Yeniden Doğuş

• 》》 Biraz mavi , biraz telaş , biraz bahar , biraz sessizlik ,biraz deniz kokusu, biraz huzur , bir parça turuncu ♧ Hoşgeldin Yaz ♧

Aynaa

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
11
"İsrail Mallarının Satışı Caiz mi?" Mustafa İslamoğlu'na sorulan bu soru ve İslamoğlu'nun cevabı aşağıda:

Selamünaleyküm hocam, bir Konuda sizin tavsiyenize ihtiyacım var. Bilişim sektöründe hizmet veren bir firmam var. Sağladığımız hizmet ve ürünler içerisinde israil ürünleri de mevcut. Bu ürünler kendi kategorilerinde iyi ürün olduğundan piyasada da talep edilen ürünler. Biz de insani vicdani duygularımızı bir kenara bırakıp gelir getiren her ürünü satmak gibi bir düşünce yapısına sahip değiliz. Bu nedenle bu ürünlerin satışına mesafeli duruyoruz ve hatta bugüne kadar da bildiğimiz ve elimizden geldiği kadar satmama yolunu izledik. Şirketimiz için ciddi gelir getirebilecek bu ürünleri acaba satmalı mıyız yoksa vicdanımızın sesini dinleyip bugüne kadar izlediğimiz yolu devam ettirip kendimizce vicdani
hassasiyetlerimizden dolayı satmamayı mı seçmeliyiz. Şimdiden teşekkür eder saygılar sunarım. Selam ve Dua İle

Aleyküm selam ve rahmetullah.
Aziz talib-i ilim,
Esasen bir gayr-i müslim ile (bu Yahudi de olabilir) ticaret yapmakta bir beis yok. Efendimiz öldüğünde zırhı Ebu Şahm isimli bir Yahudi tüccarda aldığı tahıl borcuna karşılık rehin idi. Fakat bu durum İsrailli bir Yahudi olunca iş değişiyor. Bir kere:
1. İsrail müslümanlarla harp halinde bir terör devleti.
2. İsrail vatandaşları 7'den 70'e kanunen asker statüsündedir.
3. İsrail vatandaşıyla yapılan her ticaret örgütlü zulme dolaylı destektir.
Bu nedenle ticaretinizin bir kısmından vaz geçmeniz hem imanınızın, hem insanlığınızın, hem de şuurunuzun bir gereğidir. Bu da sizin imtihanınızdır. Tasadduk ve infak her daim kazandığından vermek değildir. Kazancının bir kısmından Allah Rızası ve adalet için vaz geçmek de infakın bir başka türüdür.
Vesselam

Konu hakında görüş ve düşünceleriniz alalım;)

.

nun_kalem

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
24
Güzel ve yerinde bir fetva olarak düşünüyorum..

hüzün yağmuru1

Gavsım seni çok Özledim♥♥

Aldığı Beğeniler
5
Takım
Galatasaray
Eyvallah, İsrail müslümanlarla harp halinde bir terör devleti.
İsrail vatandaşları 7'den 70'e kanunen asker statüsündedir.
İsrail vatandaşıyla yapılan her ticaret örgütlü zulme dolaylı destektir
Her bir kuruşumuz mü'min kardeşlerimize doğrultulmış bir namlu malesef:(.. bu yüzden de israil mallarına itibar etmeyelim..
paylaşım için teşekkürler emeğine sağlık:gul:

EkSen

Çelİşkilli

Aldığı Beğeniler
13
O halde hocaya bir soruda ben sorayım ..

