Yeniden Doğuş

• 》》 Biraz mavi , biraz telaş , biraz bahar , biraz sessizlik ,biraz deniz kokusu, biraz huzur , bir parça turuncu ♧ Hoşgeldin Yaz ♧

fzehra

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
1,490
Hz. Ebû Bekİrin HALİFE OLMASI

Rasûlullah (s.a.v.), vefatıyla neticelenen son hastalığı esnâsında Hz. Ebû Bekirin kapısının dışında mescide açılan bütün kapıları kapatmıştı.

Resûlullâh, (s.a.v.) hastalığı artınca Hz. Ebû Bekirin namaz kıldırmasını söyler. Hz. Aişe ise babasının ince kalpli olduğunu Fahr-i Kâinâtın yerine imam olduğu takdirde ağlamaktan buna dayanamayacağını söyleyip Hz. Ebû Bekirin imam yapılmamasını isterse de Hz. Peygamber, Hz. Ebû Bekir (r.a.)ın namaz kıldırmasını emreder.

İbn Hişam ve İbn Kesîrin bir rivâyetine göre ise Hz. Ebû Bekir o anda mescitte bulunmaz ve Hz. Ömere namaz kıldırması söylenir. Hz. Ömer de bunu Peygamberin emri zannederek namaza başlar. Hz. Ömer yüksek sesle tekbir aldığı için Resûlullâh, Ebû Bekirin namaz kıldırmadığını anlayınca üzülür ve Hz. Ebû Bekirin namazı kıldırmasını emreder.
Peygamber Efendimiz vefat edinceye kadar ki İbn Kesîrin rivâyetine göre üç gün veya on yedi vakit başka rivâyetlere göre ise yirmi vakit namaz kıldırır. Bu esnâda Resûlullâh Efendimizin de, Hz. Ebû Bekire uyarak namaz kıldığı da olur.

Bu haberlere bakılarak Hz. Ebû Bekirin (r.a.) diğer sahâbîlere nisbetle üstünlüğü ve dînin en önemli rükünlerinden biri olan namazda Resûlullâha vekil olması yani imâmet-i suğrada vekâlet etmesi onun imâmet-i kübraya yani hilâfete de en layık olduğuna işâret olarak kabul edilmiştir. Nitekim Hz. Ali, Hz. Ebû Bekire yaptığı bîat esnasında Resûlullâhın dînîmiz için razı olduğundan biz de dünyamız için razı olduk demiştir.

fzehra

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
1,490
Ebû Bekrİ SIddîk (R.A) buyurdular:

Karanlıklar beştir, (onu aydınlatan) kandiller de beştir:

1 Dünya sevgisi karanlıktır, kandili takvadır.

2 Günah karanlıktır, kandili tevbedir.

3 Kabir karanlıktır, kandili «La İlahe illallah Muhammedün Resûllullah» dır.

4 Ahiret karanlıktır, kandili salih ameldir.

5 Sırat köprüsü karanlıktır, kandili yakîni imandır.

FurkanCan

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
6
Ebu Hüreyre radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki:
Cebrail aleyhisselâm yanıma gelerek elimden tuttu ve bana ümmetimin gireceği cennet kapısını gösterdi." Hz. Ebu Bekr atılıp:Ey Allah'ın Resulü! Ben o sırada seninle olmayı ne kadar isterdim, ta ki ona ben de bakayım!" dedi. Aleyhissalatu vesselamEy Ebu Bekr, ümmetimden cennete ilk girecek kimse olman sana yetmez mi!" karşılığında bulundular

Yine Ebu Hüreyre radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki:
Nezdimizde bir eli(ihsanı) bulunan hiç kimse yoktur ki, o ihsan sebebiyle biz ona (misliyle veya daha fazlasıyla) karşılıkta bulunmayalım. Ancak Ebu Bekr bundan hariç. Çünkü, onun nezdimizde yardım varsa da, onun karşılığını Kıyamet günü ona Allah verecektir. Bana Ebu Bekr'in malı kadar kimsenin malı faydalı olmadı. Benim müslüman olmasını teklif ettiğim herkesten bir zorluk gördüm, Ebu Bekr hariç. Zira o teklifim karşısında hiç tereddüd etmeden kabul etti. Eğer kendime bir dost (halil) ittihaz etseydim, mutlaka Ebu Bekr'i dost edinirdim. Haberiniz olsun, arkadaşınız Allah Teâla'nın dostu (halilullah'tır)."

Necmeddin

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
179
Takım
Diğer
bu güzel bilgiler için RABBİM sizlerden razi olsun..

MEVLAM takva sahibi olan muminlerden eylesin cümlemizi..

Üst Alt