biri bana açıklasın lütfen.. rabbimiz şimdi bu yerdeki çocuğumu sınav ediyor yoksa bizimi sınav ediyor..
Çelişkili gibi görülen durum karşısında birçoğumuzun da bu duruma anlam verememesi tabiidir.
Bir olaya yada olguya hangi pencereden bakacaksak; bakacağımız pencerenin argümanlarını iyi bilmemiz gerekir.
1-
biri bana açıklasın lütfen.. rabbimiz şimdi bu yerdeki çocuğumu sınav ediyor yoksa bizimi sınav ediyor..
Bu soru, İslami (uhrevi) temellere dayandırılmaya çalışılan ancak içerisinde ideolojik (dünyevi) düşünce ve türevlerinin serpiştirildiği, tuzaklı, dediğimiz soru tiplerinden birisi gibi geldi bana.
Sorunun geri planında Allah'ın adaletinin sorgulandığı görülmektedir. İşte bu noktada İslami kuralların insan(lar)ın hayatında yerleşmesi ve insan(lar)ın bu kuralları içselleştirmesi önem taşımaktadır.
Bir kere fotoğraftaki görüntü tamamen dünyevi yaşam tarzının bir sonucudur. Daha ayrıntılı izah gerekirse; elinde yiyecek olanlar (bunların müslim yada gayrimüslim olması fark etmez) ya İslamiyetle daha tanışmamıştır (!) (günümüzde İslamiyetle tanışmama söz konusu olamaz) ya da İslamiyetle tanışmış olmakla birlikte İslami kuralları tam olarak içselleştirememiş ve hatta anlayamamıştır.
Eğer bir kişi veya toplum, (dahada genişletelim) dünyadaki bütün insanlar İslami bir hayat felsefesine, görüşüne, yaşamına (Kur'an ve Sünnete uygun) sahip olsa fotoğraftaki veya diğer fotoğraflardaki görüntüler zaten oluşmazdı.
Çünkü İslamiyetin temelinde adalet, eşitlik, insan hakları, paylaşma, fakiri gözetme, vd. gibi
günümüzde evrensel olarak kabul edilen birçok insani değeri 1.400 küsur yıl önce ortaya koymuştur.
2-
İnsanlığın anayasası olarak kabul edilmesi gereken Kur'an-ı Kerim ve insanlığın yasaları olarak kabul edilmesi gereken sünnetin (müslimler için) tam anlamıyla idrak edilememesi, (gayrimüslimler için ise) kabul edilmemesi fotoğraflardaki görüntülerin ortaya çıkmasına yol açmaktadır.
3- Yani kısacası İslamiyetin müslümanlar arasında gereği gibi anlaşılamaması, müslüman olmayanların ise kabul etmeyişi; velhasıl
dünya toplumları arasında İslamiyetin tam olarak yerleşmemesi ve dünyadaki toplumların "İslam Toplumu" yada müslümanlar olarak topyekun olamaması nedeniyle bu görüntüler ortaya çıkmaktadır.
4- Üçüncü maddenin tam tersini düşündüğümüzde ise fotoğraftaki görüntülerin kesinlikle ortaya çıkmayacağını bilmemiz gerekir.
5- Evet hepimiz sınavdayız.
6- Umarım cevap yeterli gelmiştir.