Diyorsunuz ki " israil mallarının satmak ve almak caiz değidlir " eyvaALLAH katılıyorum .. Ancak biz ne zaman israil mallarını boykot etsek alternatif diğer tüketim malları anında fahiş fiyatlanmalarla yükselişe geçiyorlar .. Kendi ülkemizin malları bile israili boykota kalkıştığımızda 1 iken 3 oluveriyor üstelik kalite olarak isaril mallarından çok daha düşükken ..
Böylesi bir durumda alım gücü zaten zayıf olan müslüman ne yapsın ..?
Buyrun hocam ..

seylan_54

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
1,393
Konu hakında görüş ve düşünceleriniz alalım;)

Konu hakkındaki görüş ve düşüncelerimi söylersem sıkıntılı bir durumla karşılaşabiliriz. Bu nedenle söylememek en iyisi. :)

Paylaşımınız için teşekkürler.

Aynaa

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
11
O halde hocaya bir soruda ben sorayım ..

Diyorsunuz ki " israil mallarının satmak ve almak caiz değidlir " eyvaALLAH katılıyorum .. Ancak biz ne zaman israil mallarını boykot etsek alternatif diğer tüketim malları anında fahiş fiyatlanmalarla yükselişe geçiyorlar .. Kendi ülkemizin malları bile israili boykota kalkıştığımızda 1 iken 3 oluveriyor üstelik kalite olarak isaril mallarından çok daha düşükken ..
Böylesi bir durumda alım gücü zaten zayıf olan müslüman ne yapsın ..?
Buyrun hocam ..

Açıkçası ben bu duruma rastlamadım ama dediğin de mantıklı..Bu tür uygulamada bulunan şirketler durumu kötüye kullanıyorlar demektir..Fırsattan istifade etmek böyle olsa gerek..Ama Müslüman bir tüccara uymayan hal ve hareketler olduğunun farkında varmamakla beraber saflarını da maalesef düşman tarafında belli ediyorlar..
Bu durum da üzüntüye sebebiyet verir haliyle boykotu savunanlara..
Nacizane fikrim,hoca efendi nasıl yanıtlar bilemem:)

Aynaa

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
11
Konu hakkındaki görüş ve düşüncelerimi söylersem sıkıntılı bir durumla karşılaşabiliriz. Bu nedenle söylememek en iyisi. :)

Söyleyin derim,burada doğruyu yalnışı ya da haramı helali bulmak çabamız..
Düşüncelerinizi merak ettim..

hüzün yağmuru1

Aldığı Beğeniler
5
Takım
Galatasaray

@seylan_54 bende merak ettim sana zahmet söyleyiver(:

seylan_54

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
1,393
Din, gerçek kişiler için geçerlidir. Herhangi bir tüzel kişiliğin veya kavramın dini olmaz. Devlet, kurumlar, şirketler, ekonomi, ticaret, siyaset.. Bunların dini olmaz. Din, tüzel kişilikler bünyesinde bulunan veya bulunmayan insanlar için geçerli olup kavramlardan da bağımsızdır. Kurumlar veya kavramlar birer araçtır. Din ise bir amaçtır.

Dinimizin kesin olan emir ve yasakları bellidir. Ticaretin gayri-müslimlerle yapılamayacağına dair herhangi bir hüküm yoktur. İsraille yapılan ticaretin dine uygun olup olmadığı değil de ahlakiliğini sorgulamak daha doğru olur sanırım. Çünkü israil tarih sahnesine çıktığı andan itibaren zulmaden bir ülke-kavim'dir. zalimlerle ticaretin ahlakiliği tartışılabilir.

Ancak günümüzde ekonomi, siyaset, kültür o kadar girift bir hal almış durumda ki, olguların ahlakiliğini sorgulamak pek anlamlı olmamaktadır. Özellikle ekonomik anlamda yaşanan gelişmeleri sorgulamak hiç anlamlı değildir.

Basit bir örnek; herhangi bir ürün almak için markete girdik. Alacağımız üründen iki farklı marka var. Biri yerli malı: fiyatı 10 lira. Diğeri 729 barkoduyla başlıyor ama fiyatı 5 lira. Hangisini alırsınız? Ekonomik insanın yapacağı şey bellidir. 5 liralık olanı almak. Bu gayri-ahlaki davranmak değildir. Bu ekonomik davranmaktır.

