden insanlar; idareciler, gazeteciler, din adamları, "Talebelerinin ufku hocalarının çok gerisinde." demektedirler. Zaten, o cevher farkıdır ki, sair madenleri kirlerinden arındırır.

fzehra

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
1,490
MEVLANADA TEVAZU VE ETİK

Bir adamcağız kötü yoldan para kazanıp bununla kendisine bir inek alır. Neden sonra, yaptıklarından pişman olur ve hiç olmazsa iyi birşey yapmış olmak için bunu Hacı Bektaş Veli nin dergahına kurban olarak bağışlamak ister. O zamanlar dergâhlar aynı zamanda aşevi işlevi görüyordu.

Durumu Hacı Bektaş Veli ye anlatır ve Hacı Bektaş Veli helal değildir diye bu kurbanı geri çevirir.

Bunun üzerine adam mevlevi dergahına gider ve aynı durumu Mevlana ya anlatır. Mevlana ise bu hediyeyi kabul eder. Adam aynı şeyi Hacı Bektaş Veli ye de anlattığını ama onun bunu kabul etmemiş olduğunu söyler ve Mevlana ya bunun sebebini sorar.

Mevlana şöyle der:

- Biz bir karga isek Hacı Bektaş Veli bir şahin gibidir. Öyle her leşe konmaz. O yüzden senin bu hediyeni biz kabul ederiz ama o kabul etmeyebilir.

Adam üşenmez kalkar Hacı Bektaş dergahı na gider ve Hacı Bektaş Veli ye, Mevlana nın kurbanı kabulettiğini söyleyip bunun sebebini bir de Hacı Bektaş Veli ye sorar. Hacı Bektaş da şöyle der:

- Bizim gönlümüz bir su birikintisi ise Mevlana nın gönlü okyanus gibidir. Bu yüzden, bir damlayla bizim gönlümüz kirlenebilir ama onun engin gönlü kirlenmez. Bu sebepten dolayı o senin hediyeni kabul etmiştir.

zeyno

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
6
Takım
Galatasaray
Bu zaman da tevazu.Bence çok unutulmuş bişey.Herşeyin içinin boşaltıldığı bir zamanda tevazuda kendine düşen payı almış.İnsanlar artık "ben" diye diye bir hal olmuş.

Kıskançlık sarmış tevazuyu,takdir kalkmış,alçakgönüllülük utancından gizlenir olmuş.Velhasıl zaman garip zaman olmuş.Tüm güzel huylar tepetaklak olmuş, tam zıtları prim yapar olmuş.

Ve...gerçek tevazu büyüklerini okuyunca da ağzımız açık kalıyor.Bu ne büyük ilimdir,bu ne büyük yürektir diyoruz...İşte gelişim.Artık neresinden bakarsanız bakın.Selam ve dua ile...

mabed

Bir_Katre

Aldığı Beğeniler
20
Sizin mağfiret edileceğiniz en büyük ibadetlerin başında TEVAZU gelir.....
(HZ ALİ)

Üst Alt