Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Hz. Peygamber (Aleyhisselât-ü Vesselâm) sabah namazından önce kıldığı iki rekatlık namazını o kadar hafif kılardı ki ben içimden 'Acaba Fatiha'yı okudu mu?' derdim.
Müezzin sabah namazı için birinci ezanı okuduktan sonra, Resûlullah (sallallâhu aleyhi ve sellem) kalkar, farzdan önce fecr belirdikten sonra iki hafif/kısa rekat namaz kılar, sonra da müezzin kamet getirene kadar sağ tarafına uzanır/yatardı.
Enes b. Malik'ten (Radiyallâhu Anh) rivayet edilen bir hadiste Resûlullah (Sallallâhu Aleyhi Vesellem) şöyle buyurdu:
Kim sabah namazını cemaatle kılar, güneş doğana kadar Allah'ı zikreder ve sonra (kerahatten sonra) iki rekat namaz kılarsa, o kimseye hac ve umre sevabı vardır.
Enes; Peygamber'in (Sallallâhu Aleyhi Vesellem) üç kere, "tam hac ve umre vardır" dediğini söyledi. [1]
Hz. Osman (Radiyallahu Anh) dedi ki: Rasûlullah'ı (Sallallahu Aleyhi Vesellem) şöyle buyururken dinledim:
Yatsı namazını cemaatle birlikte kılan bir kimse, gecenin yarısını namaz kılarak geçirmiş gibidir. Sabah namazını da cemaatle kılan bir kimse (böylece) gecenin tamamını namaz kılarak geçirmiş gibi olur.
Hadisi Müslim, Ebu Davud ve Tirmizî rivayet etmiş olup, Ebu Davud ve Tirmizî´deki lafız şöyledir:
Yatsıyı cemaatle birlikte kılan bir kimse, gecenin yarısını namaz kılarak geçirmiş gibi olur. Hem yatsı hem de sabah namazını cemaatle birlikte kılan kimse de bütün geceyi namaz kılmakla geçirmiş gibi olur. [1]
---
[Müslim, 1/454; Ebu Davud, 1/152; Tirmizî, 1/433]
(Allahümme ente rabbî lâ ilahe illâ ente halaktenî ve ene abdüke ve ene alâ ahdike ve va'dike me´s-teda'tü, eûzübike min şerri mâ-sana'tü, ebûu leke bini'metike aleyye ve ebûu bizenbî fağfirlî feinnehu lâyağfiruzzünûbe ilâ ente.)
(Allahım! Sen benim Rabbimsin. Senden başka hakkıyla ibâdete lâyık hiçbir ilah yoktur.Beni sen yarattın ve ben senin kulunum.Gücüm yettiğince sana verdiğim söz üzereyim. Yaptıklarımın şerrinden sana sığınırım.Üzerimdeki nimetini ve günahlarımı kabul ediyorum.Beni bağışla.Şüphesiz günahları ancak sen bağışlarsın.)
Kim bunu akşamladığı vakit içtenlikle inanarak söyler de o gece ölürse cennete girer. Sabahladığı vakit yaparsa da böyledir. [1]
Bize Ebu Küreyb Muhammed b. Alâ rivayet etti (Dedi-ki): Bize İbni Bişr, Mis'ardan, o da Mikdam b. Şurayh'dan, o da baba*sından naklen rivayet etti. Babası şöyle demiş, Âişe'ye sordum:
"Peygam*ber (Sallallâhü Aleyhi Vesellem) evine girdiği vakit ilk işe nerden başlardı?" dedim.
(Raziytü billahi rabben ve bi´l-İslâmi dînen ve bi-Muhammedin sallallahu aleyhi veselleme nebiyyen.)
("Rabb olarak Allah'tan, din olarak İslâm'dan, peygamber olarak Muhammed'den razıyım" diyen bir müslüman veya insan veya köle yoktur ki, o kimseyi Kıyamet günü razı ve memnun etmek Allah üzerine bir hak olmasın.) [1]
(Elhamdülillahillezî kesânî mâ-uvârî bihi avratî ve etecemmelü bihi fî hayâtî)
(Avretimi örtebileceğim ve hayatta güzellik sağlayabileceğim bir elbise giydiren Allah'a hamd olsun.)
Sonra şunu söyledi:
Ben Resûlullah (Aleyhissalât-ü Vesselâm)'ı dinledim:
Kim yeni bir elbise giyer, böyle söyler, daha sonra da eskittiği elbiseyi tasadduk ederse, sağken de öldükten sonra da Allah'ın himâyesi, hıfzı ve örtmesi altında olur. [1]