Kaldı ki, dış ticaret olmasa (israil dahil) iç piyasada bulunan yerli üretici bu halkın derisini yüzer. Daha önce 10 liraya tüketime sunduğu ürünün fiyatını arzın az olmasından dolayı çıkarır 100 liraya. Bu ülke özellikle tarım ürünlerini denize döken çoookk üretici gördü. Bizim kendi esnafımızın büyük çoğunluğu eminim ki, israilden daha acımasız ve daha zalim. Yeter ki, ellerine düşmeye görün.

hüzün yağmuru1

Aldığı Beğeniler
5
Takım
Galatasaray
Din, gerçek kişiler için geçerlidir. Herhangi bir tüzel kişiliğin veya kavramın dini olmaz. Devlet, kurumlar, şirketler, ekonomi, ticaret, siyaset.. Bunların dini olmaz. Din, tüzel kişilikler bünyesinde bulunan veya bulunmayan insanlar için geçerli olup kavramlardan da bağımsızdır. Kurumlar veya kavramlar birer araçtır. Din ise bir amaçtır.

Dinimizin kesin olan emir ve yasakları bellidir. Ticaretin gayri-müslimlerle yapılamayacağına dair herhangi bir hüküm yoktur. İsraille yapılan ticaretin dine uygun olup olmadığı değil de ahlakiliğini sorgulamak daha doğru olur sanırım. Çünkü israil tarih sahnesine çıktığı andan itibaren zulmaden bir ülke-kavim'dir. zalimlerle ticaretin ahlakiliği tartışılabilir.

Ancak günümüzde ekonomi, siyaset, kültür o kadar girift bir hal almış durumda ki, olguların ahlakiliğini sorgulamak pek anlamlı olmamaktadır. Özellikle ekonomik anlamda yaşanan gelişmeleri sorgulamak hiç anlamlı değildir.

Basit bir örnek; herhangi bir ürün almak için markete girdik. Alacağımız üründen iki farklı marka var. Biri yerli malı: fiyatı 10 lira. Diğeri 729 barkoduyla başlıyor ama fiyatı 5 lira. Hangisini alırsınız? Ekonomik insanın yapacağı şey bellidir. 5 liralık olanı almak. Bu gayri-ahlaki davranmak değildir. Bu ekonomik davranmaktır.

Kaldı ki, dış ticaret olmasa (israil dahil) iç piyasada bulunan yerli üretici bu halkın derisini yüzer. Daha önce 10 liraya tüketime sunduğu ürünün fiyatını arzın az olmasından dolayı çıkarır 100 liraya. Bu ülke özellikle tarım ürünlerini denize döken çoookk üretici gördü. Bizim kendi esnafımızın büyük çoğunluğu eminim ki, israilden daha acımasız ve daha zalim. Yeter ki, ellerine düşmeye görün.
Farklı bi açıdan yaklaşmışsınız mevzuya.Söylediklerinizin bazılarına bu konuda hak veriyorum.ama mübarek olay bence ne olursa olsun haktan yana olup en doğrusunu yapmaya çalışmak diye düşünüyorum?Ekonomik davranışa hiç girmiycem(: Eğer ortada bir hak varsa bizlerin verdiği paralarla o şahışlar bomba ve silah gibi muhimmatlar alıp mü'min kardeşlerimize suçsuz günahsız masumlara uzatılıyorsa işte orda bizlerinde suçu vardır diye düşünüyorum..Bu olaya sebeb olanlara bir nevi katkıdır çünkü?eğer ki bu ürünlere bizler meyletmez ve pirim vermez isek işte o zamn dünyada bizlere verilen paranın nereye ve nasıl harcandığı kimlere hizmet ettiğine dair suellere en azından gönül rahatlığı ile hesabını verebiliriz diye düşünüyorum vesselam..

Üst Alt